Görüntü
Ortodonti tedavisi ne kadar sürer
dişteli süresi

  Ortodonti tedavisi dişlerdeki çapraşıklığın ayrıklığın ve konum bozukluğunun diş teli takılarak düzeltilmesidir. Ortodonti tedavisinin süresini birçok faktör etkiler. Site ziyaretçilerimizin soruları üzerine bu  yazımızda ortodonti tedavisinin süresini etkileyen faktörleri sizlerle paylaşacağız.
1. Çapraşıklığın miktarı
  Sizde takdir edersinizki hafif düzeydeki çapraşıklık kısa sürede düzelirken, ileri düzeydeki çapraşıklığın düzelmesi daha uzun sürer. Bu ortodonti tedavisinin süresini belirlemede etkili olan primer etkendir.
2. Yaş 
  Çocuklu yaşlarda kemikler daha yumaşak ve esnektir. Buda kemiklere kolay şekil verilmesini sağlar. Bununla birlikte kemiklere adapte olan yumuşak dokular ileri yaşlardaki kadar kemik üzerinde etkili olmadığı için çocuklu yaşlarda yapılan tedavi daha kalıcıdır. Yaş ilerledikçe kemik sertleşir ve dişlerin içerisinde hareket etmesi zorlaşır. Örneğin çocuklu yaşlarda bir dişi hareket ettirmek için 1 birimlik kuvvet gerekiyorsa 30 yaşlarda aynı hareket için 2 birimlik kuvvet gerekecektir.
3.doktorunuzun yeteneği
  Doktorunuzun beceriside tedavi süresini etkiler. Örneğin orotdonti tedavisinin öğretildiği üniversitelerde öğrencilerin yaptığı ortodonti tedavisi 2-3 yıl sürüyorken, aynı vaka tecrübeli bir klinisyenin elinde 10-12 ayda bitebilmektedir. Demek istediğimiz uzun süredir devam eden tedaviniz varsa doktorunuzu sorgulamanız değil tabi. 
4. Sizin tedavinize uyumunuz
 Ortodonti tedaviniz boyunca süze düşen görevlerde vardır. Siz görevlerinizi yapmadığınız sürece dünyanın en iyi doktoruna da gitseniz tedavi süreniz çok uzun olacaktır. Ortodonti tedaviniz boyunca görevleriniz yeme içme kurallarına uymak ve böylece tellere zarar vermemek, düzenli diş fırçalama alışkanlığı ve doktorunuzun kullanmanızı istediği damaklık ortodontik elastik gibi aparatları gerektiği gibi kullanmaktır. Şimdi görevlerinizi  tedaviniz üzerine etkisini kısaca açıklayalalım. Kurallara uymayıp dişlerinizden birisinin üzerindeki braketi kırdığınızda o dişiniz hızla bozulur ve tekrar düzeltilmesi vakit alır ve tedavi sürenizi uzatır. Dişlerinizi yetersiz fırçaladığınızda diş tellerinin etrafında yiyecek artıkları ve yer yer diş taşları birikir. Bu birikintiler teller üzerindeki sürtünme kuvvetini artırdığı için teller birbirinin üzerinde eskisi gibi rahat kayamaz. Bu durumda tedavi sürenizin uzamasına sebep olur. Doktorunuz ortodontik elastik vermişse bunu günde en az 20 saat kullanmanız gerekir. Elastik takma süreniz azaldıkça tedavi süreniz uzayacaktır.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: ORTODONTI ORTODONTI TEDAVISI ORTODONTI NEDIR ORTODONTI SURESI