Görüntü
Ortodonti tedavisinden sonra dişler bozulur mu
tedavi sonrası dişteli

 Ortodonti hastalarımızın dişlerinin tedavi sonrası tekrar bozulacağı endişesi fazlaca olduğu için bu makalemizde ortodonti sonrası bozulmadan bahsedeceğiz.

 

 Ortodonti dişlerdeki çapraşıklığı, ayrıklığı, konum bozukluğunu düzelten bir tedavidir. Dişlerin tekrar bozulma ihtimalide dişlerin tedavi başlangıcındaki durumuna bağlıdır. Örneğin ayrık dişler ortodonti ile tedavi edildiğinde dişlerin tedavi sonrası tekrar ayrılma ihtimali çok fazladır. Bununla birlikte ön bölgedeki çapraz kapanış gibi vakalarında geri dönme ihtimali çok azdır. Sonuç olarak dişlerin bozulma ihtimali az yada çok her zaman vardır. Ortodonti tedavisinden sonra dişlerin bozulmasını engellemek gerekir.dişlerin bozulmasını engelleyen ve sabit tutan tedaviye "retainer tedavisi" yada "pekiştirme" tedavisi denir. Ortodonti tedavisi iki aşamadan oluşur. Bunlardan birincisi dişlerin yerini değiştiren aktif bir tedavi iken ikincisi  dişlerin yeni konumunu koruyan pasif bir tedavidir. Pasif tedavinin adıdır pekiştirme tedavisi. Dolayısıyla diş telleri çıkan hastalarımızın ortodonti tedavisinin bittiğini düşünmesi yanılgıdır. Sadece aktif tedavi bitmiştir çünki.
   Kliniğimizde diş telleri çıkarılan hastalarımıza önümüzdeki 1 yıl boyunca 2 ayda bir, akabindeki 3 yıl boyuncada 6 ayda bir randevu verilir. Ve pasif tedavi boyunca dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hastamız pekiştirme tedavisinin randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar (olsa dahi) tekrar tel takmadan kliniğimizce düzeltilebilir.
    Pekiştirme tedavi her klinikte farklı uygulanmaktadır. Çok eskiden hawley plağı denilen bir damaklıkla yapılıyordu. Hawley plağının kullanımının zor olması ve dişleri tamamlamıyla sabitleyememesi sebebiyle artık kullanılmamaktadır.
Günümüzde pekiştirme tedavisinde kullanılan yöntemler; lingual retainer ve şeffaf plaktır. Lingual retainer; ön 6 kesici dişin dile bakan tarafına diş dolgusu malzemeleriyle yapıştırılan ve dışarıdan görünmeyen ince tellerdir. Lingual retainer kullanıldığında en az 5 yıl çıkartılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü rahatsızlık vermediği gibi ağız hijyeninde bozmazlar ve dişlerinizin bozulmasına etkili bir biçimde engel olurlar. 
 Pekiştirme tedavisinde diğer yöntemde şeffaf plaktır. Şeffaf plak takılıp çıkarılabilen apareylerdir. Şeffaf plağın dezavantajı tek başına kullanıldığında devamlı takıp çıkarmak zorunda olduğunuz bir apereyle birkaç yıl geçirmeniz gerekir. Tembellik edip takmadığınızda ise dişlerinizi koruyan hiçbir şey yoktur.Bu sebeple kliniğimizde alt çeneye ve üst çeneye  lingual retainer yapıştırıldıktan sonra şeffaf plak hazırlanmaktadır. Böylece şeffaf plağınızı takamadığınız dönemde lingual retainer dişlerinizin bozulmasına engel olur.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



12 Yorum

Etiketler: ORTODONTI ORTODONTI TEDAVISI RETAINER TEDAVISI
...

Hakan Atik · 18 Tem 2019

Merhaba benim sadece üst dişlerime şeffaf plak verildi alt dişler boş şu an. Bir sıkıntı çıkar mı? Bir de şeffaf plak'ın temizliği nasıl olmalı?

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, tedavi sonrası hem alt hem üst dişlerin korunabilmesi için şeffaf plak kullanılması gerekir. şeffaf plağın temizliğini su ve sıvı sabun kullanarak yapabilirsiniz.

...

Zoya Mihaylova · 18 Tem 2019

Merhaba tellerim çıkalı epey oldu şeffaf plaklarımı artık takmayı bırakmamı söyledi doktor geceleride takmasam olur demişti ama şimdi bir alt dişim yanuldu ve üstlerdede var ğlakları tekrar taksam eski haline dönermi yani teller öıktıktan sonraki düzelmiş haline?

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, plaklarınızı kullanmaya başlamadan önce tedavi gördüğünüz kliniğe kontrole gitmenizi öneririm.

...

SERAP · 16 Tem 2019

Merhabalar 1 yıl önce tel taktırmıştım şeffaf Plaklarımı sadece 2 ay taktim sonra kaybettim bir daha doktoruma gitmedim ve dişlerim fena bir şekilde öne geldi bunun için tekrar tel mi taktırmam gerekir ? şimdiden teşekkür ederim

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, dişlerdeki ufak bozulmalar plaklarla düzeltilebilir fakat plakla düzeltilemeyecek boyuta geldiyse tekrar tel takılması gerekir. Tedavi gördüğünüz kliniğe danışmanızı öneririm.

...

Emre · 13 Tem 2019

Merhabalar yaklaşık 7 ay önce diş tellerim çıktı ve şeffaf plak verdi doktorum ve geçen günlerde kontrolden geldim 6 ay daha devam et dedi.Her şey güzel giderken geçen gün üst dişlerime şeffaf plağı takarken bir anda ön dişimin birine tam oturmadı dar geldi diyeyim ve direk çıkardım yıkadım umarım anlaşılmışsınızdır dediklerimi .Dişimin aşağıya doğru eğrildiğinden(yamulduğından) endişe ediyorum.Böyle bir olayda eğrilme olmuşmudur veya oluyormudur ?

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, dişlerinizde bozulmalar meydana geldiğinde plaklarınızı takmakta zorlanırsınız. Doktorunuza danışmanızı öneririm.

...

Fatmanur akan · 01 Tem 2019

Merhaba iki gün önce üst dişlerimin telleri çıktı ve geçici plak verdiler bir hafta sonra tekrar randavu verdiler ve alt tellerimde çıkıp tekrardan plak vericeğini söylediler ben bu tedaviye dişlerimin çapraşıklığı yüzünden başladım ve doktorum dişlerimin çabuk bozulacağını söyledi ve şuan kullandığım plağın sol tarafı tam oturmuyor gibi bu dişlerimi etkiler mi bir hafta içinde tekrar eski haline döner mi hemen birde tellerim çıktıktan sonra bir dişim diğerinin üstüne daha yatkın dönük gibi bu plak sayesinde düzelir mi ?

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, ortodontik tedavi sonrasında sizlere verilen şeffaf plakları doktorunuzun önerdiği şekilde günde 20 saatin altına düşmeden kullanmanız gerekir. plaklarınızı düzenli şekilde kullanmazsanız dişlerinizde bozulmalar meydana gelmesi söz konusudur. plaklarınızı düzenli kullanmaya devam ederseniz bozulmalara engel olursunuz.

...

Duru Erdoğan · 23 Haz 2019

Merhabalar yaşım 17 2 yıl tel tedavisi gördüm ve 14 nisan da sonlandı şeffaf plaklarım var dı şu an yanlışlıkla çöpe atıldı ve 1-2 haftadır takamıyorum. Dişlerimin bozulduğunu hissediyorum ve belli ediyor kendini acaba tekrardan yaptırsam ve hemen takmaya başlasam bozulan dişler düzelir mi? Bir de siz yapıyor musunuz eğer yapıyorsanız fiyatı ne kadara mal olur?

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, şeffaf plaklarınızı düzenli kullanırsanız bozulmalar engellenebilir. Şeffaf plağın tanesini 200 tl karşılığında yapıyoruz. Net fiyat ve tedavi seçeneklerine sizlerle birlikte karar vermek için lütfen ücretsiz muayene randevusu (0532 582 40 50 -0 212 219 09 08) alınız.

...

Damla · 04 May 2019

Merhabalar yaşım 16 yaklaşık 1 sene tel tedavisi gördüm tedavi bittikten sonra şeffaf plak kullanmaya başladım 6 ay oldu hala 24 saat kullanıyorum doktorum istifa etmiş kaç ay kullanicagımı bilmiyorum 12 ay mı kullanmam gerekiyor acaba

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhaba genellikle kliniğimizde 6 ay tam gün kullanımdan sonra geceye geçiyoruz ve hastalarımıza plaklarını sadece uyurken takmalarını öneriyoruz.

...

Yağmur · 30 Nis 2019

İyi günler ön dişlerim eskiden çarpıktı ve birkaç gün önce aktif tedavim bitti. Alt ve üst olarak dişlerimin arkasında pekiştirme teli bulunmakta. Fakat ön dişlerimin yine çarpıklaşmasından endişe ediyorum. Pekiştirme teli varken bu olabilir mi?

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhaba tedavi sonrasında bozulma riskini minimuma indirmek için pekiştirme teli ile birlikte pekiştirme plağı kullanılmasını öneriyoruz.

...

Zehra yaldiz · 25 Nis 2019

Merhaba ben 1,5 yıl on diş diğer ön disin üstünde olduğu icin tel taktım şubat başi çıkartıldı telim 1 ay düzenli bi şekilde şeffaf plak taktım ama son zamanlarda çok da takmamaya başladım ve ön disimin yanındaki dış biraz bozuldu belirgin değil ama daha kötü olur diye korkuyorum ne yapmam gerek lütfen yazar mısınız

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhaba şeffaf plaklarınızı en kısa zamanda tekrar takmaya başlamalısınız düzelecektir.

...

Yasemin · 28 Mar 2019

Iyi gunler şeffaf plağım bol biraz bundan dolayı bozulma olur mu

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Şeffaf plağın sıkıca sarması gerekir ki basınç etkisiyle çarpık dişleri düzeltsin, Diş hekiminizle görüsünüz lütfen .

Daha Fazla Yorum İçİn Tıklayınız.