Görüntü
Braketlerde Temizlik
braket temizliği

Ortodonti tedavisi konumlanma sorunlarına etkili çözümler getiren tedavi türüdür. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin alt kısmında çürükler meydana gelmez. Yalnızca kenarlarında çabuk bakteri oluşma durumu gözlenebilmektedir. Bu bakterilerin artmasının sonucunda da diş eti hastalıklarının artış göstermesi, apseler ve çürük oluşumu oluşması gözlenebilmektedir. Burada önemli olan durum tedavi sürecinde temizliği en üstte tutmaktır. Yeterince etkili temizlenemeyen dişlerin arasındaki besin artıkları kalarak çürük oluşumuna davetiye çıkartır. Çürüklerle mücadele etmekten başvurma nedenini oluşturan süreç aksar. Kişi yoğun ve yıpratıcı bir süreçten ilerlemiş olur.Telli dişlerin her birinde braket denilen küçük yapılar konumlandırılır. Dişe uyguladığı kuvvet telleri tutmaya yardımcı olur. Dişe istenen konuma doğru yön vermeye özen gösterilir. Braket temizliği önem verilmesi gereken bir diğer durumdur. Bakteri ve miktoplar bu braketlerin etrafında çok birikme gösterirler. Alt kısımlarında çürüme gözlenmez, çünkü tam olarak yapışıktırlar.

 

Çürüme braketlerin dişe yapışma sınırından itibaren  gözlenebilmektedir. Başlangıç aşamasında beyaz lekeler şeklinde oluşumlar ortaya çıkmaktadır. İlerleyen zamanda kahverengiye doğru renkler koyulaşma eğilimindedir. Özellikle porselen olanlarda lekeler daha çok belli olmaktadır. Tüm bu noktalara dikkat ederek ortodonti tedavisine başlamadan önceki aşamalarda da ilerleme olasılığı olan küçük çürükler de dahil olmak üzere bütün çürük dişlerin teşhisi ve tedavisi yapılarak sürece başlanmalıdır. Eğer bulunuyorsa diş taşları temizlenmeli ve ağız hijyenine gerekli bakımın sağlanmasına özen gösterilmelidir.

 

Ortodonti sürecinde diş teli temizliğinin üzerinde durulmalıdır.  Özel olarak üretilen temizlik aparatları kullanılmalıdır. Doktorunuzun önerdiği ağız yapınıza uygun fırça seçimini sağlamanız gerekmektedir. Diş arası fırçasının kullanış şeklinin yanına ek olarak dişlerinizin üzerine yapıştırılan braketlerin kenar kısımlarının fırçalanması oldukça önemlidir. Elektrikli fırçalarınız varsa doktorunuzun görmesi ve onaylaması ile kullanımınızı devam etirebilirsiniz. Mutlaka temizleme aşamasında diş ara fırçalarını tercih etmeniz gerekmektedir. Diş arası fırçasını kullanmadan yapacak olacağınız fırçalama hiçbir zaman tam anlamıyla gerçekten istediğiniz nihai amaca sizi ulaştıramayacaktır. Böylece süreç için  istenilen ağız bakımını sağlamalısınız. Dişlerinizi günde 3 defa özel olan fırçayla 3 kere de diş arası fırçanızla temizlemek, günde 20 kere özel olan fırça ile temizlemek yaptığınız temizlikten daha etkili olmaktadır. Bazı aletlerin yerini diğer aparatlar istese de tutamamaktadır. Bu kurala dikkat etmek ve bilincinde olmak önemlidir. Diş teli fiyatları 2019’da kolay ödeme koşullarına sahiptir. Ağız ve diş sağlığını bulunan noktadan daha iyi bir noktaya getirmek amacıyla ağız hijyenini arttırma nedeniyle yapılan  ortodonti sürecinde diş telinin yeterince özenli temizlenip fırçalanmadığında dişlerde çürümelerin,  artıkların oluşumu meydana gelebilmektedir. Tedavi istenen konuma ilerleyememekte hatta süreci sonlandırma durumu ile karşı karşıya kalınabilme ihtimali olabilmektedir. Bu nedenle her diş teli kullanmak isteyen bireyin bu durumların uygulanacağını bilerek tel tedavisine başlaması önemli kriterlerden bir tanesidir. Burada sorumluluğunun bilincinde olup, doktorla olan iletişim düzeyini uygun biçimde tutulması gereklidir. İşbirliği içinde gereken faktörleri yerine getirmek sürecin önemli bir adımı olacaktır. Dişler  tedavi süreci sonunda istenilen bir görüntüye kavuşurken, tam tersi olarak çürüklerin ortaya çıkması hem sizin hemde doktorunuzun motivasyonuna olumsuz yönde etki sahibi olacaktır. 

 

Günümüzde iş hayatımızda veya sosyal hayatımızda aktif role sahip olan kişilerle iletişime geçildiğinde etkili bir izlenimin insan ilişkilerinde ön planda olduğunu insan ilişkilerinde yüzyüze iletişimin önemli olduğunu ifade ederler. İyi etkileşim için oldukça önemli olan ögelerden bir tanesi de özgüven sahibi olabilmek ve kendini oldukça saydam bir şekilde ifade edebilmektir. Bu durumda yüz ifadeleri ve mimikler ön planda tutulmalıdır. Kişinin kendinden emin bir biçimde duruşu, kendini yorumlama yeteneği tüm vücut duruşunu da biçimlendirmektedir. İçten bir tebesüüm kişiyi her zaman daha göz  önünde olabilmesine katkı verecektir. Kişilerin bulundukları ortamda kendisini rahat hissederek sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. İnsan ilişkilerine önem vererek, çeşitli etkinliklere katılmak bunlara gereken değeri ve özeni göstrerebilmek ilk olarak kişinin kendini sosyal  ortamlarda rahat hissetmesi ile mümkün olmaktadır. Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki etmenler nelerdir bu noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üstündeki artışların sebeplerine, diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerine etki eden faktörlere de değinerek süreci ilerletmek gerekmektedir.

Diş teli nasıl takılır sorusu ile başlanırsa; braket olarak adlandırılan ve dişlerin üst kısımlarında yer alan telleri birbirine tutabilen kare yapıların dişinize uygun olan ürünler ile özenle yapıştırılması sonucu teller takılmış olunur. Önemli olacak olan durum diş teli nasıl takılır sorusuna ek olarak hangi braket çeşidinin kullanılması gerektiği sorusuna da sorarak analizlemektir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi çeşitler tercih edilmesi yüksek olan türler arasındadır. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda düzenlenmektedir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli yetişkinlerce daha çok uygulanılması tercih edilen türler olarak ifade edilebilmektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu çeşitler sonucunda artış göstermektedir. Doktorunuz  ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde konuşmanız, düzeni iyi kurmanız sürecin gidişatını etkileyerek gerekli sonuçlar verecektir. Kişiler diş teli fiyatları durumu sebebiyle tedaviyi erteleme davranışını da gösterebilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı etmenleri sonucunda oluşturulan fiyatları doktorunuz ile konuşarak size uygun olan durumları paylaşmalısınız. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli tedavinizi tercih etmenizde fiyat önemli bir yere sahiptir. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki artışı uygun ödeme koşulları ile dengelemeye çalışır.

Diş tedavileri aşamalarında hangi tür diş telini kullandığımız hem sürecin ilerlemesi hem de fiyatlarının oluşturulması adına önemlidir. Metal tellerin ve şeffaf braketlerin temizlenme aşamaları birbirinden farklılık içermektedir. Plakların temizlenmesi diğerlerine göre daha kolaydır. Çünkü plaklar çıkarılıp takılabilen özelliklere sahiptir. Bu durum dişlerin kenarlarındaki besin artıklarını kolayca görünmesine ve temizlenebilmesine katkı sağlamaktadır. Fakat braketler sık yapıda oldukları için temizlenirken biraz zorlukları meydana çıkartabilirler. Avantajı ise daha kısa sürede istenilen diş konumlarına ulaşmak için uygun olmasıdır. Plakları, tedavi sürecindeki kişiler her zaman istenilen saat düzeyinde kullanım göstermez. Tedavi sürecinde istenilen noktaya gelmek için bu faktörlerin altını çizmek oldukça önemlidir. Gerekli süreçler içerisinde kullanım sağlanmalıdır.

 

Süreçteki bütün adımlar kontrol edidiği vakit zahmetli olsa da emeklerinin karşılığını veren bir sürecin ilerleyeceğini belirtelim. Hem fizyolojik hem de psikolojik yapımıza olumlu etkilerin, gelişmelerin olması adına ağız sağlığımıza gereken özeni ve ilgiyi vermemiz gerekmektedir. Çünkü sindirim ve solunum sistemlerimiz ile ağız sağlığımız birbirini oldukça etkiler. İyi öğütülemeyen besinler mide ağrıları oluşumuna neden olmaktadırlar. Midenin kendini yorması sistemi yavaşlatmaya neden olabilir. Mide hazımsızlıkları da solunum düzeyimizin olumsuz olarak etkilenmesinde en önemli etkendir. Bu nedenle tüm vücudumuzun fonksiyonlarına olumlu etki kazandırmak için ağız ve diş yapımızın sağlığına gereken önemi ve düzeni göstermemiz gerekmektedir. En kısa sürede tercihinize uygun bir diş doktoruna görünerek sürecinizi aşamalandırmanız gerekir. Yazımızda diş teli fiyatları 2019 yılında ortaya çıkan etmenlerden, tedavi sürecinde temizliğin yerinden bahsettik. Dikkat edilmesi gereken hususlara bakmak, bunları önemsemek süreç açısından etkili sonuçlar almayı sağlamaktadır.

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.