Görüntü
Diş Çekimi Diş Teli İçin Gerekli Mi?
Diş Çekimi Diş Teli İçin Gerekli Mi?

Diş teli tedavisinde diş çekimi sık gözlenen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Her tedavi içinde diş çekimi gerekir mi? Diş teli kullanımında diş çekimi yaygın mıdır? sorusunu ele almakta ve bireylere süreci ifade etmekte fayda vardır. Bazı bireyler diş çekimlerinden kaygılanarak sürece başvurma konusunda endişe duyabilmektedirler. Peki diş çekerken acır mı? Ben diş teli yaptırırken diş çektirmek zorunda mıyım? sorularını inceleyelim;

 

Diş Çekiminde Çene Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Diş tedavilerinde dişlerin uygun konumlanmalarına yardımcı olan ortodonti tedavisi bireylerin çok fazla tercih alanında olmaktadır. Bu tercihin yüksek olmasında pek çok durum iç içe girmiştir. Bazı bireyler sağlığını yüksek tutmak, diş ve diş etlerinde olabilecek rahatsızlıkları en aza indirmek amacı ile tedaviye başvururken bazı bireyler estetik görünümü kazanmak amacı ile sürece başvurmaktadır. 

Çene bozuklukları ve sorunları bireyler için oldukça büyük önem taşımaktadır. Özellikle çocukluk dönemlerinde üzerinde durulan çene sorunlarında erken müdahale sağlanabilmektedir. Bu müdahale adımları ile süreç ilerlenmesi önem taşımaktadır. Çene bozuklukları ileri yaşa gelindiğinde artık diş teli tedavisi ile süreç ilerlemesi olası olmaktadır. Diğer tedavi yöntemleri ile ilerleme sağlanması gerekmektedir. 

 

Çocuklukta Diş Tedavileri Nasıl Sağlanır?

Diş teli tedavileri küçük yaştaki çocuklar ile pek çok yöntem ile sağlanabilir. Tedavi süreçlerinde plakların kullanılması büyük önem taşır. Gelişim sürecinde dişlerin hareketlerinin yoğun olması ile diş plakları dişlerin uygun konumlarına doğru ilerlemesi mümkündür.

 

Diş Çekimi ve Diş Teli

Diş teli tedavisinde diş çekimi yer alabilmektedir. Ancak her birey diş çekimi ile tedavi sürecini ilerletecek değildir. Bazı bireylerin çene yapıları çok dar olmakta ve bu dar çenede dişleri de sıklıkla olmaktadır. Bu durumda üzerinde durulacak şey dişlere uygun konum açmak ve sıra sıra dişlerin sıralanması gerekilmektedir.Bu durumda diş çekimi sağlanabilir. Ancak her birey için gerekli değildir.

Diş çekimi esnasında bireyler acı hissememektedir. Gerekli işlem süreçlerinin yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Diş çekiminde bireyin sağlıklı bir ağız yapısını sağlaması önemlidir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.