Görüntü
Diş Teli Fiyatları 2022
diş teli fiyatları 2022

Diş teli tedavisi, braket adını verdiğimiz kare şeklindeki kuvvet aktarıcılarının dişin üzerine yapıştırılması ve braketlerin ortalarından geçen diş teli ile dişlerin hareket ettirilerek konumlarının değiştirildiği bir tedavidir.

Diş teli fiyatları 2024 yılında tek çeneye mi çift çeneye mi uygulanacağına bağlı olarak değişir. Tek çene diş teli fiyatları 2024 yılında 3.500-6.000 TL aralığında iken çift çene diş teli fiyatları 5.500-9.500 TL aralığındadır.

DİŞ TELİ FİYATLARI HAKKINDA
DAHA AYRINTILI BİLGİ ALMAK İÇİN
LÜTFEN TIKLAYINIZ...

Diş teli fiyatlarını belirleyen faktörler nelerdir?

1) Kullanılan diş telinin markası:

Diş teli tedavisinde kullanılan ve tatmin edici sonuçlar veren malzemeler genellikle Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde üretilen malzemelerdir. Bu malzemeler diğer ülkelerden ithal edilen tellere nazaran daha pahalıdır. Bununla birlikte uygun fiyatlı olması sebebiyle oldukça fazla tercih edilen Çin, Pakistan ve Hindistan malı malzemeler de bulunmaktadır. Bu malzemeler genellikle tedavi süresini uzatırlar, çabuk kırılırlar ve istenilen sonucu tam olarak veremezler. Ancak, fiyatları oldukça uygundur. Haliyle bu malzemelerin kullanıldığı kliniklerde, diş teli fiyatları daha uygundur.

*** Kliniğimizde ise kullandığımız bütün diş teli malzemeleri Amerikan malıdır.

2) Kullanılan diş telinin hangi materyalden üretildiği faktörü:

Diş teli tedavisinde kullanılan diş teli çeşitleri şöyledir:

• Metal braketler; En uygun fiyatlı olan malzemelerdir.

• Şeffaf braketler; Kaliteli bir malzeme kullanıldığında metal braketlerle birebir aynı sonucu verirlerken metal braketlerden %10-15 civarında daha pahalıdırlar. Şeffaf braketlerin avantajları çok daha az görünmeleridir. Bu sebeple, estetik braketler diye de bilinirler.

• Self-ligating adı verilen kapaklı braketler; Ortalarından geçen telin oturduğu bölgede özel kapak sistemleri vardır. Avantajları tedavinin ilk döneminde çok hızlı düzeltme yaparlar. Dezavantajları ise dişler kabaca düzeldikten sonra küçük hareketler oluşturularak dişlere son şeklinin verildiği dönemde başarısızdırlar. Bu sebeple pek tercih edilmezler. Bunun yanı sıra metal braketlerden %50 civarında daha pahalıdırlar.

• Damon braketler; Amerika’da Clay Damon isimli bir ortodontist tarafından tasarlanıp üretilmiştir. Avantajı diş çekimi gereken vakalarda mükemmel bir genişletme yaparak diş çekimine gerek kalmadan dişleri düzeltebilmesidir. Diş çekimi gerekmeyen vakalarda ya da diş çekimi şart olan vakalarda büyük bir avantajı yoktur. Damon braketlerin fiyatları ise metal braketlerden iki kat daha pahalıdır.

• Şeffaf plaklar; Dişlerdeki bozukluğun diş teliyle değil de kişiye özel olarak üretilen 10-15 şeffaf plağın sırayla kullanılmasıyla dişlerin düzeltildiği sistemdir. Dişlerdeki yamukluğun düşük seviyede olduğu vakalarda etkili iken fazla olduğu vakalarda başarısızdır. Şeffaf plakların fiyatları ise metal diş tellerinin yaklaşık üç katı civarındadır.

3) Dişlerdeki bozukluğun miktarı:

Dişlerdeki bozukluğun fazla olduğu durumlarda kullanılan malzeme miktarı, çeşitliliği ve tedavi yöntemi dişlerdeki bozukluğun az olduğu durumlara göre daha karmaşıktır. Örneğin; dişlerdeki bozukluk fazla olduğunda tedavi süreci de uzayacağı için daha fazla malzeme kullanılır veya bozukluğun miktarı ve çeşitliliği fazla olduğunda diş teli tek başına yeterli gelmemekte ve ek olarak çeşitli damaklıklar, ortodontik elastikler, mini vidalar veya başka kuvvet aktarıcılar kullanılabilmektedir. Bu nitelikler de diş teli fiyatlarını etkileyen başka bir faktördür.

4) Dişlerdeki bozukluğun özellikleri:

Dişlerde çapraşıklık olması ya da ayrıklık olması uygulanacak yöntemi değiştirdiği gibi tedavi süresini ve diş teli fiyatlarını da etkiler.

5) Tahmini tedavi süresi:

Diş teli tedavisi genellikle ortalama 4-24 ay gibi tedavi süreleri boyunca uygulanan bir tedavidir. Tedavi süresinin artması diş teli fiyatlarını etkiler.

6) Alt üst çene uyumsuzluğunun olduğu durumlar:

Diş teli tedavisinde alt ve üst dişlerin birbirleri ile ilişkisi çok önemlidir. Diş teli tedavisin iki amacı vardır. Bunlardan birincisi hastaya güzel bir gülüş kazandırmak iken, diğeri de alt ve üst dişlerin ilişkisini düzelterek dişlere etkili bir öğütme ve kapanma özelliği kazandırmaktır. Mevcut olan kapanış bozukluğu düzeltilmediğinde dişlerde oluşan dengesiz çiğneme basıncı uzun yıllarda çene ekleminde hasar oluşturur. Bununla birlikte alt ve üst dişlerin düzensiz teması dişlerde aşınmalara sebep olur. Alt ve üst dişlerin dişli ya da anahtar kilit gibi ideal kapanması diş teli tedavisinden sonra dişlerin bozulmasına da engel olacak ve tedavinin kalıcılığını sağlayacaktır.

Alt ve üst dişlerde kapanış bozukluğu olduğu durumlarda tel tedavisine ek olarak uygulanabilecek çok çeşitli tedavi yöntemleri değerlendirilir. Bunun için damaklık, ortodontik elastikler, yüz maskeleri (headgear) gibi yöntemler sayılabilir. Bu bozukluğun olduğu vakalarda tedavi yöntemi ve çeşitliliği artacağından dolayı diş teli fiyatları da değişecektir.

7) Aktif ve pasif tedavinin birlikte uygulanıyor olması:

Aktif tedavi; dişlerdeki bozukluğun düzeltildiği ve 3-4 hafta aralıklarla uygulanan tedavidir.

Pasif tedavi; diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerde bozulma olup olmadığının kontrol edildiği ve bozulma olmaması için yapılan uygulamaları kapsayan 2-4 ay aralıklarla uygulanan tedavidir.

Düzeltilen dişlerin korunması açısında pasif tedavi dönemi en az aktif tedavi dönemi kadar önemlidir. Bazı klinikler sadece aktif tedavi uygularken bazı klinikler her iki tedaviyi de uygulamaktadır. Tedavinin kapsamı ve çeşitliliği tedavi fiyatlarını etkileyen önemli bir faktördür.

*** Kliniğimizde ise pasif tedavi dönemi ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

8) Diş telinin tek çeneye mi yoksa çift çeneye mi uygulanacağı:

Tek çeneye uygulanan diş teli tedavilerinin fiyatları daha ekonomik iken; çift çeneye uygulanan diş teli tedavilerinin fiyatları daha fazladır.

2024 Yılında diş teli fiyatları değişti mi?

Diş teli tedavisinde kullanılan malzemelerin tamamı ithal ürünlerdir. Bu sebeple kur artışından etkilenirler. Diş teli fiyatları 2024 yılında artan kur ile birlikte bir miktar artmıştır.

*** Kliniğimizde ise kur artışını bütün diş teli tedavisine değil, sadece diş teli tedavisinde kullanılan malzeme maliyetine yansıtarak daha ekonomik bir tedavi hizmeti sunmayı amaçlıyoruz.

*** Bütün bu süreçler hakkında tedaviniz özelinde daha ayrıntılı bilgi almak, tedavi süresi ve planlamanızı deneyimlemek isterseniz kliniğimizde ÜCRETSİZ muayene olabilirsiniz.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: Diş Teli Fiyatları 2022