Görüntü
Diş Teli Tedavisi Önemi
dis-teli-fiyatlari

Ortodonti, dişlerde görülen konum bozukluklarını, çene kemiklerinin biribirleryle ve kafa kemikleriyle olan etkileşimini düzenlemektir. Bu etmenlere bağlı olarak ele alınan problemlerin ortaya konularak tanımlandığı bilim alanıdır. Ortodontik tedavi ise bu bağlamda ortaya çıkan sorunları tedavi etme şeklidir. Günümüzde oldukça ilgi görmesine rağmen tedavi süreci hakkında net bilgiler ortaya koyabilen kişi sayısı azdır. Bu sebeple biraz bu duruma açıklık getirelim. Bunun yanında diş teli nasıl takılır, diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde olan etmenlere de bakalım;

Diş teli tedavisinin nihai amaçlarına bakalım. Her birey birbiriden farklı düzeyde diş yapılarına sahiptir. Dişlerinin  bulunduğu konumlar da bu durumda farklılıklar içerebilir. Çene kemiklerimizin uzunluğuna göre kimimizin dişlerinde sıkışmalar gözlemlenirken kimimizin dişlerinde ayrışıklıklar görülebilir. Bu durumda dişlerin kendilerine ait olan doğru konumlarına geri oturturulması gerekmektedir. Diş telinin asıl amaçlarından biri de budur. Bu amaçla kullanılan diş telinde diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre düzenlenmektedirler. Özellikle şeffaf diş teli veya görünmez diş telinde diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) dikkat çekmektedir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları 2019 verilerine uygun bir anlaşma sağlanmalıdır. Ortodonti sürecinde anlaşma oldukça önem taşır. Diş teli nasıl takılır sorusundan başlayarak açıklanacak her durum doktorunuz ile iletişiminizden ilerlemektedir.

Çapraşıklıkların meydana gelmesinin türlü sebepleri bulunmaktadır. Ortodontik bozuklukların oluş sebeplerine bakarsak genetik faktörlerin rolü etkilli olacağı gibi çevresel faktörler de bu durumda önde gelir. Çene yapılarının oluşturduğu etkenleri yukarıda da ifade ettik. Bu durum çocukluk dönemlerinde ortaya çıkmışsa plaklar yardımı ile kısa zaman diliminde bu yaşlarda ortadan kaldırılır. Ayrıca ağız bakımının diş yapılarına etkisini görmezden gelemeyiz. Ağız temizliğine gereken önemin verilmemesi durumunda süt dişlerinde çürümeler gözlenir. Düşmesi gerekenden daha erken süt dişi kayıpları da olabilir.  Erken süt dişi kaybından ötürü oluşan boşluğa zamanla öteki dişler de kayacaktır. Geç düşmesi durumunda ise asıl çıkması gereken dişlerin yeri hala süt dişleri ile dolu olacaktır. Dolu olan alanın yerine çıkamayan diş kenarlardan yol bulmaya çalışacak bu sebeplerden ötürü de çapraşıklık ve kapanış bozuklıklarının görülme olasılığı fazla olacaktır. Bazen dişler yollarını bulup çıkamazlar, o noktada gömülü kalırlar. Bu yüzden ağız temizliğine gereğinden fazla dikkat etmek gerekir.  Temizlik aparatları için doktorunuzun önerdiği ürünleri kullanmalısınız, fiyatları sebebiyle olmaması gereken ürünleri tercih etmemelisiniz. Diş teli fiyatları 2019 verilerince fiyatlandırılmaktadır.

Burun tıkanıklığı olan kişilerdeki ağız solunumunun yapılması diş yapılarını etkileyecek olan bir faktördür. Çünkü dil ve çene istenen pozisyondan farklıdır. Bozukluklar ortaya çıkabilmektedir. Parmak emmek de damak yapısına zarar veren ve diş yapılarına olumsuz etki veren davranışlardır. Dudak veya dil emmek, tırnakları ısırmak, kalem ısırmak, uzun süre biberon ve emzik kullanmak gibi alışkanlıklar uzun zamandır devam etmesi de kalıcı iskeletsel sorunların  ortaya çıkmasına olanak sağlar. Bu noktada ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemeleri eğer bir problem seziyorlarsa erken yaştan itibaren tedbir almaları gerekmektedir. Bununla birlikte  çocukluk döneminde sık görülen bazı hastalıklar da ağız ve diş sağlığında etki sahibidir. Bademcik, geniz eti sorunları da yerinde ve zamanında üzerinde çalışılmazsa çene yüz yapımızda kalıcı sorunların oluşmasına sebep olabilmektedir.

Diş teli tedavi süreci her yaşı kapsar. Yetişkinler bu konuda oldukça korkulu olsa da etkili sonuçların olduğu bilinmektedir. Sağlıklı bir diş eti ile her yaşta dişler hareket halindedir. Dişlerin her yaşta hareket halinde olması da kişiye uygun olan tedavi süreci ile istenilen sonuca gidebileceğinin önemli bir göstergesidir. Doktorunuz ile iyi bir iletişim halinde olmanız gerekmektedir.

Tedavi sürecinde bazı dönemler hızlı gelişmenin göstergesi olarak ifade edilebilir. Kişinin ve kişinin problemlerine göre değişim süresi değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda örneğin çocukların süt dişlerinde çürükler gözlemleniyorsa, ağız yapılarında sorunlar oluştuğu görülüyorsa plak kullanımı sağlanabilir. Böylece ileride olacak sorunların önüne daha rahat geçilebilir. Çocukların gelişim dönemlerinde hızlı ilerlemelerin devam etmesi sebebiyle süreç daha kolaydır. İstenen şekil doğrultusunda gelişim ilerler. Yetişkin bireylerde de dişleri hala hareket halinde olduğu için diş telleri ile istenen noktaya zamanla gelebilir.

Her yaştan kişi kendi problemleri ışığında bu süreçten gerekli faydayı alabilecektir. Önemli olan sorunun net tespiti ve hangi tedavi yönteminin kişinin istek ve beklentilerine uyacağını belirlemek ve o doğrultuda süreci devam ettirmektir. Aksi halde süreç istediği şekilde ilerlemiyorsa hastanın morali bozulacak ve bu durum hem doktora hem de sürecin ilerleyişine olumsuz yönden yansıyacaktır.

Tedavi süresinin ne kadar olacağına ilişkin açıklama yapmak gerekirse; hastanın yaşı, getirdiği problem durumu, istediği ve ona uygun olan tedavi biçimi, kullanılan malzemeler gibi faktörleri ele alıp ortaya koyarak muayane sonuçlarına ve düzelme gidişatına da  önem vererek bu duruma karar verilir. 1,5- 2 yıl gibi bir süre zarfında istenen noktaya gelebilirsiniz. Şeffaf diş teli veya görünmez diş telinde de bu sonuçlara ulaşılmaktadır.

Sürece başlamadan önce hatırlatmamız gereken şey doktor kontrollerinin de sürecin önemli bir parçası olduğudur. Muayeneler sırasında doktor sizden bazı noktalara dikkat etmenizi isteyebilir, gerekli müdahaleleri de yapar. Çenesi dar olan dişleri fazla olan kişilerde diş çekimi durumu gözlemlenebilir ancak her zaman dişleri çekilecek diye bir durum söz konusu değildir. Kişinin yararına ve sürecin ilerleyişine göre durum değerlendirilir. Ona göre kontroller yapılır.

Diş teli takılırken can acımaz. Dişlerimizin üzerinde küçük kare yapılar bulunmaktadır. Bu yapılara braket ismi verilir. Dişinizin üzerine özel bir yapıştırıcı yardımıyla yerleştirilir. Bu işlem sırasında can acımaz. İlk takıldıkları birkaç günde dudak ve yanakta bazı yumuşak doku yaralanmaları olabilir. Ancak bu durum geçici süre zarfında kaybolacaktır. Tel takım işlemi sırasında ağızdaki tükürüğü alan, kuru tutulmasını sağlayan dişleri net görmeye yarayan aparatlar ile çalışılır. Bu durumda yanaklarda gerginlik hisedilebilir.

Tedavi sürecinde dikkat edilmesi önemle üzerine durulan bir durum da temizliktir. Braketlerin altında çürüme meydana gelmez. Bunun sebebi direkt diş üzerinde bulunmasıdır. Ancak kenarlarının iyi temizlenmesi gerekir çünkü kenerlarında bakteri oluşumu ve çürüme riski fazladır, dikakt edilmelidir. Doktorunuz size uygun olacak temizlik aparatlarını önerecektir, siz de gerekli özeni göstermelisiniz.

Bazı durumlarda tellerinin görünmesini istemeyen bireyler olabilir. Braketlerin birbirinden farklı çeşitleri bulunur bunlar; metal, plastik ve porselen tipte olanlar olarak örnek gösterilebilir. Ayrıca dişlerin iç kısımlarına uygulanan braketler de vardır. Bunun yanı sıra takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklarla da tedavi sürecinde tercih edilebilir.  Ayrıca erken çocukluk döneminde çeşitli aparatlar kullanılarak tel olmaksızın konum düzenleme çalışmaları yapılabilmektedir.

Diş sağlığını korumak her bireyin sorumluluğu altındadır. Ailelerin çocuklarına örnek olması önem taşıyor. Çevresel olarak etkileyebilecek faktörleri (yiyecek, içecek) dikkate almak bu etmenleri ortadan kaldırmaya çalışmak gerekir. En başta düzenli bir diş kontrolünü sağlamak önemlidir. Süt dişlerinin çıkmasından itibaren düzenli flor takibi ve sürekli azı dişlerine koruyucu uygulanması sağlıklı bir ağız sağlığı oluşturmak için önemli noktalardandır. Ayrıca beklenenden erken çekilmesi gereken süt dişlerinin de sürekli dişler gelene kadar yerlerinin korunması gerekir. Bunun sebebi sürekli dişlerin erken kaybedilen süt dişlerinin konumuna  geçmesidir.  Yer tutucular kullanılarak bu durumun önüne geçilmelidir.

Çocuklarda fazla rastlanan ve ağız yapısına zarar veren davranışların önüne geçmek gerekir. Parmak emmek, uzun süreli biberon kullanmak, ağız solunumu yapmak gibi olmamasını beklediğimiz alışkanlıklardan çocuklarımızı arındırmamız gerekmektedir. Bu yaştan sonra çene yüz gelişimindeki bozukluklar kalıcı olarak oturmaya  başlayabilir. Tedavi süreci erken döneme göre daha uğraştırıcı olacaktır.

Aileler kendileri de mutlaka diş kontrollerine gitmeliler, çocuklarına da bu bilinci aşılamalılar. Doktoru ile iyi bir iletişimde olmalılar, onların belirlediği tarihlerde en az 6 ay olmak üzere diş kontrollerini yaptırmalılardır. Sadece dişlerinizde çürümelerin başlanması, kanamalar veya yaraların olması durumunda dişçiye başvurmak zorunda değilsiniz. Bunu bir rutin haline getirmek önemlidir.

Özetlemek gerekirse; diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) diş teli nasıl takılır sorusundan itibaren pek çok etmenden etkilenerek düzenlenir. Diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde pek çok etmen bulunmaktadır. Bu etmenler diş teli fiyatları 2019 verilerince düzenlenmektedir.  Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli fiyatları da bu bağlamda değerlendirilmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılında ödeme imkanlarını geliştirmiştir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.