Görüntü
Diş Teli Tedavisinde Yay Kullanımı
Diş Teli Tedavisinde Yay Kullanımı

Diş teli tedavi süreçlerinde pek çok müdahale adımları kullanılmaktadır. Bu adımların başında diş plağı, diş ipleri ve yay kullanımı gelmektedir. Bu ek müdahalelere apareyler adı verilmektedir. Bu apareyler hem iç hem de dış ağız apareyler olarak kullanılabilmektedir.

 

Apareyler Nelerdir?

Apareyler diş teli tedavisinde daha sağlıklı bir ağız sağlığı kurmak için gerekli malzemeler olarak ifade edilebilmektedir.  Bu apareyler hareket halinde olabileceği gibi sabit de olabilir. Amaç bu apareyler ile sağlıklı bir ağız yapısı oluşturabilmektir.

Ağız içinde kullanılan apareyler; braketler, alt çeneyi öne almak için gerekli apareyler, lingual retaine, sabit üst çene genişleticiler olmaktadır.

Ağız dışında kullanılan apareyler; yüz maskeleri, chin-cup, head gear olarak ifade edilebilmektedir.

 

Diş Teli Tedavisi Neden Uygulanır?

Diş teli tedavisinde dişlerimizin uygun konumlarda yer almasına yardımcı olmayı hedeflemekteyiz. Bu hedef doğrultusunda ağız içi, sabit veya hareketli apareyler kullanılmaktadır. Braketler ve plaklar bu süreçte bizlere destek olan önemli apareyler olmaktadır. 

Bir diğer kullanılan apareyler de yay kullanımıdır. Yay kullanımı bireylerde dişlere uygun yer açmak ve çapraşık diş durumlarını düzenlemek için önemlidir. Dişler arasına yay yerleştirilerek arada boşluğun oluşmasına yardımcı olur. Bireyler başlangıçta bir ağrı hissedebilir ve bu durum normaldir. Yay görevini yerine getiriyor anlamını bize göstermektedir.

 

Diş Teli Tedavisinde Aparey Kullanımı Nasıl Sağlanır?

Diş teli tedavisinde braket kullanımı oldukça önemlidir. Tedavi süreçlerinde braketler yardımı ile dişlerin adım adım hareketine destek olunmaktadır. Bu süreçte braketlerin kullanımı ile dişlerin düzenlenmesi sağlanmaktadır. 

Braketler; metal, şeffaf veya lingual türler olarak ele alınmaktadır. Bu türlerin amacı ortak olsa da yapısı gereği birbirinden farklılaşmaktadırlar. Metal türler ilk dönemlerde üretimi sağlanan yapılardır. Bu yapılar ile dişlerinize destek sunulmaktadır. Ancak metalik görünümü özellikle yetişkin dönemlerinde lingual teller kullanmalı mıyım? sorusunu düşünmektedir. Lingual teller dişlerin arkasında yer almakta ve direkt gözlemlenmemektedir.  Şeffaf diş teli ve tedavi sürecine etkileri de süreç üzerinde dikkat edilmesi gereken durumları bize sunmaktadır. Diş teli fiyatları bağlamında süreci ele alırsak da braket türleri bizlere diş teli fiyatları bağlamında fikirler sunmaktadır. Lingual ve şeffaf braketler diş teli fiyatları bakımından yüksek maliyetli kategorisinde yer almaktadır.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.