Görüntü
Diş Teli Temizliği Nasıl Sağlanır?

 

Diş Teli Temizliği Nasıl Sağlanır?

Çoğu birey diş teli tedavisini sıklıkla tercih etme eğilimindeyken temizlik konusunda yetersiz bilgi sahibi olabilmektedir. Temizlik adımlarında her birinde aynı düzene sahip olmasına rağmen pek çok yeni türün ortaya çıkması da süreç içinde pek çok seçeneklerin gelişmesine kaynaklık etmiş olmaktadır. Türler oldukça ilgi odağı olmakla birlikte özelliklerinin de ayrıntılı olarak ifade edilmesi gerekmektedir. Türler içerisinde en fazla merak edilen ise şeffaf türde olanıdır. Kimisi en uygun tercih olduğunu ifade ederken kimisi de böyle bir durumun  mümkün olamayacağını, süreci aksattığını ifade ederek süreçte kaçınmaktadır. Ortodonti süreci üzerinde durulmalıdır. Bu yazıda diş tellerinin temizlik süreci hakkında bilgi verilecek, süreç içerisinde kullanılan türlere açıklama getirerek ve diş teli nasıl takılır sorusuna cevap aranarak ifade edilecektir. Telli dişlerin her birinde tek tek braket isimli küçük yapılar mevcuttur. Bu yapılar özel yapıştırıcılar ile dişe yapıştırılır ve konumları da sağlamlaşmış olmaktadır. Dişe uyguladığı kuvvet telleri korumalıdır. Uygun konumun korunmasına kaynaklık edilmelidir. Braketlerinin temizliğinin yapılması ve sürdürülmesi önem gereken bir etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. Braketler hemen dişin üzerinde yer aldığında alt kısımlarında çürümeler meydana gelmemektedir. Ancak kenar kısımları mikrop ve bakteri oluşmasına neden olmaktadır.

Ortodonti sürecinde bizi ne bekliyor, hangi müdahalelerin yapılması gerekli oluyor sorularını bilmek ve ona uygun ilerleme sağlamak da esastır. Ağız yapısının düzenli bir şekilde incelenmesi ve varsa diş taşlarının temizlenmesi, ağız hijyenine gerekli bakım sağlanması şeklinde planlamaların yapılması gerekmektedir. Dişler pırıl pırıl, tertemiz duruma gelip sorunlar aşılmadan süreç başlanmamalıdır. Sonradan faktörler de ortaya çıkarak aksaklıklar meydana gelecektir. Ortodonti sürecinde tellerin temizlenme sürecini kolaylaştırmak için özel aparatlar tercih edilmelidir. Bu ürünler amaca uygun olmalıdır ve diş fırçaları ve diş arası fırçaları olarak ifade edilebilmektedir. Bu durumda tercih edilebilirliği olan diş fırçalarının üzerinde dil tellerinin bulunması da önemlidir. Her aparatın kendine özel bir kullanım durumu mevcuttur. Bu alan dışında kalarak yanlış müdahale etmek de süreci aksatmaktadır. Diş teli fiyatları 2024 yılında kolay ödeme koşulları bulunmaktadır. Ağız ve diş düzenimize şuan ait olan konumlardan kendine ait olan konumlara getirmek adına ağız hijyenini kurmak sebebiyle yapılan  ortodonti adımlarına uygun temizlik süreci yapılandırılmalıdır. Temizliğin etkili gerçekleştirilememesi demek sürecin etkili ilerlemediğini göstermek anlamına gelmektedir. Tedavi istenen konuma götürülemeyeceği gibi sürecin tamamen sonlanması durumu ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu faktörlerler her diş teli kullanmayı tercih edecek olan kişilerin bu durumlardaki müdahalelerini fark ederek tel tedavisine başlaması önemli olacak olan niteliklerden bir tanesi olmaktadır. Burada sorumluluğunun bilincinde olmak, doktorla olan iletişim düzeyini etkili bir şekilde kurmak adına önemli biçimde kullanılması gereklidir. Bazı besin türlerinin tüketim düzeylerine de dikkat etmek önemlidir. Temizlenememe ve çürük oluşumuna neden olan pek çok probleme kolaylık getirmektedir. Leke bırakacak ve temizlenmesi zorlu olacak olan yapışkanlı besinlerin tüketimi bu sorunları oluşturan türlerdendir. Tüketim gerçekleştiriliyorsa da hemen temizlik sürecinin olması etkili bir biçimde yapılmalıdır.

 

Etkili etkişeim adına gerekli olacak olan önemli ögelerden bir tanesi de özgüvene sahip olmaktır. İçten bir tebessüm ve yüz ifadeleri bizi her durumda ön planda tutabilecektir. Ön planda olarak özgüven kazanmamız, işimizi savunmamıza katkı sağlayacaktır. Bireylerin insan ilişkilerinde kendini rahat hissedebilmesi oldukça önemli olmaktadır. Çoğu birey de toplum içerisinde kendini rahat hissetmek istediği için bu sürece başvurmaktadırlar. Kendini tatmin edecek görünüme kavuşarak özgüven sahibi olmak istemektedirler. Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki etmenler nedir gibi adımlara da bu bağlamda önem vererek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üstündeki artış durumlarının sebeplerine, diş teli fiyatları 2024 yılı kriterine de yer vererek anlatımımıza devam edelim;

Diş teli nasıl takılır sorusunda cevabı vermeden önce hangi braketin tercih edilerek uygulanması gerektiğine bakmak gereklidir. Braket ismi verilen ve dişlerin üst kısımlarında yer alarak telleri birbirine bağlayan kare yapıların dişinize uygun olan malzeme ve aparatlar ile özenle yapıştırılması durumunda tellerin takılması durumu gerçekleşmiş olunmaktadır. Önemli olan faktör bu soruna ek olarak hangi braket türünün tercih dileceği gerektiği durumuna da uygun cevabı vermek ve süreci etkili ve planlı bir biçimde sürdürebilmektir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi türler tercih edilebilirliği fazla olan türlerdendir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda şekillenmektedir. Yapılması gerekli olan hesaplamalar düzenlenerek  ölçüler ve bozukluklar çerçeveisnde genel değerlendirmeler düzenlenir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli yetişkin bireylerce süreç boyunca daha çok kullanımı tercih edilen uygulamalardandır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu türlerin seçilmesi üzerine artışlar olabilmektedir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde ilişkiyi etkili bir biçimde kurmanız süreç boyunca etkili sonuçların olmasında önem arz etmektedir. Kişiler diş teli fiyatları sebebiyle tedaviyi erteleme davranışında davranabilirler. Diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmeleri sonucunda meydana gelebilecek olan fiyatlar doktorunuz ile etkileşim halinde olmanızı gerektiren önemli bir durumdur. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli tedavi sürecini kurarak  tercih etmenizde fiyat önemli bir etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş teli fiyatları 2024 yılında bu tedavi türlerindeki artışı uygun ödeme koşulları ile dengelenmeye çalışılmaktadır.

Diş tedavileri adımlarında hangi tür diş telinin süreç içinde kullanımının gerekli olacağı, gidişatı ve planlamaların yapılması önemli olan durumdur. Metal tellerin ve şeffaf braketlerin temizlenme adımları birbirinden farklılık içermektedir. Plakların temizlenmesi diğer türlerin temizlik adımlarına göre daha kolayca ilerlemektedir. Çünkü plaklar çıkarılıp takılabilen niteliğe sahip olan yapılardır. Bu etmenlerden ötürü de diş kenarlarındaki besin artıkları ve lekeler kolayca ortaya çıkmaktadır. Bakımı daha kolay olarak sağlanabilir.  Ancak braketler sık yapılar olarak ifade edilmektedir. Bu özellikteki yapılardan olmalarından dolayı temizlik esnasında diğer türe göre biraz zorluklar meydana gelecektir. Ancak daha kısa sürede asıl gitmesi gerekli olan diş konumlarına ulaşmak adına bu yöntem oldukça avantaja sahip olacaktır. Plak kullanımında da dikkat edilmesi gerekli olan bir kaç nokta bulunmaktadır. Bireyler plakları keyfine göre değil doktor düzenine göre kullanmalıdır. Plak sürecin bir parçası olmaktadır. Doktor ne kadar süre kullanım öneriyor, ne kadar süre takımının olacağını belirtiyorsa ona uygun olarak düzenlenmelidir.

 

Bu bilgiler ışığında; tedavi süreci her iki tarafın (doktor ve hasta)  büyük emek ve çaba sarf edecek olan eylemleri ile düzenlenmektedir. Gerek psikolojik gerek fizyolojik olarak pek çok etmene katkı sağlayarak süreç ilerletilmektedir. Ağız yapımızı da istenen şekilde güçlendirmek ve sağlıklılığını korumak hedeflenmektedir. Sindirim sistemimize gerekli olacak olan katkıyı da kazandırmış olmaktayız. Bu faktörlere de dikkat ederek tüm vücudumuzun fonksiyonlarına gerekli katkıyı kazandırmak adına da ağız ve diş yapımızın sağlığına gereken önemi ve düzeni göstermeli ve bunun önemini vurgulayarak ilerleme göstermeliyiz. En kısa sürede size uygun ve alanında uzman bir diş doktoruna başvurmalısınız ve muayenenizi gerçekleştirmelisiniz.

 

Yazımızda diş teli fiyatları 2024 yılında ortaya çıkan faktörlerden, tedavi sürecinde temizliğin yerinden bahsederek ilerledik. Dikkat edilmesi gerekli olan hususlara odaklanmak, bunları önemsemek süreç bakımından etkili sonuçlar almaya olanak verecektir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: #dişteli #ortodonti #diştelitemizliği #şeffafdişteli #ortodontitedavisi #diştelitedavisi2021