Görüntü
Diş Teli İçin Önem Arz Eden Noktalar
etkili gülüş

Ortodonti; kendilerine ait olan konumlarda yer edinemeyen dişlerin uygun konumlara gelmesine yardımcı olan, konumlanma problemlerine kalıcı çözümler getiren süreci ifade etmek amacıyla kullanılan özel bir uzmanlık alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu alan içerisinde uzmanlık ve gelişimini tamamlayaak, uğraş gösteren, çeşitli eğitim ve kurslarca gelişim ve değişim kazanmaya çalışan kişiler de ortodontist ünvanını elde etmiş olmaktadırlar. Pek çok birey birbirinen farklı sebeplerce tedavi sürecini tercih etmeye çalışmaktadırlar. Bunların çoğunluğu da çene problemleri nedeniyle tedavi olmak istemektedir. Bu etmen çoğu zaman genetik etmenlerce oluşum gösterebilmektedir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığı zaman kişinin yaş ve muayene bulgularına uygun olacak olan tedavi aşamalarını planlamak gerekmektedir. Hastanın yaşı bazı müdahale yöntemlerini gerçekleştirmek adına önemli bir yere sahip olmaktadır. Peki diş teli nasıl takılır ve neden takılır? Yazımızda bu sorular üzerinde de durulacaktır.Çocukluk döneminde karşı karşıya kalınan bazı hatalı davranışlar bireylerin ortodonti sürecine başvurmasında önemli bir etkiye sahiptir. Bu davranışlar; emzik veya  biberon kullanma, parmak emme, tırnak yeme, vb gibi daha pek çok zararlı etkilere sahip olabilme ihtimaline sahip alışkanlıkları da içermektedir. Basit yapılı aparatları tercih ederek bu dönemde gözlenebilecek olan sorunlar daha kısa sürede çözüm bulunarak düzenlenmelidir.

Bazı bireylerin çene kemiklerin boyu ve diş boyutlarının ara kısımlarında ciddi farklılıklar gözlenebilmektedir. Dişleri olunduğunan daha küçük yapıya sahipse bu durumda ayrık dişlerin olduğunu da görmek mümkündür. Peki bu durumlarda diş teli fiyatları 2019 verilerine etki eden noktalar nelerdir? Tedavide bilinmesi gerekli olacak oaln önemli bilgilerden birisi de tedavi için belirli bir yaş aralığının bulunmamasıdır. Hangi tedavinin gerçekleştirileceğinde kişinin içinde bulunduğu yaş aralığı önem kazanmaktadır. Yani hastanın yaş etmenine göre tedavi sürecinde nelerin gösterilebileceği değişmelere uğrayabilir. Bu durumda  ağız yapısının iyi incelenerek temizlenmesi şarttır. Son zamanlarda yetişkinlerin tedavi sürecine başvuru oranlarında artışlar da gözlenebilmektedir. Burada gelişim ve değişim gösteren teknolojik araçların süreç içerisindeki önemi fazlaca ortaya çıkmaktadır. Şeffaf braketler görüntüsel kaygıları en aza indirmede etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra lingual ortodontik tedavi ve şeffaf plakların da üretime geçmesi yetişkin hastalar için yeni tercih olanaklarının ortaya çıkmasına katkı kazandırmaktadır. Lingual diş teli tedavisi ağız içerisinde direkt gözle görünmeyen bir yöntem olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sebep ile tercih oranı oldukça fazla olsa da bazı zorluklar da içermektedir. Bu durumlardan da bahsetmek süreç için önemlidir. Hastanın dili içteki tellere değer ve değdiğinde zamanla dilde yaralanmalar meydana getirebilir. Sürecin akasamasına, bireylerin canının acıtmasına sebep olan etmenler içerebilmektedir. Bu gibi durumlar önceden bireye tek tek ifade edilerek artılar  ve eksiler üzerinde durulmalıdır. Plaklar ise kişilerin belli zaman aralıklarında takılarak pekiştirme yapması için gerekli olan aygıtlardandır. Hastalara 20 saat plaklarını takmaları gerektiği ifade edilmelidir. Tedavi sürecindeki bireylerin istediği zaman çıkarıp takabildiği bir yöntem olması sebebi ile temizlik etmeni de daha kolayca tamamlanmaya çalışılacaktır. Özellikle süreç devam ederken  kişilere; bu yöntemlerin onlardan neler beklediğini ve yapılan işlemlerin ciddiyetini iyice benimseterek doktorun dediklerine dikkat ederek ilerlemelerine yardımcı olmak gerekmektedir. Dikkat edilmediğinde ek sorunlar meydana gelebilir ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları bu sorunlardan oluşabilmektedir. Diş teli fiyatları 2019 da daha kolay ödeme imkanlarına sahip olmuştur. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında hangi ürünlerin kullanılması gerekmektedir ona bakalım;

İlk seanstan beri muayene süreci  ve bilgilendirme aşamalarına ağırlık verilmesi gerekmektedir. Diş teli takma işlemlerinde ilk zamanlar kişiler ağızlarında bir ağırlık, ağrı hissini yaşadıklarını ifade etmektedirler. Tellere uyum kazandırılana değin bu durumun görülmesi meydana gelebilir. Yanağın iç kısımlarına değen diş teli bazı kişilerde yaralanmaların gözlenmesine sebep olabilmektedir. Meydana gelen sorunların bir hafta içinde biterek düzene girebilmesi sağlanmalıdır. Çok olası durumlarda braket veya telin kopması faktörleri ile de karşılaşılabilir. Bu durumlarda eğer hasar büyük değilse doktor küçük bir müdahale ile ortadaki sorunu ortadan kaldırmaya özen gösterir.  Sorunların meydana gelmesi için doktorun muayeneyi ve tel takma işlemini uzmanlığı çerçevesinde ilerletmesi gerekir.

 

Diş teli takımının hemen arkasından dişlerde bir ağırlık hissi meydana gelebilir, yanaklar daha gergin, hafif ağrı oluşturacak biçimde olabilir. Bu durum birkaç gün için normaldir ve süreç içerisinde hafifleyecektir. Braketler direkt dişler üzerinde konumlanmaktadır. Alt kısımlarında çürük gelişimine sebebiyet oluşturmazlar. Ancak braketlerin kenar kısımlarının düzgün bir biçimde temizlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu kısımlarda daha fazla bakteri ve mikropların artışı olabilme ihtimali mevcuttur. Doktorunuzun süreç içinde kullanmanızı istediği aparatlar ile istenilen sıklıkta bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesi kazandırılmalıdır. Diş telleri takılıyken dişler etkili aletler yardımı ile temizlenmelidir. Bu durumda teller fırçalarken kopar çıkar gibi korkuların oluştuğu meydana gelebilir ancak bu durum doğru olmamaktadır. Ayrıntılı ve özenli bir temizleme aşamalarının yapılması gerekmektedir. Bunun kazandırılması adına süreç için gerekli olacak olan özel olarak üretilen temizlik aparatları da tercih edilir. İstenen ürünlerin tercih edilmesi diş teli fiyatlarına da etki etmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki ürün değişmelerinden etkilenmekte ve değişimler gösterebilmektedir. Tedavi aşamalarında kişilerin bu zaman zarfı içerisinde bazı etmenlere diğerlerine göre daha özen göstermeleri istenmektedir. Örneğin braket ve tel yapısını üst düzeyde sağlıklı bir şekilde korumak adına kabuklu ve sert besinlerin ısırılarak tüketilmesi engellenmelidir. Keserek yemenin daha avantajlı olduğu ifade edilir. Çekirdeği olan meyve ve sebzeleri tüketirken çekirdeğini çıkartarak tüketimi sağlanmalıdır. Aksi takdirde braket ve teller hasar içerebilmektedir. Diş minesine verilen zararlardan ötürü asitli içeceklerden de kaçınılmaldıır. Tedavi için talepte bulunan bireylerin yaşına, problem durumunun özelliklerine, kulllanılan tekniklere ve yöntemlere bağlı kalarak değişik müdahale yöntemleri ortaya konulmuştur. Hastanın sürece ilgili olması da süreç içerisinde gidişatı düzenlemede önemli bir yere sahiptir. Eğer ağız bakımınıza gerekli özen ve düzeni  veriyorsanız, muayeneleri sık sık ve düzenli takip edebiliyorsanız, doktorunuzun önerilerine kulak veriyorsanız, sigara alkol kullanmıyor, sert besinlerden uzak duruyor, gerekli ekipmanları yerinde ve uygun biçimde kullanıyorsanız tedavi süreciniz olumlu bir seyir içerisinde devam ediyor olacaktır. Genel olarak tedavi süresi 1,5 yıl olarak ifade edilebilmekteidr. Uygunsuz olan pek çok etmenin, zararlı alışkanlıkların gözlenmesi diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde etki sahibi olarak artışların olmasına neden olabilmektedir.

 

Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarının şekillenmesinde süreç içerisinde tercih edilecek olan malzemeler önem taşır. Her ürün diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarına etki eder. Hepsi birbirine bağlı olarak değişme ve gelişme göstermektedir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teline bakıldığında fiyatı yüksektir ancak uygulanacak kişilerce de tercihi fazladır. Genellikle yetişkin bireyler şeffaf diş teli veya görünmez diş telini daha tercih etme eğilimi göstermektedirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemlerine göre artışlar meydana gelse de ödeme olanakları daha kolaylaştırıcı nitelikler içermektedir. Bu durum şeffaf diş teli veya görünmez diş teli tercih edecek kişiler için ayrı bir önem içerir.  Diş teli nasıl takılırdan daha önde gelen soru hangi tür teli tercih etmeliyimdir. Çünkü bu durum diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarının belirlenmesine katkı sağlamaktadır. Diş teli fiyatları 2019 yılında oluşan ürünlerin maliyetlerinden etkilenerek düzenlenmektedir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.