Görüntü
Diş Telinde Önemli Olan Aşamalar
dis-teli-fiyatlari

Diş teli (ortodonti) tedavi adımlarında her kişinin farklı kişilik özelliklerinden dolayı tedavi noktaları da farklılaşabilme özelliğine sahiptir. Bu durumlar daha önce farkında olmadıkları veya önemsemedikleri pek çok etmeni farkettirerek süreci yapılandırmayı sağlamaktadır. Çoğu birey yaptığı pek çok etmenin onun ağız ve diş sağlığına zarar verdiğini bilmeden hareker eder. Ve istenmeyen durumlarla karşı karşıya gelerek, zor durumlarla karşılaşacağını farketmeden süreci ilerletebilir. Bu etmenlerden ötürü tedavi sürecine katkı sağlayan veya süreci kete uğratan durumları tespit ederek ilerlemek gerekmektedir. Gerekli olan kuralların bilinmmesi ve ona uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Hangi etmenler ortodontik sürecin daha karmaşık sürmesine neden olurken hangileri sürecin akışını kolaylaştırmaktadır? Peki bilgilerin doğru olduğundan emin olursanız tedavi sürecimiz ne denli işlevsel olarak ilerleme gösterecektir? Diş teli nasıl takılır? Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli nedir? Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları neye göre belirlenir? Bu tip sorular süreç açısından önem taşır. Cevaplanmaması durumunda eksik kalan kısımlar kişiyi zorlayabilmektedir. Diş teli tedavisi pek çok bileşenin eş zamanlı ilerlemesini gerektiren aşamalardan oluşmaktadır. Doktor ve hasta arasındaki kontağın etkili kurulmasına özen göstermek gerekmektedir. Hasta beklentilerini ve isteklerinin neler olduğunu açıkça ifade ederken  doktorunun da önerilerine özen göstererek ve süreci istenen düzeyde planlamalar sağlayarak yürütmesi sağlanmalıdır. Hasta doktor arasında birlik olmadığı sürece süreç istenilen amaca asla varamayacaktır. Yapılan tüm müdahalelerden beklenen tutumlar sonuçsuz kalabilmekte veya çok az işlevselliğe sahip olabilmektedir. Tedavi sürecinde en küçük noktalar bile sürecin gidişatını etkilemek açısından önem taşımaktadır. Dikkate değer görmeyen bir çok nokta büyük problemlere sebebiyet verebilir. Bu durumlar hem sürecin gidişatını hem de diş teli fiyatları 2019 yılı değişmelerinde etki sahibidir.

 

Diş teli tedavisindeki ana amaç istenen konumlamayı kurarak kişilerin hem fizyolojik hem estetistiksel gelişimine katkı sağlamaktır. Ortodonti sürecinde ve yaşam boyunca dişler sürekli hareket halinde olacak olan bir yapıya sahiplerdir. Bulunan konumdan ait oldukları konuma doğru yavaş yavaş etkili hareketler ile ilerleme gösterebilmektedirler. Bazı besin türlerine dikkat etmek bu aşamalarda önemlidir. Örneğin kabuklu ve sert besinler diş yapılarına zarar verici olabilmektedirler. Bu besin türlerinin uyguladığı basınç tel, braket ve diş köklerine hasar verebilmektedir. Bu tür besinleri bölerek ve keserek tüketmek ısırmaktan çok daha olumlu sonuçlar verecektir. Bu duruma dikkat etmenin yanı sıra bazı besin türlerine de dikkat etmek gerekir ki bu besin türleri kişilerin ağız ve diş bakımını zorlaştıracak etkiye sahip olanlardır. Sakız, karamelli yiyecekler, lokum bu besinlere örnektir. Dişlerde leke oluşumuna sebep olur. Temizlenmesi zor besinleri tüketmekten kaçınılırsa diş sağlığının korunması için daha önemli adımlar atılmış olacaktır. Süreçte asitli içecek tüketimini kısıtlamak gerekebilir. Asitli içeceklerin kullanımı ne kadasr çok gözlenirse diş minelerine zaralı etkileri de o kadar fazla olabilecektir. Bu yüzden ne süreç içerisinde ne de süreç bittiğinde kullanımı önerilmemektedir. Hemen temizleme sürecini gerçekleştirmek sağlığın korunmasında önemlidir. Küçük yapıda olan besinler (pirinç, bulgur vs) teller arasına veya diş köklerine kaçarak canımızı acıtabilir. Tüketirken çok dikkatli olarak, temizliğe özen göstererek yiyin.

 

Spor veya egzersiz yapan kişilerin süreç içerisinde tellerine dikkat etmesi gerekebilir. Alınan bir top darbesinin şiddeti hasar oluşturabilir. Diş telleri hasar görürse çeşitli sorunlara kaynaklık edebilmektedir. Bu sorunlar bazen basit bir biçimde çözüme ulaşırken bazen de zor durumlara sebebiyet verebilir. Örneğin teller kayabilirken bazen de kopmalar görülebilir hasar da çok büyük bir biçimde ise tekrar tel takma işlemini gerçekleştirmek gerekir. Diş teli nasıl takılır sorusuyla aşamaları tek tek açıklayalım;

 

  • Diş teli tedavisinin ilk baş aşamalarında bilinmesi gerekli olan bazı kurallar mevcuttur. Tedavi sürecinin başrolü bireydir ve birey kendisinin çabası doğrultusunda çözüme kavuşabilecektir. Bu yüzden öncelik olarak sürecin sizden ne beklediğini bilerek sürece başlamak son derece önemlidir. Gerekli adımları atlamak veya eksik yapmak süreci istenen noktaya taşımada yetersiz kalabilmektedir. Muayene zamanlarını dikkate alarak ona uygun hareket etmek gerekmektedir. Muayeneler sizin doktorunuz ile paylaşımlarınıza değindiğiniz, sizin sürecinizi etkileyen, rahatsızlık veren etmenleri ifade ederek belki de yeni planlamaları yaptığınız aşamalardır. Süreç içerisinde doktorunuz gerekli görürse size ilaç verebilir. Bu ilaçları da gerekli dozda ve yeterli zamanda kullanmalısınız. Temizlik için gerekli gargaraları, fırçaları, diş iplerini özenle kullanın. Diş üzerinde braket adı verilen küçük yapılar mevvuttur. Braketler pek çok türden oluşan ve farklı özelliklere sahiptir. Bu yapılar tedavi sürecinde ana rolü taşıyan ögeler arasındadır. Braketlerin alt taraflarında çürükler meydana gelmez. Çünkü direkt dişe temas halindedir. Fakat kenarları daima mikropları toplayacak özellikte olduğu için çok iyi temizlenmesi ve aksatılmaması gerekir. Bakterileri oluşumu bu noktalarda çok fazladır. Bu sebeple de kenarlar iyice temizlenmelidir. Zamanla dişlerinizin kenarlarında beyaz tabakalar meydana gelebilmektedir. Bu tabakaların oluşması dişlerin etkili temizlik sürecinden geçmediğini, çürümelerin meydana gelebileceğini bildirmektedir.


 

  • Temizlik süreci aşamalarında da her ürünün kullanılması süreç açısından uygun değildir. Doktorun önerdiği aparatları tercih etmeniz önerilir. Bireyler uygun fiyatlı ama tam olarak etkisinin ispatlanmadığı ürünleri seçerek bazı sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedirler. Diş yapılarına oldukça zarar verme ihtimali de yüksektir. Amacımız sağlam ve temiz bir ağız yapısına kavuşmak ise ve bu amaç uğruna çaba gösteriyorsak mutlaka kaliteli ürünlerle tedavinizi sürdürmeniz süreç açısından en sağlıklısı olacaktır. Amacına uygun ürünlerin diş teli fiyatları ve ortodonti fiyatları üzerinde etkileri vardır. Diş teli fiyatları, diş teli fiyatları 2019 değerlendirmelerine göre ortaya konulur. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli fiyatları da bu kriterce şekillenir. Diş teli fiyatları 2019 yılında çeşitli imkanlarlar ödenmeye açıktır.

 

  • Ortodonti süreci sona ererken bazı bireyler gerekli olabilecek ancak dikkat edilmesi gereken noktalara gerekli önemi göstermeyerek süreci etkileyebilirler. Bu nedenle diş sağlığı her daim korunması ve önemsenmesi gereken bir durumdur. Muayeneleri asla bırakmadan, doktorunuz ile iletişim kurarak süreci sürdürün.

 

  • Süreç sonlanmaya yakın dişlerde bozulmaların oluştuğunu ifade eden bireyler olabilir. Bu durumların arkasından sürece gerekli özeni gösterememe etmeni çıktığını söylemek mümkündür. Seansları aksatarak, süreç bitmediği halde bitmişcesine doktor onayı olmaksızın sonlandırmalar yapmak, temizliği aksatarak önem vermemek, diş ve diş etlerinde herhangi bir sorun hissettiğinde doktora başvurmadan kendi yöntemleri ile ilerlemek, doktorun önerdiği ürünleri kullanmak yerine kendi istediği ürünleri tercih ederek ve sabitleyici aparatları gerekli gün ve saatlerinde kullanmamak istenen etkiyi bozacak olan etmenlerden bazılarıdır.

 

Diş teli kullanmak için gerekli hiç bir adımı kaçırmadan uygulamanız gerekmektedir. Diş teli nasıl takılır sorusundan sonra fiyat etmenine de değinmek gerek. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları çeşitli etmenlerce değişme göstermektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde hastanın getirdiği problem, seçtiği müdahale yöntemleri (şeffaf diş teli veya görünmez diş teli) gibi etmenler yer alır. Ortodonti fiyatları üzerinde diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmeleri büyük önem taşır. Diş teli fiyatları 2019 yılında çeşitli olanaklar ile ilerleme göstermektedir.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.