Görüntü
Ortodonti Sürecinin Aşamalandırılması
ortodonti süreci

Ortodonti Sürecinin Aşamalandırılması

 

Bireyler ağız ve diş sağlığına gerekli özeni göstermek için çeşitli müdahaleler aramaktadır. Bu müdahale yöntemlerinde öne çıkan en önemli ve hassas durum ise doğal ve diş etlerine hasar vermeyecek yöntemlerden olmasıdır Ortodonti; çapraşık diş sorunlarına çözümler getirmesi amacı ile çeşitli yöntemlerin tercih edildiği ve alanında uzman ortodontistlerin yardımıyla gerçekleştirilen tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Tedavi adımlarında hastanın yaşı sürecin gidişatı bakımdan önem taşımaktadır. Sürece başlanılması önem arz edecek olan ortodonti yönteminin nasıl ilerleyeceğini; nasıl yöntemler seçileceği ile ilişkili olmaktadır. Eğer hasta ergenlik döneminden daha önce bir zamanda tedavi sürecine başvurduysa bazı aparatlar aracılığı ile tedavi ilerletilmeye uğraşılırken, daha ileride oluşacak bir dönemde ise daha zorlu tedavi süreçlerinin ilerletilmesi sürecin gidişatını etkilemektedir.

 

Üst çene bölgesinde iskeletsel etmenlerde  ötürü bir darlık oluşumu meydana gelirse oluşan problem durumları özel aletler aracılığı ile kolayca düzeltebilirsiniz. Fakat çene kemikleri olacağı beklenen boyuttan daha büyük olacak ise, dişler de olması gerekli olan boyutan daha küçük yapıda ise dişlerin ara kısımlarında bazı boş alanların olması olası olabilecektir. Çapraşıklıklar pek çok etmenlerin etkisi ile oluşum meydana getirebilmektedir. Dişlerin çene kemiklerinde olması gerekli olan büyüklük ve yapıda bulunmadığı durumlarda konum sorunları meydana gelebilmektedir. Çapraşık dişlerin oluşum göstermesinin bir diğer nedeni de diş düşme döneminden erken ya da daha geç süt dişlerinin düşmesinden ötürü oluşan problem durumlarıdır. Boş konum ortaya çıktığında dişler kendi konumları yerine en yakın boş olacak olan konumlara doğru ilerleme eğilimi göstermektedirler. Bu durumda ortaya çıkabilecek olan problem durumunun gidişatında ise boş kısım ait olmayan diş ile dolduğunda doğru konumda olması gereken diş de çarpıklaşma eğilimi göstermektedir. Ortodonti, diş teli tedavi sürecinde önemli olarak üzerinde durulması gerekli olacak olan ana etmen uzman kişinin gerekli muayene adımlarını başvuruda bulunan tüm bireylere uygun bir biçimde anlatarak hazırlamasıdır. Günümüzde yetişkinlerde de diş teli tedavisinin ilerletilmesi ve tercihinin olması fazlacadır. Bu duruma neden olan etmenlerden biri de porselen braketlerin üretime geçmesidir. Porselen braketlerin görünüm bakımından daha çok tercih edildiği gözlenmektedir. Bu etmenlerden ötürü de yetişkinler tel tedavisine başlamaya heveslenmektedir. Bazı bireyler dişlerin iç kısımlarına da tel takmayı tercih edebilirken bazı bireyler de  şeffaf brakerleri tercih etme eğiliminde olmaktadır. Burada ön planda olacak olan durum bireylerin kriterleridir. Tedavi süresince yapılması olanaklı olacak olan muayene süreçleri ağrı meydana gelmeksizin ilerletebilmektedir. Bazı uygun olmayan tedavi süreçleri ve uygulamalar nedeni ile yanak ve dilde yaraların olması da mümkün olabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı da doktorların dikkatli olarak işlemlerini yerine getirmesi önemlidir. Pek çok durumlardan ötürü meydana gelecek olan sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Bazı faktörlerin sorunları da beraberinde getirmesi (braket kopması, telin kırılması, vb.) tekrar hasarların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bir diş telinin kopması veya braketin hasarının zarar verici düzeyde yapıya sahip olması pek çok etmenden ötürü olabilmektedir. Zorlayıcı bir baskının dişlerin üst kısmına nüfuz etmesi gibi. Bu gibi etmenlerin meydana gelmesi nedeni ile uzmanın müdahalesi ile tedavileri başarılı şekilde yürütmesi zorlaşabilmektedir.

 

Teller ilk konumlandırıldığında sert besinlerin tüketimine sınırlandırmaların gelmesi önemlidir. Çünkü dişlerin ilk dönemki hassas yapısının zedelenmemesi, baskıların olmaması sağlıklı iyileşme adına önemlidir. Bu etmenlerden ötürü keserek veya bölerek besinleri tüketmemiz diş yapılarımızın daha sağlıklı olmasına katkı sağlamaktadır. Elma, armut gibi sert yapılı olan besinlerin ısırılarak tüketimi durumunda diş yapılarında hasarların meydana gelmesinin ihtimali mevcut olabilmektedir. Keserek ve bölerek tüketim gerçekleştirilmesi yapıların aşınmasını düzenleyecek ve daha sağlıklı bir ağız yapısının kurulmasına yardımcı olacaktır. Diş teli fiyatları 2024 yılındaki aksamalar nedeni ile fiyatlarda da daha artışlar ortaya çıkabilmektedir.

Diş yapılarına dayanıklılık kazandırmak için yapılması gerekli olan müdahalelerin dişleri çürütme durumu da mevcut olmamaktadır. Braketler dişlerin üst kısımlarına yapıştırılmaktadır. Bu durumun sonucunda alt kısımlarında çürük oluşumu meydana gelmemektedir. Bakteriler alt kısımlarına nüfuz edemez ve çürük oluşumu meydana gelmemektedir. Ancak braketlerin yan kısımları bakteri tutma özelliği göstermektedir. Bu durum nedeni ile braketlerin kenar kısımlarının iyice temizlenmesi gerekmektedir. Bakterileri temizleyici nitelikte olan ürünlerin kullanması tercih edilmelidir. Etkili temizlik adımları takip edilmez ise çürükler ortaya çıkabilmektedir. Bu durum tedavi sürecinde hasarların oluşum göstermesine  sebep olabilmektedir. Bu durumlar da göz önüne alınırsa dişlerin iyice temizlik ve bakımının yapıldığından emin olunması gereklidir. Teller dişlerin üst kısımlarına konumlandırıldıktan sonra dişler eskiden fırçalandığı gibi rahatlıkla temizlenir. Ancak temizleme adımlarında dikkat edilmesi gerekli olacak olan bazı etmenler de bulunmaktadır. Dişlerin temizlenme süreci boyunca tel ve braketlerin hasar alması veya çıkması gibi pek çok faktörler de çok ender olarak ortaya çıkabilmektedir. Daha ayrıntılı bir temizleme sürecinin ortaya çıkması adına daha dikkatli ve özenli işlemlerin yapılandırılması süreç açısından büyük önem kazanmaktadır. Bu amaç adına özenli bir biçimde tasarlanan özel diş fırçaları ve ara yüz fırçaları süreç içerisinde tercih edilen en önemli aparatlar arasında yer almaktadır.

 

Tedavi sürecinin ne kadar fazla olabileceği; hastanın yaş, sorunun düzeyi ve müdahale edilecek tedavinin tekniğine uygun olarak değişimler içermektedir. Hasta ve doktor arasındaki iletişim düzeyinin niteliği de sürecin gidiş süreci bakımından önemli bir konum sahibi olmaktadır. Eğer hasta;

  • Muayene adımlarını düzenli bir şekilde takip ediyor
  • Randevularını aksatmıyor
  • Ağız bakımına dikkat ediyor
  • Braketler ve tellerinin temizliğine bakıyor
  • Onları kıracak hasar verecek çeşitli etmenlerden kaçıyorsa
  • Sert besinleri tüketmiyorsa
  • Verilen aletler, lastik, vb. aletleri istenilen düzeyde kullanım gösteriyorsa en kısa sürede tedavi süreci olumlu yönde gelişme gösterecektir.

 

Planlama süreci tamamlandığında ve hastanın da bu plana uyarak adımları izlediğinde hareket etmesi kazandırıldığında  en zor zamanlarda bile tedavi süresi 2,5 yılı geçmeden tamamlanabilmektedir. Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki faktörler nedir gerekli noktalara önem göstererek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde bulunan artışların sebeplerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişimlerinin nedenlerini ifade edelim;

 

Diş teli nasıl takılır sorusunu tam olarak anlamlandıramayan hastalar süreç içerisinde bazen kaygılanmalar ortaya koyabilmektedirler. Bu sebepten ötürü de açıklanmadında yarar bulunmatadır. Braket adı verilen ve dişlerin üst kısımlarında yer alan kare yapılar olarak ifade edilen tellerin; birbirini tutma niteliğine sahip olan yapıların, dişlerinize uygun olan ürünler ile özenli bir biçimde kullanımı ile yapıştırma işlemi yapılarak tellerin takımı sağlanmış olmaktadır. Diş teli nasıl takılır sorusuna ek olarak hangi braket türünün tercih edileceği gerekli olduğu durumu da önem kazanmaktadır. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli çok daha fazla tercih edilen türler arasındadır. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih durumu sonucunda değişim içermektedir. Görünmez diş teli yetişkin bireyler için diğer seçeneklere göre fazla uygulanır ve tercih edilebilir olmaktadır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihlerde artış içermektedir. Tedavinizi sürdüren uzman ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) arasındaki etmenleri sağlamlaştırmanız adına süreç boyunca meydana gelmesi beklenen olumsuz durumlara karşı sağlıklı sonuçlar elde etmenizde yarar bulunmaktadır. Bireyler diş teli fiyatlarının daha fazla olması durumundan ötürü tedaviye katılmayı reddedebilirler. Diş teli fiyatları 2024 yılı faktörleri sonucunda düzenlenen fiyatlar doktorunuz ile iletişime geçtiğinizde size uygun yapılacak olan planlamalar ile ödeme seçenekleri düzenlenmektedir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli türlerini tercih etmeniz durumunda da fiyat önemli bir konumda yer almaktadır. Diş teli fiyatları 2024 yılında kişiye uygun olan ödeme planları oluşturmaktadır.

Diş teli tedavi sürecinin artık sonlandırılma aşamasına yakın tedavideki dişlerin istenen konumlarında sabit durması adına sabitleme işlemlerinin yapılması önem arz etmektedir. Doktorunuzun sizlere sunduğu pekiştirme aparatlarını kullanarak sağlıklı sonlandırma adımlarını kazanabilirsiniz. Diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmelerine de bakıldığında süreçte fiyatları etkileyen pek çok etmen mevcuttur. Şeffaf diş teli kullanımında sürece etki eden durumlardan bahsetmek mümkündür.

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: #dişteli #ortodonti #braketler #şeffafdişteli #ortodontitedavisi #diştelitedavisi2021