Görüntü
Ortodonti Tedavisi Aşamaları
ortodonti tedavisi

Diş konum sorunları ile ilgili olan, uygun konumlanma, çarpaşık dişlerin düzenlenmesi gibi alanlarda uğraş getiren tedavi adımlarına verilen isim ortodontik tedavi süreci olarak adlandırılmaktadır. Kişiler kendi hayatlarında pek çok ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşılaşabilmektedir. Bu sorunların farkına vardığında çözüm önerileri getirerek süreci ilerletmelidirler. Tedavi süreci; kişinin problemi farketmesi, kendine uygun bir merkeze başvurması, ilk olarak tanışma ve işbirliği kurma, muayene sürecini başlatma, gerekli tetkiklerin yapılması, ağız yapısının incelenmesi, röntgen çekimi, uygun tedavi planlamasının yapılması, sürece başlama gibi adımlarla ilerletilmektedir.

Bireyler kendilerinde gözledikleri problem durumunu en yakın merkeze başvurarak ortodonti tedavi sürecini başlatmalıdırlar. Kişinin tedaviye getirdiği problem durumlarını doktorla işbirliği içinde ele alarak değerlendirmelidir. Beklenti ve istekler meydana çıkarılarak tedavi süreci için düzenlenme sağlanmalıdır. Gerekli tedavi adımları yapılarak sürece hazırlanmalıdır. Örneğin; dolgular yapılmalı, varsa çürükler tedavi edinilmeli, implant, kanal tedavisi aşamaları kontrol edilmeli, ağız yaralarına çözüm önerileri getirilmelidir. Bu adımlar atlandığında etkili tedavi süreci yarıda kalmış olmaktadır. Süreç beklenenden daha uzamakta, istenen amaca ilerlerken zorluklar yaşanmaktadır. Daha sonra hastalarla hangi tedavi yöntemlerinin uygulanacağına karar verilmelidir. Yetişkinler ve çocuklar için pek çok seçenek durumları mevcuttur. Seçeneklerin artıları ve eksileri üzerinde düşünmek uzlaşma sağlamak süreç için gereklidir. Diş telinizle braket denilen küçük kare parçalar yer alır. Bu parçalar dişin istenen konuma gelmesinde etkilidir. İlk olarak estetistiksel kaygıları ön planada tutarak tercihlerde bulunan kişilerin sayısı artmaktadır. Bu kişiler için çeşitli seçenekler durumları ortaya konulmaktadır. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlerlerini incelediğinizde seçilen ürünün maliyeti fiyatlarda etki sahibi olmaktadır. Tedavi sürecinde kullanılması muhtemel olan ürünlere göz atalım;

Metal braketler ilk üretilen türlerdendir. İstenen amaca götürmede etki sahibi olan braket türleri arasındadır. Küçük çocuklar için diş teli aksesuarları ile süreci eğlenceli hale getirmek mümkündür. Fakat estetistiksel görünümünü üst düzeyde tutmaya çalışan kaygılı bireylerce günümüzde daha az tercihi olmaktadır. Bu durum daha az kullanım alanını oluşturmuştur. Öncelikle dış görünümün en etkili ve önemli ögelerinden biri olduğunu ifade eden ve onun için tel tedavi sürecine katılmayı istemeyen kişiler sürece başlamakla zorlanmaktadır. Ancak bu durumu düzenlemek adına sağlıklı yapıyı kazanmak ve oluşacak estetistiksel görüntünün uygunluğunu da düşününce sürece başlamak için çok fazla istek olsa da üreticiler metal braketlerle aynı etkiyi ortaya koyacak olan ve görsel olarak da daha az ortada görünecek olan ürünler üretmeye başladılar. Şeffaf diş teli geliştirilince de bu alanda kaygılı olan bireyler bu türe yönelmeye başladılar. Diş teli fiyatları 2019 değerlendirmelerince fiyatlar ele alınarak düzenlenmektedir.

Estetistiksel bakımdan daha kişiye hitap eden duruşu ile gündeme gelen şeffaf braketlerin tercih alanı da oldukça gelişmiştir. Braket dişlerin üstlerine özel aparatlar yardımı ile konumlandırılmaktadır. Kare şeklinde olan küçük yapılar olarak adlandırılmaktadır. Şeffaf yapıya sahip olanlar metal görüntünün yerine renksiz yapılardır. Bu tür braketler metallere göre daha da az belli olmaktadırlar. Şeffaf diş tellerinin arasındaki teller birbiri ile karşılaştırıldığında en çok tercih edilen yöntemlerden biri olmaktadır. Ortodonti tedavisi dişlerin üst kısımlarına zararlı olmayan özel maddelerle yapıştırılan braketler yardımı ile dişlerde gözlenen konum sorunlarını iyileştirmeye, düzeltmeye yönelik bir tedavi yöntemi olarak ele alınmaktadır.

 

 

Seramik braketler, metal diş telinin tercihi olmayan görünümünü ortadan kaldırmak amacıyla üretimi yapılan yapılar arasındadır. Seramik braketlerin üst kısmında yer alan sürtünme kuvveti metal braketlere göre daha fazla oluşmaktadır. Bu durumdan dolayı fırçalama düzeninin yeterli seviyede yapılmadığı ağızlarda tedavi süreci aksamaktadır. Ayrıca fırçalama etkili bir biçimde yapılmadığında leke oluşumları da gözlenebilmektedir. Temizliğe özen göstermek süreç için olmazsa olmazdır. Kişiler için önem arz edecek olan ve tercih edilmek istenilmeyen durumlardan biri de dişlerdeki bu lekeleri daha fazla belli etmesinden dolayıdır. Bir diğer tür olan safir braketler de seramikler ile aynı olan yapı sahibidir. Benzer avantaj ve dezavantajları kapsamaktadır. Ağız ve diş sağlığına gerekli özen gösterilerek, aparatlar amacına uygun kullanılarak süreç ilerletilmelidir.

 

Sert plastik braketler de uygun maliyetli tercihler arasındadır. Sert plastik braketler şeffaf braketlerin maliyetini düşürmek amacıyla üretilmektedir. Daha esnek bir yapıya sahiptir. Dişlerin istenilen düzeyde ve hızda istenen konumlara gelmelerine ket vurulabilmektedir.

 

Self ligating braketler yapısı gereği kilitli braket anlamındadır. Üzerlerinde açılıp kapanan özelliğe sahip kapaklar yer almaktadır. Normal braketler ark telerine teker teker lastikler yardımıyla veya diş teli konunmlandırılırken self ligating braketler ark tellerine kapaklar aracılığıyla tutturulurlar. Metal ve seramik alternatifleri mevcut olup sürtünme kuvvetleri az olmaktadır. Bu etmenle beraber dişler için çok hızlı bir şekilde düzelme süreçleri etkili olmaktadır. Dişlerin kabaca düzeltilmeleri çok hızlı olmasına karşın daha ince ayarların yapılması oldukça zorlayıcı olmaktadır.

 

Damon braketler, self ligating braketlere çok benzer özelliklerini içermektedir. Braketlerin üstlerinde konumlanan açılar self ligating braketlerinkinde farklı olmakla beraber yer açma ve genişletme gibi özellikler de içermektedir. Ağız içinde konumlama darlığının görüldüğü hastalarda yer açmak amacıyla kullanılan yöntemler arasındadır. Metal ve seramik çeşitleri de mevcuttur. Maliyeti yüksek türler arasınadır.  Doktor muayenesi çerçevesinde yürütülen bir tedavide diş çekimi yapılması gereken ve o biçimde düzeltilmesi mümkün olan bir hastanın problem durumunu tedavi sürecinde diş çekimi yapılmadan damon braketler kullanılarak düzeltilme işlemi ile sağlamak mümkün olmaktadır .

 

Diş estetiği uygulamaları bireylerce tercihi fazladır. Fakat dikkatli bakıldığında bu uygulamaların/tedavi yöntemlerinin oldukça maliyeti yüksek türler olduğunu da  görmek mümkündür. Diş üzerinde yapılacak olan uygulamalar neticesinde dişlerin yapısında bozulmalar meydana gelebilmektedir. Doğal bir yöntem yerine tıraşlama, küçültme, kaplama gibi yapay yöntemler de süreç içerisinde kullanılan türler arasında yer almaktadır.  Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki etmenler nelerdir bu noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üstündeki artışların sebeplerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişmelerine de değinerek süreci ilerletmiş olalım.

İlk olarak diş teli nasıl takılır sorusu da süreç başında tam olarak ifade edilemeyebilir. Braket adı verilen ve dişlerin üzerinde bulunan telleri birbirleriyle tutabilen kare yapıların dişinize uygun olan ürünler ile özenle yapıştırılması ile tellerin takım işlemleri sağlanmış olacaktır. Diş teli nasıl takılır sorusuna ek olarak hangi braket türünün kullanılmasının süreç için gerektiği sorusuna da uygun cevabı bulabilmek önemlidir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli tercihi fazla olan türler arasında yer almaktadır. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda meydana gelir, düzenlenir. Görünmez diş teli yetişkinlerce daha çok uygulanımı tercih edilen türlerdendir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihler neticesinde artışlar göstermektedir. Doktorunuz  ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde uyumu iyi kurmanız süreç açısından etkili sonuçlar elde etmenize katkı sağlayacaktır. Kişiler diş teli fiyatlarının yüksek olması nedeniyle tedaviyi erteleme davranışında bulunabilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı kriterleri sonucunda oluşturulan fiyatlar doktorunuz ile ele alınarak değerlendirilmelidir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli tedavi türünüzü tercih etmenizde fiyat etmeni önemli bir konumdadır. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi çeşitlerindeki fiyat artışını uygun ödeme koşulları ile ortodonti tedavisini dengelemeye özen göstermektedir.

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.