Görüntü
Ortodonti Tedavisinde Diş Temizliği
dis-teli-fiyatlari

Ortodonti süreci; dişlerdeki yanlış konunlanma sorunlarının, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılan diş telleri ile düzgün hale getirilmeye çalışıldığı bir tedavi sürecini ifade eder. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve braketlerin alt tabakalarındaki maddelerin sebebiyle çabuk bakteri ve mikrop oluşumuna elverişlidir. Bu bakterilerin çoğalması diş etinde gözlemlenebilecek pek çok hastalıklarının oluşmasına, kanamaların artmasına, apselere ve çürük oluşumuna sebep olamaktadır. Burada önemli olan nokta süreç içinde temizliğe dikkat etmektir. Yeterince temizlenemeyen besin artıklarının sonucunda çürük oluşumu gözlemlenir. Çürüklerle mücadele etmekten kendi tedavi sürecimiz aksar, kişi yorucu bir süreç geçirmiş olur. Bu yoruculuğun yanında diş teli fiyatları da etkilenir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değişmelerine ek olarak istenilen düzeyde temizliğin yapılmaması fiyatların artışına sebep olabilir.

 

Telli dişlerin üzerlerinde braket denilen küçük yapılar bulunur. Bu kareler özel yapıştırıcılar ile dişe yapıştırılırlar. Uyguladığı kuvvet telleri tutar. Dişe istenen konuma doğru yön vermede önemli etkiye sahiptir. Ancak braket temizliğine çok önem verilmelidir. Özellikle besin artıkları bu braketlerin etrafında fazla birikebilir. Braketler dişe yapışık olan yapılardır. Bu sebeple altlarındaki diş dokusunun dış ortam ile herhangi bir teması yoktur. Yani braketlerin altlarında çürük oluşumu meydana gelmez. Çürük oluşumu braketlerin dişe yapışma sınırları olan kenar kısımlarından başlayarak ilerler. Başlangıçta beyaz lekeler görebilirsiniz. İlerleyen zamanda bu beyaz lekeler kahverengine doğru değişim göstermektedirler. Özellikle porselen braketlerde temizlik daha da önem kazanır. Renginde olan değişme hemen göze çarpar. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli de süreç içinde tercihi fazla müdahale türlerindendir.

 

Tüm faktörleri dikkate alarak ortodonti tedavisine başlamadan önce ilerleme olasılığı olduğu tespit edilen küçük çürükler de dahil olmak üzere bütün çürük dişlerin tedavisi yapılmalı, diş taşları varsa temizlenmeli ve ağız bakımına dikkat edilmelidir. Dişler pırıl pırıl, tertemiz hale geitirlmesi önemlidir. Daha sonra diş teli taktırdığınızın merkezdeki doktorunuz tarafıından tedavi süresi boyunca dişlerinizi nasıl fırçalamanız gerektiği, hangi ürünlerin kullanılmasının yararlı olacağı ile ilgili eğitim verilmelidir. Bu eğitim ile tedavi boyunca dişlerinizi istenilen şekilde fırçalamalı ve bakımına özen göstermelisiniz.

 

Dişlerinizi temizlemek, fırçalamak ortodonti süreci  boyunca dişlerde çürük oluşumuna engel olur.  Tedavi süresini de  kısaltmada önemli bir etmendir. Çünkü fırçalamanın yetersiz olduğu ağızlarda braketler ve ark telleri üzerinde diş taşları taşları oluşur ve tartarlar tellerinizin üzerinde gereksiz sürtünme kuvveti oluşturabilirler. Bu durum dişlerin daha yavaş hareket etmesine yol açar. Tedavi sürecini uzatır. Süreci eski haline getirmek için kişiler daha çok çaba sarf etmeye başlarlar ve yoğun süreç daha da yoğun olur. Kişinin motive düzeyini de etkiler. Diş teli fiyatları 2019 yılı sonuçlarına göre değişmeler gösterse de kişiler uygun tedavi koşullarını doktoru ile oluşturabilmektedir.

 

Temizleme sürecinde özel fırçalar kullanılmalıdır. Bu fırçalar diş teli ve boşluklar özel tasarlanmıştır. Diş arası fırçasının boyları tedavi sürecine göre çeşitlik göstermektedir. Dişlerinizin aralarına uygun olacak boy ve kalınlıkta olan diş fırçasının hangisi olacağını doktorunuzla karar vererek onunla tedavi sürecinizde kullanırsınız. Diş arası fırçasının kullanımından ziyade dişlerinizin üzerine yapıştırılan braketlerin kenar kısımlarını fırçalamak oldukça önemlidir. Elektirikli fırça kullanımı da doktorun onayı ile gerçekleşebilir. Mutlaka temizleme aşamasında diş ara fırçaları kullanılmalıdır. Diş arası fırçasını kullanmadan yaptığınız fırçalama hiçbir zaman tam anlamıyla gerçekten aralara erişim sağlamaz. Böylece süreç için  istenilen ağız hijyeninin oluşumu gerçekleşemez. Dişlerinizi günde 3 kere özel olan fırçayla 3 kerede diş arası fırçanızla fırçalamak gerekmektedir. Bu fırçalar ile yapılan temizlik süreci diğer fırçalara göre oldukça etkili olacaktır. Bu süreçte her durum için farklı bir aletin kullanımı önemlidir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları üzerinde kullanılan aletlerin etkisi fazlacadır. Diş teli fiyatları 2019 yılında ödeme olanaklarını daha kolaylaştırmıştır.

 

Ağız ve diş sağlığını şuanki konumundan daha iyi bir konuma getirmek ve ağız hijyenini arttırmak sebebiyle yapılan  ortodonti sürecinde dişlerin yeterince iyi temizlenmesi gerekir. Dişlerde çürümlerin,  artıkların oluşmasına ağız hijyenine gerekli önemi göstermemek sebep olur. Tedavi istenen konuma gidemeyeceği gibi en baştan aşamalandırmalar yapma durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Bu durumlardan ötürü kişiler sürece başlamadan önce onlardan beklenenleri bilmeli, ona göre sürece başlamalıdır. Kişiler onlardan beklenen sorumluluğunun bilincinde olmalıdırlar. Doktorla ilişkisini sağlam bir biçimde tutması önemlidir. İşbirliği içinde gerekenleri yerine getirmek gerekir. Bu süreçte iki tarafın birbiri ile uyuşmaması ortak kararların oluşumunu engelleyecek, etkili sonuçların alınmasında engel oluşturacaktır.

 

Süreç içerisinde bazı besin türlerinin tüketimini de dikkat ederek tüketmek gerekir. Örneğin yapışkanlı, leke bırakıcı besinlerin tüketiminin azaltılması hatta tüketilmemesi daha sağlıklı ilerleme için gereklidir. Bu besin türlerinden sonra aparatlar ile temizleme yapılırken zorluklar yaşanabilir. Uğraşılsa bile artıkların aralarda kalması gibi bir durum gözlenebilir. Pirinç, bulgur gibi küçük besinlerin tüketilmesinde de dikkatli olmak gerekir. Bu besnler tel ve diş aralarında kalabilirler. Teller yapıları hassastır. Braket kenarları mikrop oluşumunda ön plandadır. Ucu sivri her aletle temizleme işlemi yapmak oradaki yapının bozulmasına sebebiyet verebilir.

 

Sağlıklı iletişim için en önemli unsurlardan birinin ağız sağlığı olduğuna hepimiz eminiz. Aynı zamanda yüz ifadeleri ve mimikler de iletişimde önem taşıyan unsurlar arasındadır. Kişinin kendinden emin bir biçimde duruşu, kendini ifade etme yeteneği tüm vücut duruşuna etki etmektedir. Karşı tarafa yapılacak olan içten bir gülümsemenin yerini hiçbir söz ve davranış tutmayacaktır. Kişilerin bulundukları iş ortamında kendini rahat hissetmelidir aksi takdirde onlardan beklenecek olan sorumluluklarını yerine getirmesi oldukça zorlaşabilmektedir. İnsan ilişkilerini benimsemek, çeşitli faaliyetlere katılmak bunlara gereken önemi göstermek ve bunu yapmayı istemek için en baş olarak kişinin kendini diğer insanların yanında rahat hissetmesi gerekir. Tel tedavisi sürecine başlayan kişiler ne kadar estetik kaygıları düşünürek tedaviden kaçındıklarını ifade etse de sürece başladıktan sonra bu durumun ortadan kalktığını şuan kendilerini çok daha iyi hissettiklerini ifade ediyorlar. Bu sözleri de dikkate aldığınızda kendi yaşamınızda oldukça önemli olduğunu düşündüğümüz durumları belirleyip bu durumu geliştirmek ve arttırmak adına gelişim göstermek, daha rahat ve kendine güvende olmak için harekete geçmek gerektiğini benimsemeliyiz. Aksi takdirde kendindne emin ve mutlu bir şekilde gerçekleştireceğimiz iletişim sürecinde aksaklıkların olacağını bilmek gerekiyor.

Peki diş teli nasıl takılır ve Diş teli fiyatları 2019 yılında nelerden etkilenir?

Diş teli nasıl takılır sorusundan önce ilk olarak hangi müdahale yöntemi gerekiyor ona bakalım. Braket; diş üzerinde bulunan ve telleri tutan küçük yapılar olarak isimlendirilebilir. Özel malzemeler ile dişlere tek tek yapıştırılmaktadır. Burada önemli olan durum diş teli nasıl takılır sorusundan önce hangi braket çeşidini kullanmam gerekiyor sorusudur. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi çeşitler süreçte tercih edilebilir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih ile şekillenmektedir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli kişilerce tercihi fazladır ancak diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları da bu bağlamda artış gösterebilmektedir. Doktorunuz  ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde anlaşma sağlamalı sürece böyle bağlamalısınız. Kişiler diş teli fiyatları sebebiyle süreçten kaçınma gösterebilmektedir ancak kendi dişlerinizi kullanacağınızı bilmeniz sizi bir kere daha düşünmeye yetmektedir. Ortodonti fiyatlarında pek çok etken bulunur ve bu etkenlerin ana amacı sizi sağlıklı bit ağız yapısına kavuşturmaktır. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerini doktorunuz ile konuşmalısınız.

Temizlik sürecinde hangi diş telinin kullancağı da önemlidir. Metal tellerin ve şeffaf braketlerin temizlenmesi aşamaları birbirinden farkılıklar gösterebilmektedir. Plakların temizlenmesi daha diğerlerine nazaran daha kolaydır. Çünkü plaklar çıkartılıp takılabilen özelliklere sahiptir. Bu nedenle dişlerin kenarları ve arkasındaki besin artıklarını görerek daha kolay temizleme işlemi yapılabilir. Ancak braketler sık yapılardır. Alt kısımları direkt dişe yapışıktırlar. Bazı durumları diş teli temizlenirken biraz zorluk çıkarır. Ama sıklığının en önemli avantajı da daha kısa sürede istenilen diş konumlarına ulaşmanızda katkılı olmasıdır. Plakları kişiler her zaman istenilen saat diliminde kullanmamaktadır. Ancak doktorunuzun size belirlediği dilimlerde kullanmanız sürecin istenilen seviyede gitmesi için önemlidir.

Süreçteki tüm aşamalar incelendiği vakit zahmetli ama emeklerinin karşılığını veren bir süreç ile karşı karşıya olduğunuzu belirtmek gerekiyor. Günümüzde insan ilişkilerinin yanı sıra fizyolojik olarak sağlıklı olmak adına ağız bakımı oldukça önem taşıyan bir noktadadır. Sindirim ve solunum sistemlerimiz başta olmak üzere vücudumuzu etkileyen pek çok etmene sahiptir. İyi öğütülemeyen besinler mide ağrılarının görülmesine neden olabilir. Mide hazımsızlıkları da solunum seviyesinde etkili olacaktır. Bu yüzden tüm vücudumuzun işleyişini iyi seviyede tutmak adına ağız ve diş sağlığımıza gereken önemi göstermeliyiz.


 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.