Ortodonti tedavisi; dişlerin üzerine braket adını verdiğimiz metallerin, özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılmasıyla dişlerdeki yamuklukların belirli bir sürede düzeltildiği süreçtir.

Ortodonti tedavisi dişlerinize zarar veren bir tedavi değildir. Tedaviden sonra dişlerinizin üzerine sanki hiçbir şey yapılmamış gibi olur. Zaten ortodonti tedavisinin amcıda dişlere hiçbir zarar vermeden estetik problemi çözmektir. Yalnız hatalı uygulama yada hatalı kullanım dişlerinize zarar verebilir. Şimdi bu zararları ve nasıl kaçınacağımızı biraz açıklayalım.
Diş telleri, % 35'lik fosforik asitle dişlerin yüzeyinde gözle görünmeyen mikro pürüzlendirmeler yapılarak yapıştırılır. Bu işlem dişlerinize zarar veren bir işlem değildir. Yalnız yeme içme kurallarına dikkat etmemeniz sonucunda oluşan braket kırıklarında her seferinde diş yüzeyindeki eski yapıştırıcılar temizlenecek, diş teli yapıştırma işlemi tekrar uygulanacaktır. Bu işlemin defalarca aynı diş üzerine uygulanması diş yüzeyinde incelmelere sebep olarak zarar verir. Bu sebeple ortodonti tedavisi boyunca yeme içme kurallarına dikkat edilmeli ve diş telleri kurallarına uygun olarak kullanılmalıdır.
İkinci olarak ortodonti tedavisinde dişlerinize zarar veren fırçalama alışkanlığının yetersiz olmasıdır. Diş teli tedavisi sırasında ağız hijyeninin sağlanması ekstra bir özen gerektir. Tedavi boyunca fırçalama alışkanlığı yetersiz olduğunda braketlerin etrafında beyaz leke görünümünden kahverengi kavitasyonlara kadar farklı şekillerde diş çürükleri oluşabilir.ayrıca tedavi boyunca asitli içecekler içilmesi diş çürüğü riskini artırır.
Tedavi sonunda diş telleri çıkarıldığında dişlerin yüzeyinde yapıştırıcı artıkları kalır. Bu yapıştırıcı artıklarını temizlemede kullanılan dişin yüzeyine zarar vermeyecek kadar yumuşak, yapışırıcıları da kazıyacak kadar sert özel uçlar kullanılır. Bu uçlar yapıştırıcı temizlemek için özel olarak üretilmiş olup oldukça pahalıdırlar. Daha ucuza maletmek için farklı uçlarla yapıştırıcı temizliği yapmak dişleri çizer.
Sonuç olarak ortodonti tedavisi dişlerinize zarar vermez. Doktorunuzun hassasiyetli olması ve sizin için uygun olan malzemeleri kullanması, sizinde üzerinize düşenleri hakkıyla yapmanız durumunda tedavi sonunda sanki dişlerinize hiçbir şey yapılamamış gibi olur.