Görüntü
Ortodontik Tedavi Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
diş teli fiyatları 2019

 

Diş Teli Kullanımını Gerektiren Durumlar Nelerdir?

 

                  Dişlerde eğrilik, çarpıklık, dişlerin yamuk olması, diş dizilimlerinin bozuk olması durumları diş telinin kullanımını zorunlu hale getirir. Dişlerin bu durumunu tespit ederek, tedavisini yürüten kişilere ortodontist diyoruz. Ortodontik tedavi, diş hekimliğinin uzmanlık gerektiren bir alanıdır. Ortodontik tedavi gerekli durumlarda diş çekimini, çene operasyonlarını ve seçilen yönteme göre diş telinin takılmasını kapsar. Aynaya baktığınızda dişlerinizin dizilimi ile ilgili bir problem görüyorsanız, ortodontik tedaviye başlamadan önce yazımızı okuyarak olabilecek tüm sorularınıza cevap bulabilir; diş teli fiyatları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

 

 Dişlerde Meydana Gelen Bozuklukların Nedenleri Nelerdir?

 

                  Çocukluk döneminde süt dişlerinde meydana gelen çürükler tedavi edilmediğinde diş kayıpları ortaya çıkabilir. Diş diziliminde oluşan bu boşluklar dişlerin dizilimini de bozarak çapraşıklığa neden olmaktadır. Çocukların parmak emmesi, tırnak yemesi, yanak-dudakların sürekli ısırılması, ağızlarına kalem, oyuncak gibi nesnelerin sokulması alışkanlıkları da dizilimde bozukluğa neden olur. Uzun süre biberon kullanımı da diş dizilimini etkiler. Kalıtımsal olarak çene yapısının dar olması da ortodontik problemlere neden olur. Çene yapısının bozukluğundan dolayı bazen çene cerrahisi gerekebilir, cerrahi gerektiren durumlarda diş teli fiyatları artacaktır.

 

                  Genetik faktörlerin de ortodontik bozukluklarda etkisi olduğunu bilmenizde yarar vardır. Kalıtımsal anlamda yaşanan diş eksiklikleri ve çenenin dar yapılı olması çocuğa kalıtımsal olarak geçer. 

 

 Ortodontik Tedavinin Aşamaları Nelerdir?

 

                  Tedaviye başlanmadan önce ortodontist sizi muayene edecektir. Ortodontist çene bozukluğunuzun olup olmadığını, dişlerinizde ayrılık var mıdır, sıkışıklık, eğrilik, çapraşıklık durumu olup olmadığını kontrol edecektir. Muayene sırasında ortodontist, tedavinin seyri hakkında ve tedavi yürütülürken hastanın dişlerine yapması gerektiği bakımdan bahsederek hastayı bilgilendirir. Ağızdaki dişlerin durumu hastaya detaylı bir şekilde anlatılır. Uygulanacak ortodonti yöntemi ve kullanılacak malzemeye göre ortaya çıkacak maliyet tablosu hastayla paylaşılır ve hasta tedaviye başlamadan önce diş teli fiyatları hakkında bilgi sahibi olur.

 

                  Ortodontik tedavinin ikinci aşaması olan hazırlık aşamasında; tedaviye başlanmadan önce yapılan muayene sırasında tespit edilen ağız içi sorunlarının giderilmesine çalışılır. Sıklıkla karşılaşılan problemlerden bir tanesi diş eti sorunlarıdır. Ayrıca dişlerde olan tartar ve diş plaklarının sarımtraklığı gibi renk problemleri varsa giderilir. Çürükler tespit edilerek mutlaka temizlenir. Çünkü diş teli uzun vade ile takılacağından, çürüğün ilerlemesi nedeniyle oluşabilecek hassasiyet, ağız kokusu gibi problemlere müdahale edilmesi zorlaşır. Ağızda kist ve tümör gibi sorunların olup olmadığı röntgen filmi çekilerek tespit edilir. Ağız içi ve çene problemlerinin tespit edilebilmesi için mutlaka panoramik ve sefalometrik röntgen filmlerinin çekilmesi zorunludur. Hazırlık aşamasında ayrıca alt çenenin ve üst çenenin modelleri alınmaktadır.

 

                  Tedavinin aşaması teşhis ve tedavinin planlanması aşamasıdır. Ağzın iç-dış fotoğrafları, çenenin alt-üst ölçüleri, yan kafa, ön-arka kısım kafa filmi, el-bilek filmi bilgileri ortodonti tedaviye başlamadan önce toparlanmalıdır. Tedavinin planlanması ve hangi ortodonti yönteminin uygulanacağı kişinin ağız, diş ve çene yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bazı hastalarda çene bozukluğu görülür, bu durumda ileri ortodonti tedavisi uygulanması gerekir ki bu durum ortognatik tedavi olarak ifade edilmektedir. Çene ile ilgili durumlarda çoğunlukla cerrahi müdahale uygulanmaktadır. 

 

                  Dördüncü aşamada ortodonti tedavisinin uygulanmasına geçilmektedir. Ortodonti uzmanı ile hasta beraberce, hastanın isteği ve bütçesi gözetilerek ortodonti tedavisine karar verir. Diş telinin takılması aşamasında hastanın ağzının geniş açılmasını sağlayan ve ortodondistin tedaviyi kolaylıkla uygulaması için gerekli olan ekartör adı verilen, elipse benzeyen plastik bir malzeme dudakların arasına takılır. Diş tellerinin takılmasında günümüzde ekseriyetle indirekt bonding yöntemi uygulansa da bazen geleneksel yöntemle diş teli takılması işlemi de yapılır. Uygulanan bu yöntem diş teli fiyatları üzerinde etkili olacaktır. Yeni bir yöntem olan indirekt bonding yönteminde hastanın daha önce ağız ölçülerine göre kalıp çıkartılarak, hazırlanan braketler elde edilen bu modelin üzerine yapıştırılır; kalıp dişlerin üzerine yerleştirilerek braketler dişlerin üzerine transfer edilir; sonra da tellerin takılması işlemi gerçekleştirilir. Geleneksel yöntemde ise, braketler dişlerin üzerine özel bir yapıştırıcıyla yapıştırılır; braketlerin arasından ark telleri geçirilir ve lastikler geçirilir.

 

                  Ortodontik tedavinin bitimini takibe fonksiyonel olarak rahat kullanılabilmesi için alt ve üst çene dişlerinin birbirleriyle arasında düzgün bir temas olması, dişlerin fonksiyonelliği açısından önemlidir. Diş telleri 1- 1,5 sene sonra çıkarıldığında, dişler eski konumlarına geri dönmeye çalışacaktır. Dişlerin yeni konumunda kalabilmesi için, alt ve üst dişler arasında sıkı bir temasın sağlanması gerekir ki bunu sağlayan da lastiklerdir.

 

                  Ortodontik tedavi sırasında lastiklerin hasta tarafından gerektiği şekilde takılması, tedavinin süresini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Hastadan istenilen günlük zaman diliminde 20 saate yakın lastiklerin takılmasıdır. Ortodontik tedavisi sürerken lastiklerin takılması ile bu süre 15 ay sürebilecekken, takılmaması durumunda bu süre 1,5-2 katına çıkabilecektir. Tedavinin uzaması ortodontik kontrolü ve müdahalesini gerektirdiğinden diş teli fiyatları üzerinde etkili olacaktır.

 

                  Ortodontik tedavide son aşama, pekiştirme dönemidir. Bu dönem braket ve ark tellerinin çıkarılması sonrasındaki dönemdir. Burada amacımız dişlerin eski konumuna geri dönüşünü önlemektir. 

 

 Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

                  Ortodonti tedavi yöntemleri, lingual, şeffaf plak, ağız içi sabit ve hareketli apareyler, ağız dışı apareylerdir. Ortodontik yöntemde braketler kişiye özel yapılır, ağız içinin 3 boyutlu olarak filminin çekilmesiyle birlikte braketlerin imalatı yapılır.

 

                  Lingual tedavi en yeni ortodontik tedavi yöntemlerinden biridir. Erişkin hastalarda dişlerin dile bakan iç tarafında, damak bölgesinde teller takılır. Lingual tedavi ağzın iç tarafına uygulandığından görünmez, bu sosyal anlamda kişiler için oldukça avantajlıdır. Ancak takıldıktan sonra dilin ucu sürekli tele değdiğinden dil ucunda yaralar meydana gelebilir. Bir aylık bir zaman diliminde dil telin varlığına alışır ve sonrasında lingual tel kullanımı oldukça rahattır. Teller ağzın iç tarafında yer aldığından bu tellerin ağza adaptasyon süresi normal yönteme göre daha uzun bir operasyon süresi gerektirir ki bu da diş teli fiyatları 2019 için artış demektir.

 

                  Şeffaf plak yönteminde en önemli avantaj, hastanın istediği zaman plakları çıkarmasıdır. Yemek yerken veya önemli bir toplantıya gittiğiniz zaman plakları çıkarabilirsiniz. Ancak ortodontik tedavi yöntemleri arasında diş teli fiyatları 2019 arasında en pahalı olan yöntemdir diyebiliriz. Mesela sert meyvelerin (elma, armut gibi) ısırılarak yenmesi tellerle çok zor olabilirken şeffaf plak uygulamasında hasta bu tip meyveleri yerken plakları rahatlıkla çıkarabilir. 

 

                  Şeffaf plaklarda her bir plağın takılması süresi 15 günlük zaman dilimidir. Ve her plak dişlerin 2-3 mm hareketini sağlar. Tedavinin başında bilgisayar üzerinde dişlerin 15 günlük zaman diliminde olan kayma hareketleri, ve tedavinin sonunda olan durumu ve tedavi başlangıç-bitişi arasındaki pozisyon farkları hastaya gösterilir. Her 15 günlük dönem için bir plak yapımı söz konusu olduğundan diş teli fiyatları 2019 diğer tedavi yöntemlerine göre pahalıdır.

 

                  Normal ortodontik tedavilerde ise braketlerin dişin ön yüzeyine takılması söz konudur. Tedavi yöntemleri arasında diş teli fiyatları 2019 açısından en uygun fiyatlı olan tedavi yöntemidir. Ancak erişkin hastaların birçok özellikle gülümserken braketlerin ortaya çıkması nedeniyle bu yöntemin kendilerinde uygulanmasını istememektedir.

 

                  Diş teli fiyatları 2019 kullanılan malzemelerin kalitesine de bağlıdır. Piyasada çok farklı menşeiden gelen diş teli markaları bulunmaktadır. Çin, Kore, İsveç, Alman, Fransız, Amerikan kökenli markalar bulunmaktadır. En pahalı markalar Avrupa kökenli markalar olmaktadır.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.