Görüntü
Şeffaf diş teli normal diş teli yerine kullanılabilir mi?
Ortodonti fiyatları

Şeffaf diş teli, dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin daha az belirgin olalanlarının kullanıldığı sistemdir. Normal diş tellerinde kullanılan braketler metal alaşımlarından üretilirken, şeffaf diş tellerinde safir,seramik ve sert plastik malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin herbirinin fiziksel ve mekanik özellikleri farklı olduğu için biz seramik braketleri baz alarak karşılaştıracağız.

 

Şeffaf diş tellerinin tedavi tekniği ve yaptığı iş açısından metallerden farkları yoktur. Metal braketleri üreten firmalar aynı zamanda aynı teknik özelliklere sahip olan şeffaf braketleri de üretirler.şeffaf diş telleri ile metal diş telleri arasında kullanım şekline bağlı olarak tedavi seyrini etkileyen farklar bulunmaktadır. Şimdi biraz bu farklar üzerinde duralım.
  Şeffaf diş telleri hem yapısal olarak metaller kadar sağlam olmadıkları için hemde diş yüzeyine metaller kadar iyi yapışmadıkları için daha çabuk kırılırlar. Braketlerin kırılması hem tedavi süresini uzatır hemde tekrar tekrar yapıştırılmaları diş yüzeyine zarar verir. Bu sebeple şeffaf diş telleri, dikkatli kullanımın bilincinde olan hastalarda kullanılmalıdır.
  Şeffaf diş telinin yüzeyi yapısal olarak metaller kadar pürüzsüz değildir. Dolayısıyla pürüzlü olan yüzeylerde fırçalama iyi yapılmadığında diş taşları birikir. Biriken diş taşları telin braketlerin içerisinden kaymasına engel olur. Bu durumda tedavi süresinin uzamasına sebep olur. Böyle bir durumla karşılaşmamak için dişlerin düzenli fırçalanması gerekir.
  Halk arasında şeffaf diş tellerinin metal diş tellerine göre daha çabuk lekelendiği söylenir. Bu doğru değildir. Sadece şeffaf diş telleri metallere göre beyaz bir kıyafetin siyah bir kıyafetle karşılaştırıldığında lekeyi daha çok belli etmesi gibi lekeyi daha fazla belli eder.
  Özet olarak şeffaf diş telleri kullanım bilincine sahip hastalarda kullanılmalıdır. Haricindeki hastalarımızda yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı istenilen sonucu istenilen sürede vermeyebilir. Bütün bunlarla birlikte yukarıda saydığımız hususlara dikkat edildiği takdirde şeffaf diş tellerinin hem mekanik açıdan hem tedavi süresi açısından hemde sağlıklılık açısından klasik diş tellerinden hiçbir farkı yoktur.
 
Bütün bunlar doğru malzemenin doğru tekniğin kullanıldığı durumlar için geçerlidir. Malzeme kalitesi iyi olmadıktan sonra doğru tekniğin kullanılması birşeyi değiştirmez. Yada doğru malzemenin tecrübesiz eller ile kullanılıyor olması düzgün bir tedavi yapılmasına engel olur.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: DIS TELI TEDAVISI ORTODONTI ORTODONTI TEDAVISI SEFFAF DIS TELI GORUNMEZ DIS TELI