Görüntü
Yaşa Göre Diş Teli Tedavisi
dişteli modelleri

Diş teli tedavisi yıllardır diş konumlarının uygun yerlerine getirmek için ve estetistiksel açıdan  daha güzel görünmesini sağlamak adına uygulanan bir tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. 1800 lü yıllarda braketler; her dişe özel olarak üretilen bantların üstüne kaynak yapılır ve bu bantlar tüm dişin etrafını saracak biçimde düzenlenmektedir. Bu yöntem dişleri düzgün bir sıra halinde düzenlemek için gerçekleştirilirdi. Fakat bu durumun bazı sorunları da beraberinde getirdiği gözlenebilirdi. Örneğin tedavi süresince ağız temizliğini bozabildiği, ağızda meydana gelmesi beklenmeyen pek çok yaralanmalara sebep olabildiği ve tedavi sonunda yanyana güzelce sıralanması beklenen dişlerin arasında hafif boşluklar kaldığı görülebiliyordu. Aralarda gözlenebilen boşluklar kişileri görsel olarak tatmin etmemekteydi. Ortodonti fiyatları bakımından uygun olsa da ilerleyen dönemlerde diş üzerine yapıştırıcıların uygulanması fikri geliştirildi. Bu gelişmeyle birlikte braketler bantlar olmadan direk dişin üzerine yapıştırılmaya çalışıldı. Bu yöntem kişilerce daha çok tercih edilebilir bir yöntem olmasına neden olabilmekteydi. Metaller uzun yıllardır tercih edilen ve tedavinin ilerlemesinde hızlı etki sağladığı düşünülen ürünler arasındadır. Çocuklarda daha çok tercih edilme eğilimindedir. Dişlerin dış tarafına yerleştirildikleri için en belirgin olan teller olması bu durumun açıklayıcısı olabilir. Her kontrolde kullanılan lastiğin rengi de değişim gösterebilir. Günümüzde tel kullanımın teşvik edilmesi nedeni ile eskiye oranla tercihi de artmaktadır. Diş teli fiyatları konusunda günümüzde daha rahat ücretlendirmeler meydana gelebilmektedir.

Ortodonti fiyatları üzerindeki etmenlere de göz atarak ilerlemek gerekmektedir; Estetik beklentilere cevap vermek amacıyla metal braketlere ek olarak porselen braketler de üretilmeye çalışılmıştır. Bu yöntemin avantajı dişlerin tam ortasından geçen tel braketler seramik olduğu için dikkati görsel anlamda zedeleyecek biçimde çekmemesidir. Estetik braketler adıyla uzun yıllar tercih edildi. Metallere oranla daha tercih alanına girmektedirler. Daha hassas olmalarından dolayı eleştiri aldılar fakat estetistiksel anlamda yetişkinlerin en çok tercih ettiği tür olma yolunda gelişme katettiler. İlerleyen dönemlerde porselen braketlerle bile istediği görünüm sonucuna ulaşamadığını ifade eden hastalar için dişlerin iç taraflarına yapıştırılan yeni bir yöntem ortaya konuldu. Lingual braket sistemi olarak adlandırılan bu yöntem dişin iç tarafına yerleştirildi. İç tarafında olmasından ötürü olarak görünmez diş teli olarak adlandırıldı. Bu durumda bazı sorunlar da meydana geldi. Dilde yaralanmalar da gözlenebilecek etmenler arasındadır. Ancak tüm sorunlara rağmen gözlenmemesinden ötürü tercihi mevcuttur. Belirli yaştan sonra kullanmak isteyip de kullanmakta kararsız yetişkinler bu yöntemi benimseyerek uygulamaya koymaktadırlar. Lingual sistemin anlatılan bu tür olumsuz özelliklerinden ötürü yeni gelişmeler yapılmaya başlandı. Şeffaf plak tedavisi uygulanmaya çalışıldı. Ortodonti tedavisinde şeffaf plaklar çığır açan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş teli nasıl takılır sorusuna cevap vermek gerekmektedir; Takılıp çıkarılabilen şeffaf  bir seri plaklardan meydana gelmektedir. Aynı zamanda bu plaklar belirli periotlarla değiştirilerek dişlerin düzelmesi kazandırılmaya çalışılmaktadır. Nerdeyse hiç ağızda gözlenemeyen bir yöntemdir. Hasta kişilerde estetik kaygısı taşıyanlar için en önemli tür haline gelmiştir. Kolayca çıkarılıp takılır. Tedavi sürecinde doktor hastalara gerekli şeffaf plakları verirler. Plakların belirli periyotlarda değişimi sağlanır. Değiştirilirken diş teli fiyatları sağlık açısından ele alınmalıdır. Böylece istenilen şekle yavaş yavaş ulaşma amaçlanmaktadır. Kullanılan araçlar da diş teli fiyatları 2019 üzerinden oluşturularak şekillendirilir. Ortodonti fiyatları da bu bağlamda ele alınarak düzenlenir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli maliyetin yüksek olduğu yöntemler arasında yer almaktadır.

Tedavi süreci içerisinde kişinin tercih edebileceği diş teli, hastanın diş yapısına göre farklılık içermektedir. Hasar boyutu, diş hassasiyeti, ağız yapısı ve diş yapısına uygun olan tercih edilerek ilerletilir. Bu süreci iyi belirlemek gereklidir. Aksi taktirde kötü sonuçlar meydana gelebilmektedir. Tedavi süreci boyunca  kullanılacak tel çeşidi, hastanın dişlerindeki bulunan sorunun büyüklüğü ve hastanın ağız ve diş sağlığı göz önüne alınrak ortodonti uzmanı tarafından özel olarak belirlenerek uygun plan hazırlanmalıdır. Daha kısa sürede sonuca ulaşmak isteyen ve daha uygun fiyat tercih edenler metal telleri de tercih edebilmektedirler. Tabi fiyat ne olursa olsun en önemli kuralın kişinin muayenesine göre hangisinin daha uygun olacağı ile kesinleşir. Lingual teller tedavi sürecini diğer tellere göre birkaç ay uzatabilme ihtimalini de içerir. Fakat görsellik açısından uyumluluğu, rahat kullanımı nedeni ile şu sıralar daha çok tercih edilen yöntemlerin başında yer almaktadır. Modern tel çeşitleri daha pahalı olmasına rağmen kolay uygulanımı ve estetik açıdan sağladığı avantajlar ile günümüzde sıklıkla tercih edilmesine katkı verilir. Diş teli fiyatları da tercih etme durumunda etki sahibidir. Peki diş teli nasıl takılır sorusunda izlenecek adımlara  ve diş teli fiyatları 2019 yılındaki değişmelere etki edecek faktörlere de değinerek, ortodonti fiyatları üzerindeki etmenleri de inceleyelim;

Diş teli her birey için farklı amaçlarla tercih edilmek istenmektedir. Genel olarak sadece çocuklara uygulanabileceği düşüncesinde yanlışlar mevcuttur. Her yaştan bireyler kendilerine ve muayene süreçlerine uygun olacak olan yöntemi, türü seçerek tedaviye başvururlar. Yaş faktörünün etkili olduğu yöntemler diş teli fiyatları üzerinde etkili olabilmektedir. Bu etkiler de diş teli fiyatları 2019 verilerinden etkilenerek düzenlenmektedir. Eğer kişi çene kemikleri ile ilgili bozukluktan şikayetçi ise bunu düzenlemek adına kliniğe geliyorsa ergenlik öncesinde düzeltilmesi gerekli olan bir durum olduğunu ifade etmekte yarar vardır. Ortodonti tedavi süreci ergenlik öncesi dönemde çene problemlerinden oldukça etkilidir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli bozuklukların düzenlenmesinde etkilidir. Diş teli nasıl takılır sorusunun iyice açıklanması gereklidir. Size rahatsızlık verdiği andan itibaren sürece başlamak, ortodonti sürecini ilerletmek gerekir. Diş teli fiyatları sürece başlamada önemli faktörlerdendir. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki değişmeler sürecin başlamasına yansımaktadır. Değişimler ortodonti fiyatları üzerinde etki sahibidir. Günümüzde iş yaşamımızda veya sosyal hayatımızda aktif rol alan kişilerle konuştuğumuzda iyi bir izlenimin çoğu etmenden önemli olduğunu, insan ilişkilerinde yüzyüze etkileşimin önemli olduğunu söylerler. İyi izlenim için oldukça önemli olan etmenlerden biri özgüven sahibi olmak, kendini oldukça açık bir şekilde ifade etmektir.

Rahat bir gülümseme, içten bir tebessüm bizi her zaman daha göz önünde bulunmaya, diş teli tedavisinde katkı gösterecektir. Kişilerin bulundukları iş ortamında kendini rahat hissederek görevlerini yerine getirmesi oldukça önem taşımaktadır. İnsan ilişkilerini önemsemek, çeşitli faaliyetlere katılmak bunlara gerekli önemi göstermek ve bunu yapmaya özen vermek adına en baş olarak kişinin kendini diğer insanların yanında rahat hissetmesi gereklidir. Tellere daha önceden sahip olmayan kişilere sorduğumuzda eskiden daha dikkat çektiklerini, kişilerin dişlerine baktığını ifade edip rahatsız olduklarını bu yüzden yüzyüze iletişimde çok zorluklar yaşadıklarını ifade ediyorlar. Bu faktörleri de dikkate aldığınızda kendi yaşamınızda oldukça önem gerektiren durumları belirleyip bu durumu iyileştirmek adına harekete geçmek, daha rahat ve kendine güvende olmak için harekete geçmek gereklidir. Aksi takdirde olumsuz bir yaşam süreci bizi bekler. Diş teli fiyatları da  diş teli fiyatları 2019 verileri üzerinden oluşturulur. Şeffaf diş teli hakkında doğru bilgilendirmelerin yapılması gerekmektedir.

 

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.