Görüntü
Diş Teli ile Yaşamak
Diş Teli ile Yaşamak

Diş teli tedavisinde bireylerin oryantasyon sürecine dikkat etmek gerekir. Günümüzün en çok tercih edilen diş konumlarını düzenleme yöntemi olmasına rağmen bireylerin bu süreç hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olması gerekmektedir. 

Diş teli muayene süreci bireylerin tedavi aşamalarını değerlendirmek için önemli bir adımdır. Diş teli tedavilerinde braket adı verilen yapıların konumlandırılması için kolay yöntemler tercih edilir. Bu yöntemlerin değerlendirilerek bireylere ifade edilmesi gerekmektedir.

 

Diş Teli Tedavisinde Braketler

Her yaşta diş teli kullanımı mevcuttur. Ancak her yaşın getirdiği bir plan süreci de mevcuttur. Bireyin içinde bulunduğu yaş dönemi ve getirdiği problem boyutu ele alınarak süreç analizleri sağlanmalıdır. Bu şekilde gerekli müdahala adımları tespit edilebilir ve süreç istenen şekilde ilerleme sağlayabilir.

 

Braketlere Nasıl Alışırım?

Diş teli kullananlar için, uygun ağız hijyeni sağlamak ve belirli yiyecek türlerinden kaçınmak önem arz eder. Braket kullanımında bireylerin sürecini daha kolay ve hızlı bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olmak için bu iki duruma dikkat edilmelidir. Özellikle diş temizliğine dikkat etmek büyük önem taşımaktadır.

 

Yetersiz fırçalama diş minesine zarar verebilir, bu nedenle günde en az üç kez fırçalamak çok önemlidir.Bu fırçalamaları da doktorunuzun sizin için önerdiği diş fırçalama aparatları yardımı ile sağlamalısınız. Çoğu ortodontist, öğle yemeğinden sonra işte veya okuldayken dişlerinizi fırçalayabilmeniz için yanınızda diş fırçası taşımanızı önermektedir.

 

Daha iyi ağız hijyeni için diş ark tellerinin altını temizlemek için interdental fırçalar ve bir su silindiri kullanılmalıdır. Altta yatan mine ve diş yapısını korumak için florürlü ağız gargaraları da önerilir. Bu önerilerin hepsi doktorunuz tarafından size tavsiye edildiği takdirde kullanılmalıdır. Ortodontistler ayrıca, diş tellerinin altına sıkışabilecekleri ve muhtemelen kopmaya neden olabilecekleri için yapışkan yiyeceklerden kaçınan diyetler önermektedir. Sert gıdalardan ve şekerli yapışkan olan yapılardan da kaçınılmalıdır; braketler ile mine arasındaki bağı veya muhtemelen braketlerin kendilerini kırabilirler. Bu tür durumlar diş sağlığını tehlikeye atabilir ve tekrar aynı işlemlerin sağlanması gerekmektedir. Ek maliyet ve zaman gerektirdiğinden bu durumlardan kaçınılmalıdır.

 

Braketlerin zarar görmemesi için elma gibi sert yiyeceklerin ısırılarak değil parçalara ayrılarak yenilmesi gerekilmektedir. Ağız hijyenini çok daha zor hale getirdikleri ve diş minesine zarar verebileceği için şeker ve asit içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.