Görüntü
Diş Teli Tedavisinde Aşamalar
dis-teli-fiyatlari

Yaşamın olağan sürecinde pek çok birey diş tellerini tercih etmeye istekli olmasa bile diğer bireylerden edindiği doğru olmayan ifadeler onun fikrine etki ederek bu durumdan vazgeçmesine neden olur.

Bu yazımızda kişilerin sürecine etki edecek olan ve sürecin başlayamamasına sebep olan etmenlere, diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerindeki etmenlere, diş teli nasıl takılır sorusuna, şeffaf diş teli (görünmez diş teli) çeşidine, diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine değinerek başlayalım;

Diş teli uygulaması çeşitli sebeplerle çeşitli bireylere uygulanabilmektedir. Her yaştan birey muayene aşamasında oluşan sorunları sebebiyle bu yöntemi tercih edebilirler. Dişler sabit bir yapıda bulunmaz yani sürekli bir hareket halindedir. Bu durum tel ile istenilen konuma getirebilme ihtimalini bize verir. Bu durum yaşam boyu değişikliğe uğramadan devam eder. Hastanın kaç yaşında olduğunun ortodonti sürecinin etkili olmasında çok belirleyici bir faktör olarak ele alınmaması gerekir. Muayene sürecinde ortaya konan bulgularca çerçevelendirme yapılır.

Tedavi zamanının çok uzun zaman alabileceğini düşünen bireyler vardır. Ancak aşamalar kişiden kişiye farklılık gösterir. Süreç muayene aşaması ile başlar. Gerekli olan etmenler, faktörler tanımlanır. Yapımı gereken dolguların yapılması gerekliyse dişlerin temizlenmesi, çekilmesi gerekmektedir. Kişinin özbakım becerilerine gereken önemi ve özeni göstermesi sürecin kısalmasında önemlidir. Gerekli soruları gerekli bilgiler çerçevesinde cevaplamak (şeffaf diş teli görünmez diş teli nedir diş teli nasıl takılır vs) sürecin gidişatını hızlandırır.

Doktorlar muayene sürecinde diş çekiminin uygun olacağını düşünüyorsa bu etmeni göz önünde bulundurabilirler. Önem ile üzerinde durulması gerekli bir diğer nokta da ortodontik tedaviyi her uzmanın uygulayamadığıdır. Bu yüzden ortodonti uzmanı olan kişilerin uygulamasının önemli olduğunu belirtmek gerekir.

Süreçte canlarının çok acıyabileceğini bu yüzden tercih etmekten kaçındığını belirten pek çok kişi bulunmaktadır. Uygulamaları kolaylaştırıcı etkiye sahip olan aparatlarla ağız kısmının kolayca açılıp işlemin yapılmasına katkı sağlar. Diş teli süreci içerisinde dil koordinasyonu kurması, ağızındaki yeni aletlere alışması için biraz zamana ihtiyacı olacaktır.

Bazı besin türlerini tüketirken dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle tedavinin uygulandığı ilk günler dişlerimiz daha hassas yapıda olacaktır. Bu yapılardan ötürü daha yumuşak besinleri tüketerek alışma sürecinde gerekli özeni göstermiş olmak gerekmektedir. Tel kullanım sürecine alışıldığında tercih ettiğiniz besin türünü tüketebilecek düzeye geleceksiniz. Sadece dişlere ve tellere yapışarak lekelere neden olacak olan yiyecek ve içeceklerin ağız sağlığında oluşturduğu zararlı etmenlerden dolayı tüketimlerine sınırlamalar getirilmelidir.

Bu besinler sadece bu süreç için kullanımı sınırlandırılmış besinler değildir. Tedavi öncesi sonrası sırası her aşamada güçlü yapılara sahip olmak için gerekli özeni göstermek süreç için önem arz etmektedir.

Bunların yanı sıra dişlerde teller bulunurken dişlerin temizlenmemesi durumu da bu anlatılanlar ışığında doğru bir yaklaşım olarak kabul görmez. Amacımız istenilen düzeyde güçlü ve sağlıklı ağız yapısı oluşturmak ve tedaviyi sonuçlandırmaktır. Bu yüzden gerekli adımları takip etmek gerekmektedir.

Tellerin dişlerdeki çürük oluşumlarına sebep olduğunu düşünen bireyler de süreçten uzak durmaya çalışırlar. Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz; süreçte ilk adım temizlik sürecine önem göstermektir. Tellerin kenarları iyice temizlenmese mikroplar ve beyazdan koyuya dönük lekelenmeler ortaya çıkar. Bu sebepten ötürü iyice temizlenmelidir. Teller çürük oluşturmazlar, temizliğin etkili olmaması çürük oluşumlarına sebebiyet verecektir.

Diş teli sürecinde konum bozuklukları giderilirken bazı görüşler dişlerin zamanla istenen konumlara kendilerinin gelebileceğini, bu yüzden müdahale etmenin gerek olmadığını söylese de bu durum söz konusu değildir. Gerekli müdahale olmaksızın böyle bir durum gerçekleşmemektedir. Ayrıca her birey telleri için lastik kullanmak zorunda değildir. Gerekli olan kişiler bu yöntemi tercih edebilirler.

Çocukların tedavi sürecine başlama yaşı hakkında çeşitli görüşler olsa bile muayene süreci küçük yaşlardan itibaren başlanarak bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Yemeklerden sonra dişlerinin temizlenmesinin önemini belirterek onları diş muayenelerine sık sık götürün. Kendilerinin takıp çıkarabileceği nitelikteki telleri kullanmaları daha kolay ve temizlik açısından da avantaj sağlayacaktır. Çeşitli renklerde, görünmeyen/arkadan takılan türleri mevcut teller çocuklar için oldukça avantajlıdır. Temizlik sürecinde gerekli özen çocuklarda bu yöntem ile daha kolay sağlanmış olur.

Diş telinin kopup zarar göreceği faktörünü açıklamak gerekirse; renk çeşitlerinin farklılaşması, metal-şeffaf türde olması dayanıklıklılığı ile ilişkilendirilmez. Malzemelerin özü ile ilgilidir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları hangi çeşit ürünün tercih edildiğinden etkilenmektedir. Bu etmenlerin fiyatları diş teli fiyatları 2019 yılındaki artış azalışlarla ortaya konabilmektedir.

İstenilen konumlara gelen dişlerin bir zaman zarfından sonra tekrar tedavi önceki yerlerine geri gelmesi söz konusu değildir. Uygun tedavi yöntemi, tedavi sürecini tamamladıktan sonra plak ve sabitleyicilerin kullanılması ile dişlerin yeni konumlarında olmasına yardımcı olur. Doktorunuz süreci o yüzden bu aşama ile tamamlamaktadır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları bu bağlamda değişir.

Braket türlerinin de neler olduğu avantaj ve dezavantajlarının neler olduğu üzerinde çok durulmaktadır. Porselen braketlerin yapısının sağlam olmadığı düşüncesi de süreçte hangisini tercih edeceğini bilemeyen hastaların ortaya çıkmasında etkilidir. Burada önemli nokta o porselenin yapısının ve sağlamlığının tespit edilmesidir. Plak seçiminde hastanın özelliklerine dikkat etmek gerekmektedir. Şeffaf plakların hangi hastaya ne şekilde uygulanabileceği kriterlerce göz önünde bulundurulmalıdır.

Kullanılan tel çeşidi bu alanda uzman olan doktorlarca takılmalıdır. Süreçte gerekli olan malzemelerin doğru müdahale süreçlerinde doğru konumlara uzmanlar tarafından uygulanması çok önemlidir. Şeffaf olanlar istenildiğinde takıp çıkarılabilir özelliğe sahip olduklarından dolayı, kişilerce kolay kullanımı ile tercih edilir. Bundan dolayı kullanılma oranları git gide artmaktadır. Bu durumda ele alınması gereken bir diğer durum ise şeffaf plaklar ile diğer şeffaf estetik braketler aralarındaki farkların da ele alınarak incelenmesidir. Şeffaf diş teli (görünmez diş teli) tedavi boyunca braketler, teller tercih edilir. Şeffaf apareyler de ilk bakıldığına tam oalrak görünmeyen ve  tel kullanılmayan tedavi yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Ağzıda bulunan dişlerin kalıpları çıkartılarak yapılan şeffaf düzeltme plakları meydana getirilir.Temizlik ve bakımlara da aynı şekilde önem vermek gerekmektedir.

Tel uygulama sürecinde çok fazla can yanacağı düşüncesi doğru değildir. Hassas uygulamada pek çok faktör ele alınır ve amaç kişinin daha rahat edebilmesine olanak sağlamaktır. Telleri takmak da saatlerinizi alacak bir süreci gerektirmez. Yardımcı aparatların kullanımı da sizi süreç içerisinde istenen noktaya getirecektir. İlerleyen süreçlerde muayene ve kontroller düzenlenerek tellerin sıkılaştırılma işlemi yapılır. Bu esnada da acı hissetmezsiniz. Süreç sonlandığında da tellerin üzerindeki yapışkanlar temizlenerek tek tek çıkartılır. Bu esnada da acı hissetmezsiniz.

Özetleme yaparak ifade edersek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları diş teli fiyatları 2019 kriterince dikkate alınarak oluşturulur. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde uygulanan malzeme yapısının büyük önemi bulunmaktadır. Diş teli fiyatları 2019 yılında ödeme düzenlenmiş ve gelişmiştir. Diş teli fiyatları, ortodonti üzerinde gerekli maliyet uzlaşması yapılmalıdır ki süreç istenen düzeyde sağlıkla sonuçlanabilsin. Diş teli nasıl takılır sorusundan önce hangi teli kullanmalıyım ön plana çıkmalıdır. Diş teli fiyatları 2019 yılında en çok tercih edilen türlere göre değişmektedir.

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.