Görüntü
Diş Teli Tedavisinde Gerekli Adımlar
Diş Teli Tedavisinde Gerekli Adımlar

 

Ortodonti diş hekimliğinin özel bir alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş teli, ortodontik tedavi kapsamında yapılan bir işlemler bütünüdür. Bu işlemle yüzdeki ve ağızdaki düzensizlikler diş teli ile onarılmaya çalışılarak yeni bir düzen oluşturulması amaçlanmaktadır. 

 

Neden Diş Teli?

 

Dişlerdeki yamukluk, ayrıklık, çapraşıklık gibi pek çok düzensizliklere örnek gösterilebilir. Günümüzde bu ve benzeri durumlardan şikayetçi olan hastalar ortondontik tedavi ile rahata kavuşabilmektedirler. Ortodontik tedavi öncesi   dişlerdeki düzensizlikler tespit edilir. Teşhis aşaması tedavide önem arz eder. Teşhis sonrası dişlerde çürük varsa yahut çekilmesi gereken diş varsa bu dişler çekilir. Profesyonel hekim tarafından yapılan ağız içi temizliğin yanı sıra kişi de evde ağız bakımı için gerekli rutinleri oluşturmalıdır. Ağızda gerekli temizleme işlemi yapıldıktan sonra braket takma işlemine geçilir. 

 

Braketler Neden Kullanılır?

 

Braket bir tür diş telidir dişleri düzenli yönlendirmeyi sağlayan bir aparattır. Braket takma işlemi acılı bir işlem olduğu düşünülse de bu düşünce gerçeği yansıtmaz. Uyum süreci kişiden kişiye değişmekle beraber yeni gülüşünüz için ilk adımı atmış olursunuz. Braket takılması sonrası kişi sert gıdalardan ve asitli içeçeklerden kaçınmalıdır. Peki diş teli tedavisi için belirli bir yaş sınırı var mıdır? Dişlerdeki görülen düzensizliklerin tedavisi için belirli bir yaş sınırı yoktur ancak erken teşhis her alanda önem arz ettiği gibi bu alanda da oldukça önemlidir. Dişleriniz için gerekli olan bu tedaviyi ötelediğiniz zaman ağzınızdaki düzensizlikler sizinle kalır ve size zorluk çıkartmaya başlar. Dişlerdeki çapraşıklıklar dişlerin temizlenmesi zorlaştırdığından temizlenmeyen alanlar çürüğe davetiye çıkarır. Bu nedenle tedavinin ötelenmeden yapılması için ortondontiste gitmek öncelik olmalıdır. Bu sadece estetik açıdan ehemmiyet taşımaz, sağlık için de ehemmiyet taşır. 

 

Diş Teli Fiyatları Nelere Bağlıdır?

Diş teli fiyatları uygulanan tedaviye göre değişmektedir. Takılan braket materyali, kişi için gerekli olan tedavi süresi diş teli fiyatları için belirleyici unsurlandandır. Genel bağlamda diş teli fiyatları için belirli aralıkların ifade edildiği belirlense de  tedavinize uygun diş teli fiyatları için ortondontik muayene sürecine gitmeniz önerilmektedir. Diş teli fiyatları adına en doğru ulaşabileceğiniz kaynak profesyonel hekiminiz olacaktır. Teşhis sonrası size uygulanacak işlemin belirlenmesiyle diş teli fiyatları için genel çerçeve ortaya koyulmuş olur.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.