Görüntü
Ortodonti tedavisinde ağız bakımının önemi
Ortodonti fiyatları

 Ortodonti tedavisi; dişlerin üzerine braket adı verilen metal yada estetik aparatların yapıştırılmasıyla ve braketlerin üzerine ark teli dediğimiz süper elastik tellerin geçirilmesiyle oluşturulan ortodontik kuvvet ile dişlerdeki eğriliklerin düzeltildiği bir tedavidir. Ortodonti tedavisinde dişlerin üzerinde diş teli olduğu için ağız bakımı ektra bir önem kazanır. Çünkü diş telleri ekstra gıda retansiyonu alanları oluşturur ve yediğiniz yiyecekler telleriniz ve dişlerinizin arasında kalır. Nasıl bir yemeği 2-3 gn dışarıda bıraktığımızda bozuluyorsa Diş tellerinin arasında kalan bu yiyecek artıkları da temizlenmezse aynı dışarıda kalan yemekler gibi bozulur ve kokar, aynı zamanda bakteri odağı haline gelir.
  Ortodonti tedavisinde ağız bakımı; ağız sağlığı, yapılan tedavinin kalitesi ve toplam tedavi süresini etkileyen önemli bir kavramdır. Şimdi ağız bakımının neden bu kadar önemli olduğundan bahsedelim.
  Ortodonti tedavisinde ağız bakımı yeteri kadar yapılmadığında diş tellerinin arasındaki yiyecek artıklar,ı kare şekilli braketlerin etrafında diş çürükleri oluşturmaya başlar. Bu çürüme çok sinsi ilerlediği için tedavi sırasında çok ilerlemedikçe farkedilmez. Böyle bir durum başınıza geldiğinde, diş tellerinizin çıkacağı gün çok güzel bir manzara ile karşılaşacağınızı umarak tellerinizi çıkartırsınız ve dişlerinizin üzerinde çürüğün şiddetine göre beyazlı, kahverengi ve siyahlı lekelerle karşılaşırsınız. Böyle bir durumda moraliniz çok fazla bozulacak ve bütün dişlerinize dolgu yaptırmanız gerekecektir.
   Ortodonti tedavisinde ağız bakımı yeterli seviyede yapılmadığında ark teli ve braketlerinizin arasında diş taşları oluşur ve bu diş taşları sürtünme kuvvetini artırarak ark telinin braketlerin içerisinde kaymasına engel olur. Bu durumda tedavi süresinin uzamasına sebeptir.
  Sonuç olarak hem ağız kokusu problemi yaşamamanız için, hem tedavi sürenizin gereksiz yere uzamaması için hemde dişlerinizde çürümeler oluşmaması için ortodonti tedavisi sırasında dişlerinizi çok iyi fırçalamalı ve ağız bakımınızı çok iyi yapmalısınız.
 

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: ORTODONTI ORTODONTI TEDAVISI DIS TELI TEDAVISI ORTODONTI TEDAVISINDE DIS FIRÇALAMA DIS TELI