Görüntü
Şeffaf Diş Teli Tel Tedavisinde Çığır Açıyor
ortodonti nedir

Gözükmeyen Diş Teli Tedavisi

Bugüne kadar diş teli tedavisi sadece dişlerin dudaklara ve yanaklara bakan ön yüzeylerine braket adı verilen cisimlerin yapıştırılmasıyla dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi olarak bilinirdi. Şeffaf diş teli tedavisi kullanıldığından beri braketlerle tedavi artık tek yöntem değil. Tabi diş teli fiyatları da bu durumda değişim göstermektedir.

  Braketlerle yapılan diş teli tedavisinde braketler diş yüzeyine yapışıktır, ve hasta tarafından çıkarılamaz. Bu durum diş tellerinin istilen zamanda çıkarılamaması sebebiyle bazı hastaların diş teli tedavisini tercih etmemesine ve estetik bür gülüş için doğal olmayan kaplama yöntemlerine yönelmelerine sebep oluyordu. Şeffaf plak tedavisinde plakların takılıp çıkarılabilir olması bu düşüncede olan hastalar için mükemmel bir yöntemdi. Şeffaf plak tedavisi gören hastalar önemli br toplantılarına, özel davet ve görüşmelerine artık diş telleri ile katılmak zorunda değillerdi. Şeffaf plaklarını çıkardıklarında sanki hiç tedavi olmuyorlarmış gibiydi. Bununla birlikte şeffaf diş tellerinin yemek yerkende çıkarılabiliyor olması bu hasta grubunun yemek yeme konforunu hiçbir şekilde bozmuyor, ağız yaralanmalarına dahi sebep olmuyordu. Bu sebeplerle özellikle estetik görünüme önem veren hastalar tarafından yoğun bir şekilde tercih edilir hale geldi.

Şeffaf Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde birçok klinikte şeffaf diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Şeffaf diş teli tedavisinin yapım aşaması değerlendirildiğinde de standart diş telleriyle karşılaştırıldığında daha basit olduğu anlaşılıyor.

  Şeffaf diş teli tedavisi için diş röntgeni, dişlerin fotoğrafı ve ölçüsü alınıyor. Bütün bunlar sadece birkaç dakika sürerken diğer bütün aşamalar tamamen labratuvar ortamında hazırlanıyor. Şöyleki; hastadan alınan ölçü optik okuyucularla okunarak bilgisayar ortamına aktarılıyor ve dişler simülasyon programlarıyla bir miktar düzeltilerek yeni bir model elde ediliyor, bu model üzerine dişleri düzeltme yeteneği olan birinci plak basılıyor. Bir miktar düzeltilen model yine bilgisayar ortamında bir miktar daha düzeltilerek ikinci model elde ediliyor ve ikinci plak basılıyor. Bu şekilde her plak yapımından önce dişler bir miktar düzeltilerek 15-20 plak üretiliyor. Her plak doktorunuz aksini önermedikçe yaklaşık 2 hafta kullanılıyor ve bir sonraki plakla değiştiriliyor. Plakları kullandıkça da dişler düzeliyor. Son plaktan sonra dişler son şeklini alıyor ve şeffaf diş teli tedavisi sona eriyor. Bu tedavinin dezavantajı ise her bozukluğu düzeltememesi ve hastaya bağımlı olmasıdır. Normal diş teli tedavisinde doktorunuz diş tellerini dişlerin üzerine yapıştırır. Sonrasında siz istesenizde istemesenizde dişleriniz bir noktaya kadar düzelir. Ama şeffaf diş telinde ancak plaklarınızı takarsanız dişleriniz düzelir. Takmazsanız düzelmez, hastaya bağımlı olmasının sebebi de budur.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: DIS TELI SEFFAF DIS TELI GORUNMEZ DIS TELI ESTETIK BRAKETLER GORUNMEZ BRAKETLER