Görüntü
Görünmez diş teli nedir?
Ortodonti fiyatları

https://www.youtube.com/embed/H5r42C8Xa0M

Diş teli tedavisi yıllar önce sadece metal tellerle uygulanıyordu. Metal tellerde hem belirgin görünmesi, hemde tedavinin uzun sürmesi sebebiyle özellikle görüntünün önemli olduğu yetişkin hastalar tarafından tercih edilmiyordu. Bu sebeple sektörde görünmez diş teli sistemleriyle ilgili araştırmalar başladı ve çeşitli sistemler geliştirildi. Bu yazımızda sizinle görünmez diş teli adı altında geliştirilen sistemleden bahsedeceğiz. Görünmez diş teli seçenekleri aşağıdaki gibidir.
1) Estetik braketler
2) Lingual braketler
3) Şeffaf plak tedavisi
 1) Estetik braketler
  Estetik braketlerin kullanıldığı sistemde dişlerin üzerine yapıştırılan 1-2 mm çapında braket adını verdiğimiz aparatlar porselen yada safir denilen malzemelerden üretilir. Braketlerin üretiminde sert plastik kullanılsada kalitesiz olması ve istenilen sonucu vermemesi sebebiyle pek kullanılmamaktadır. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin görünmeyen malzemeden üretiliyor olması diş tellerini yüksek oranda görünmez kılar.
  2) Lingual braketler
  Lingual braketlerin kullanıldığı sistemde diş telleri dişlerin yanağa ve dudağa bakan dış yüzeyine değil, dile bakan iç yüzeyine yapıştırılır. Dolayısıyla dişlerin dudağa bakan dış yüzeyinde hiçbir şey olmadığı için diş tellerine dair hiçbir şey görünmez. Yalnız bu sisteminde kendine göre dezavantajları vardır. Bu dezavantajlar; tedavi süresini uzatması, dilde ciddi yaralanmalara sebep olması ve pahalı ol ası şeklinde sıralanabilir. Lingual diş telleri saydığımız bu dezavantajlar sebebiyle yaygın olarak kullanılmamaktadır. 
 3) Şeffaf plak tedavisi
  Şeffaf plak tedavisi görünmez diş tellerinin içerisinde kullanılan en konforlu tedavi yöntemidir. Hastadan alınan ölçüler üzerinde hazırlanan şeffaf plakların takılmasıyla dişlerin düzeldiği bir tedavidir. En büyük avantajı takılıp çıkarılabilir olmasıdır. Bu durum hastalarımıza sosyal hayatında büyük bir kolaylık sağlar. Bununla birlikte yemek yerkende çıkarabiliyor olmaları büyük bir kolaylık sağlar. Dezavantajı ise her ağızda uygulanamıyor olmasıdır. Bu sebeple şeffaf plak tedavisinin uygulanabilirliği tecrübeli bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: GORUNMEZ DIS TELI SEFFAF DIS TELI DIS TELI TEDAVISI ORTODONTI TEDAVISI