Görüntü
Diş Teli Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Besinler
Diş Teli Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Besinler

Kendine güvenen, çekici bir gülümseme sayesinde benlik saygısının artması, ortodontik tedavinin faydalarından en önemlileri arasında yer almaktadır. Pek çok hasta (özellikle çocuklar) diş teli taktıkları için en sevdikleri yiyecekleri bırakma konusunda isteksizdir. Hastalar genellikle yasaklı yiyecekler listesinin gerçekte olduğundan daha uzun olduğunu algılar. 

Gerçek şu ki, hastaların diş teli takarken yemesi için hala kabul edilebilir birçok yiyecek var. Tüm bu durumlar sizlerin sağlıklı bir diş teli tedavisi kurmanızda gerekli olan durumlardır. Aksi durumlarda braketleriniz zarar görebilir ve yıpranabilir. Bu durumlarda da ek maliyetler ve süreç uzaması ile de karşı karşıya kalabilirsiniz. Diş teli fiyatları 2024 düzenlemeleri üzerinde de braket hasarlarının olması da büyük bir etmen olarak karşı çıkmaktadır. Hem sağlıklı gülüşümüzü korumak hem de maliyet açısından diş teli fiyatları 2024 düzenlemelerine destek olmak için braket sağlığımıza dikkat etmeliyiz.

 

Neden Beslenmemize Dikkat Etmeliyiz?

Alpdent olarak hastalarımıza diş teli tedavisi sırasında neden bazı gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade etmekteyiz. Diş teli tedavisi sırasında kaçınmanız gereken üç ana besin grubu, sert yiyecekler, yapışkan yiyecekler ve çiğneme gerektiren yiyeceklerdir. Bu tür yiyecekler, diş tellerinizin üzerine veya arasına kolayca yapışabilir. Bu yiyecekler diş aletlerine zarar verebilir ve sonuçta diş tellerinizi kırabilir. Bir hasta biraz ağrı çekiyorsa, daha yumuşak yiyecekleri yiyerek onu alışırmak çok daha anlamlıdır. Özellikle sürecin ilk başlarında braketlere alışırken daha yumuşak besinler ile sürece başlamak daha işlevsel sonuçlar almanıza katkı sunacaktır.

 

Hangi Gıdaları Ortodonti Sürecinde Tüketmemeliyim?

Diş telleri ile ortodontik tedavi yapılırken kaçınılması gereken bazı yiyecekler şunlardır: Sakız, patlamış mısır, buz küpleri, karamel, sert şekerler, bütün ısırılacak koparılacak elma, armut gibi meyveler. Yine de bu gıdalardan tamamen kaçınılması gerekmez. Sebzeler, biftek ve simit gibi yiyecekler kırılabilir veya daha küçük parçalara bölünebilir ve sonra yenebilir. Önemli olan büyük boyutu çiğneme boyutuna getirerek ağzınız için uygun bir forma dönüştürebilmektir.

 

Braketleriniz ile Neleri Tüketebilirsiniz?

Diş telleri ile ortodontik tedavi sırasında tadını çıkarabileceğiniz birçok lezzetli yemek seçeneği vardır. Bu besinleri tüketmeniz oldukça kolaydır ve size sağlık da getirecektir. Örneğin; muz, yoğurt, çorba, peynir, makarna, patates püresi bunlardan bazılarıdır. Siz bunu kendiniz çoğaltabilirsiniz.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.