Ortodonti; dişlerdeki konum bozukluğunu, çapraşıklığı düzelten dişlerinizin estetik olarak daha güzel görünmesini ve rahat rahat gülümsemenizi sağlayan bir tedavidir. Peki bu düzeltme işleminini nasıl yapar? Diş telleri hangi prensipler üzerine çalışır? Bu yazımızda dişlerinizin diş teli ile nasıl düzeldiğini anlatacağız.
iş teli; dişlerin üzerine yapıştırılan ve kare kare görünümü olan braketlerden ve bu braketlerin ortasından geçen ark telinden oluşur. Braketler kuvvet aktarıcıları olduğu için dişe sağlam bir şekilde yapıştırılmalıdır. Aksi taktirde tedavi sırasında dişten ayrılırlar.
Ark teli ortodonti tedavisinde dişleri düzelten kuvvetin kazanıldığı bir parçadır. Braketler dişlere yapıştırıldıktan sonra ark teli elastikler aracılığı ile braketlere bağlanır. Ark teli nikel-titanyum alaşımıdır. Titanyum sayesinde sağlam iken nikel sayesinde de esnektirler. Ark telleri eğri dişlere lastiklerle bağlandıklarında eğrilip eğri dişlerin şeklini alırlar. Fakat esnek oldukları için eski şeklini almaya çalışırlar. Eski şekillerini alırken eğri dişlere lastiklerle bağlı oldukları için dişleride beraberlerinde hareket ettirirler. Böylece ark teli düzeldikçe dişlerde düzelir. Daha fazla kuvvete ihtiyaç olduğunda ark teli kalınlaştırılarak kuvvetin artması sağlanır. Ark telinin pozisyonu dişi düzeltmeye yetmiyorsa ark teli üzerinde büküm yapılarak diş hareket ettirilir. Ortodonti tedavisinde bir dişin 1 ayda 1mm hareket etmesi normal kabul edilir.

Braketler; seramik, safir, sert plastik ve metal gibi malzemelerden üretilirler. Seramik, safir ve metal braketler teknik olarak aynı özelliklere sahip olup sert plastik biraz daha adidir. Seramik ve safir dişe metal kadar sağlam yapışmazlar bu sebeple dikkatli kullanılmalıdır. Diş fırçalama alışkanlığının kazanıldığı vakalarda seramik safir ve metal braketlerin tedavi süreleri açısından farkları yoktur. Seramik braketlerde ağız hijyeni çok önemlidir. Fırçalamanın yetersiz olduğu durumlarda braket etrafında oluşan tartarlar ark telinin braket içerisinde kaymasını zorlaştırır. Bu da toplam tedavi süresinin gereksiz uzamasına sebep olur.