Diş teli tedavisi dişlerin üzerine braket adı verilen cisimlerin yapıştırılmasıyla dişlerdeki yamuklukların zaman içerisinde düzeltildiği bir tedavidir. Diş teli fiyatları 3.000-7.000 tl arasında değişir. Peki bu değişkenliğin sebebi nedir? Şimdi sizinle diş teli fiyatlarındaki farklılıkların sebeplerini paylaşacağız;
- Kullanılan malzemenin CİNSİ
- Kullanılan malzemenin KALİTESİ
- Dişlerdeki çapraşıklığın MİKTARI
- Tedavi SÜRESİ
- Yapılan tedavide PROFESYONELLİK
DİŞ TELİ FİYATLARI HAKKINDA EKSTRA BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ.
1) KULLANILAN MALZEMENİN CİNSİ
Diş teli tedavisinde kullanılabilecek alternatif braket çeşitleri farklıdır. Kullanıla bilecek diş telleri arasında; estetik braketler, metalik braketler, damon braketler, self-ligating denilen kendinden kilitli braketler. Bu malzemelerin fiyatları farklı olup, diş teli tedavisinin fiyatları da hangisinin kullanıldığıma bağlı olarak değişmektedir.

2) KULLANILAN MALZEMENİN KALİTESİ
Her sektörde olduğu gibi diş teli sektöründe de tedavi maliyetini azaltmak amacıyla çin malı malzemeler üretilmektedir. Bu malzemeler tedavi maliyetini ,% 70 oranında düşürürler, fakat malzeme kaliteleri sebebiyle istenilen verimi sağlamazlar.
3) DİŞLERDEKİ ÇAPRAŞIKLIK MİKTARI
Dişlerdeki çapraşıklığın miktarı arttıkça kullanılan malzeme yelpazesi ve harcanan emek büyür. Bu da tedavi maliyetini artırır.
4) TEDAVİ SÜRESİ
Örneğin; sadece üst dişlerde hafif derecede çapraşıklığı olan bir hastanın 4 ay gibi bir sürede tedavisi bitiyorken, alt ve üst dişlerinde çene uyumsuzluğu ile birlikte yaygın çapraşıklık olan bir hastanın tedavisi 2-3 yıl sürebilir. Sizde takdir edersinizki bu 2 hastanın tedavi maliyeti aynı olmaz.
5) TEDAVİ PROFESYONELLİĞİ
Bu konu üzerinde başlı başına yazı yazılacak geniş bir konudur. Kısaca diş teli tedavisi hastaya hem daha güzel bir gülüş kazandırmalı hemde rahat bir kullanım kazandırmalıdır. Genellikle hastaların ilgilendikleri birinci kısım olduğu için ikinci kısım bazı kliniklerde yeterince sağlanmaz. Halbuki ikinci kısım birinci kısmın devamlılığı için şarttır. Yani düzelen dişlerin yeni konumunu koruyabilmeleri için alt ve üst dişlerin anahtar kilit uyumu gibi uyum çerisinde olması gerekir. Ayrıca diş teli tedavisi 2 kısımdan oluşmalıdır. Bular aktif tedavi ve pasif tedavi diye isimlendirilir. Aktif tedavi dişlerdeki yamuklukların düzeltildiği ve güzel bir gülüş kazandırıldığı kısım iken pasif kısımda dişlerdeki düzelmenin tekrar bozulmasına engel olmaktır. Yani diş telleri çıktığında diş teli tedavisi bitmez, sadece aktif tedavi biter. Pasif tedavi halen devam ediyordur. Profesyonel bir diş teli tedavisinde uygulanması gereken prosedür budur. Buda malzeme maliyetini, tedavi süresini ve harcanan emeği, dolayısıyla da tedavi maliyetini artırır.