Görüntü
Ortodontist Kime Denir?

Ortodonti tedavisini etkin bir biçimde uygulayan, bu alanda uzmanlaşmış kişilere ortodontist denmektedir. Diş doktorları yasal olarak bu müdahale biçimini uygulama haklarındadır. Ancak diş hekimliği fakültelerinde eğitim sürecinde gerekli uzmanlık eğitimi yeterince verilememektedir. Bu nedenden ötürü ortodontik tedavi yöntemine başvuracak olan uzmanlar kurslar ve eğitimlere başvurarak bu alanda kendilerini geliştirip gerekli donanımları elde ederek emek harcalamalıdırlar. Süreç içinde başarılı sonlandırmayı gerçekleştirmek için gerekli olan faktörlerden bir tanesi de doktorun bu alanda yeterince çok deneyim kazanmasıdır. Deneyim uzmanların başarılı tedaviler yapmada önemli bir yere sahiptir çünkü yeterli donanımı ve etkili tedavi sürecini yürütmeyi bu şekilde ele edebilirler. Dişleri kendilerine ait olan konumlara yönlendirecek biçimde uygulanan kuvvetler ile müdahale sağlandığı sürece dişlerin kök yapısında hasar, zarar oluşumu gözlenmez. Kuvvetin arttırılması dişlerde istenen hareketi meydana sağlıklı biçimde getiremez, tam tersi zarar vererek süreçte aksaklıkların olmasına neden olabilmektedir. Meydana gelebilecek her türlü problem durumu da diş teli fiyatları 2019 yılında oluşacak fiyat düzenlemelerine karşı olumsuz etkilerin olduğu gözlenmektedir. Ortodonti süreci ilerletilirken ayrıntılı ve etkili bir biçimde dişlerin temizlenme sürecine önem verilmesi gerekir. Bunun nedeni süreç içinde braketlerin kenar kısımlarında yiyecek artıkları ve diş çürümelerin gözlenmesinin engellenmeye çalışılmasıdır.  Tedavi sürecinde diş sağlığını ve yapısını en üstte tutmak en önemli noktadır. Kullanılacak yöntemler diş yapılarına zarar vermeden uygulanmalıdır. Bu müdahale yönteminin nihai amacında diş yapılarına hiçbir şekilde zarar vermeden estetistiksel ve diğer alanları etkileyeceği bilinen konumlanma prolemlerine karşı çözüm getirmek amaçlanmaktadır.  Diş telleri kolay adımlarca takımı sağlanan yöntemler arasındadır. Süreçte dikkat edilmesi gerekli olan bazı küçük noktalar vardır. Yeme-içme durumlarında bazı besin türlerinei tüketirken dikkatsiz davranmanız bazı problemlerin meydana gelmesinde etki sahibidir. Yeterince temizlenme gerçekleşemez ve gün içindeki aksaklıklar devam ederse tellerde hasarların oluşması durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Teller çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Süreç dişlere zarar getirmez fakat sürekli takıp çıkarılan bir diş teli sizi rahatsız etme potansiyeli içerir. Yani ifade etmek gerekirse meydana gelecek her problem durumu ve zararlar sizin sebebiyetinizden ötürü gelişmektedir.

 

Diş teli tedavisi aşamalarında ve daha sonrasında ağız yapısının sağlığının korunması adına önemli olan temizlik ortamının ve düzeninin kurulması için ek olarak ayrıntılı özenin de gösterilmesi süreç içerisinde büyük önem taşımaktadır. Tedavi süresince fırçalama alışkanlığı yeteri kadar etkili yapılamadığında braketlerin kenar kısımların beyaz leke oluşumları gözlenebilir. Zamanla bu lekelerin rengi kahverengiye kadar değişim gösterebilir. Bu şekillerde diş çürükleri oluşumu başlaması da mevcuttur. Tedavi sonuca gitmeye doğru bir süreye gelince diş telinin çıakrtılıp dişlerin yüzeyinde kullanılan yapıştırıcı artıklarının da temizlenmesi önemlidir. Bu yapıştırıcı artıklarını temizlemede özel yapılı uç aparatları tercih edilir. Süreç bu şekilde daha sağlıklı ilerletilmiş olur. Bu özel yapıların, aletlerin dişin yüzey kısmına zarar veremeyecek kadar yumuşak yapıda olması önemlidir. Yapışırıcılar temizlenirken de sert bir şekilde müdahale edilmemesi önemle dikkat edilecek olan durumdur. Uçlar yapıştırıcı temizlemek için özel olarak üretilmiştir ve maliyetleri de diğer ürünlere göre oldukça yüksek olmaktadır. Çünkü diş yapılarına herhangi bir zarar dokunmadan ve onlara zarar getirmeden temizleme aşamalarının yürütmesi gereklidir. Amacımız sağlıklı bir ağız yapısını kurmak ve gelişimine katkı kazandırmak ise o halde gerekli ürünleri kullarak süreci istenen düzeyde ilerletmeye çalışmak gereklidir.

 

Diş teli tedavi sürecinde kişinin çabası yanında dış etmenler de süreçte etki sahibidir. Örneğin sigara içme oranının fazla olduğu bireylerin tedavi sürecinde aksaklıklar meydana gelme olasılığı gözlemlenebilir. Çünkü sigaranın tüm vücuda zararlarının yanında ağız sağlığına da zararları mevcuttur. Diş minelerine, yapılarına, köklere hasar vererek süreci daha zorlaştırıcı etkiler oluşturan durumlar mevcuttur. Diş kayıpları ve iltihapların meydana gelmesi de süreç içerisinde karşımıza çıkan durumlar arasındadır. Ağız bakımının gerekli adımlarla ilerletilmesinin yanında ek olarak bu ürünlerin kullanımının da azaltılması gerekir, hatta tamamen tüketimine son verilmesi beklenmektedir.

 

Tedavi sürecinin başlangıç aşamasını hasta doktor tanışması ve işbirliğini kurması oluşturmaktadır. Gergin olan hastaya doktoru geribildirimler, sıcak gülümseme ve etkili cevaplar ile geribildirimlerde bulunarak güven ortamının kurulmasına katkı vermelidir. Gerekli muayane sürecinin planlaması ve düzenlenmesine önem verilmelidir. Gerekli röntgenler çekilerek meydna konulan yapılar hakkında kişiler bilgi sahibi olmalıdır. Daha sonra müdahale edilecek noktalar filmler incelenerek tespitlerin sağlamlaştırılması sağlanmalıdır. Kişinin ağzında gözlenebilecek başka problemleri de bu filmlerce ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlara örnek vermek gerekirse yaralar, kanamalar, apseler, iltihaplanmalar olarak ifade etmek mümkündür.  Anlaşma ve plan yapma aşamasında; bireylerin hangi tür teli tercih etmek istediği ve bunların süreci etkileme biçiminin hangi yönde olacağı, maaliyetinin ne kadar olacağı gibi konular üzerinde durularak düzenin, anlaşmanın sağlanmaya gereklidir. Doktor ve hastanın işbirliği içerisinde süreci yürütmesi için dikkat edilecek noktalar vardır. Gerekli kriterlere dikkat edildiği sürece hastanın iyileşme süreci de hızla artış gösterecektir. Aksi durumlarda istenilen noktaya gelmek için daha fazla emek ve maliyet harcanması gerekecektir. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki değişen koşullara da  bakıldığında fiyat artışlarına da dikkat etmek gerekir.

 

Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki etmenler nedir gerekli noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki artışların nedenlerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişmlerinden nasıl etkilenir soruları süreç içerisinde çokça sorularak kafa karışıklığına sebep olmaktadır. Bu durumları biraz açıklamak gerekirse; diş teli nasıl takılır tam olarak hastalarca idrak edilemeyen ve kaygı, korku hissedilmesine neden olan ilk durum olarak ifade edilebilir. Diş teli nasıl takılır sorusununa ek olarak hangi braket türünün kullanılmasının birey için gerekli olduğu sorusuna da uygun cevabı bulabilmek adına etkili muayene sürecinin sağlanması gerektiğini unutmamak gerekmektedir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli çok fazla tercih edilen türler arasında yer alınır. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları kişinin tercih ettiği tedavi türüne göre değişip düzenleme içerir. Görünmez diş teli yetişkinlerce daha fazla tercih edilen türler arasındadır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihler içinde artışlar içerebilmektedir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) arasında dengeyi oturtabilmeniz için sürecin istenen düzeyde ilerlemesi bakımından etkili sonuçlar elde edebilmeniz önem içermektedir. Kişiler diş teli fiyatlarının fazla olduğunu düşünmesi sebebi ile sürece başlamaktan kaçınabilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı değişmeleri sonucunda oluşturulan fiyatları iyi değerlendirmek ve sürece bu şekilde bilinçli başlayıp ilerlemek gerekmektedir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli türlerini tercih ettiğinizde fiyat artışları gözlemlense de estetistiksel anlamda sizi daha rahat koşullar gözlemek mümkündür.

Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi çeşitlerindeki fiyat artışını size uygun olabilecek biçimde ödeme koşulları ile dengelemeye özen gösterecektir. Şeffaf diş teli kişilerin tercihinde daha ön planda olsa da bazı etmenlerden ötürü tekrar düşünüp karar vermelerine neden olabilmektedir. Bu neden ile iyi bir uzlaşım kurulması sürecin ilerlemesi açısından ve bireylerin yıpranmaması için önem arz eder. Süreç içerisinde diş sağlığını ön planda tutarak gelişim gösterebilmek adına pek çok aparat tercih edilmelidir. Bu uygulamaların hepsi istenen düzeyi korumak için gerekli ve önemlidir. Özel aparatların yardımı ile süreç kolay ilerleyerek istenen sağlıklı yapı kurulması amaçlanır. Kadın, erkek veya çocuk hangi birey  hangi  yaştan olursa olsun tedavi sürecine ne kadar erken başlarsa o kadar etkili sonuçlarla hayatına kaldığı yerden daha mutlu olarak devam edecektir.

 

 

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.