Görüntü
Diş Telinin Sağlığa Etkisi
dis-teli-fiyatlari

Çevremizde bizden beklenen istenen pek çok yerine getirmemiz gereken durumlar vardır. Bunlardan ilki iyi bir iletişim kurmaktır. İletişimi etkileyen ve süreçteki diğer sebeplerin diş teli kullanımındaki önemine, şeffaf diş teli veya görünmez diş telinin kişilerce tercih sebeplerine, diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerine bir göz atalım:

Diş sağlığına etki eden tellerimizin gerek estetik gerek sağlık gerek iletişim alanında pek çok katkısı mevcuttur. Çapraşık dişlerin aralarında biriken besin artıkları zamanla çürük oluşumlarına, ağızda kokuya ve daha çok diş eti hastalıklarına yol açmaktadır. Dişlerin köklerinde ve kemiğinde başlayan erimeler dişlerin çekilmesine kadar ciddi problemlere neden olur. Dişlerin düşmesi sonucunda yüz yapımızda değişmeler gözlenmektedir. Oluşan değişiklikler psikolojik yönden de kişinin kendini daha mutsuz olmasına yol açabilir. Özgüveninin düşmesine bunun sonucunda da kendini kötü hissetmesine yol açmaktadır.

Diş teli diş sağlığının korunup arttırılmasında  rol oynar. Dişlerin şimdiki sağlamlığını istenen düzeyde tutmak için gerekli temizliği sağlayacak ve diş taşlarının oluşumuna da engel olacaktır. Taşlar diş kaybını oluşturan önemli bir faktördür. Bu durumdan ötürü dişlerin temizletilmesi, doktor kontrollerinin düzenlenen aralıklarda kontrol edilmesi gerekmektedir.

Çene kaslarında oluşan gerginliklerin sonucunda kaslarda, omuz bölgelerinde ağrılar oluşmaktadır. Bu sebeple de baş ağrıları ortaya çıkabilmektedir.

Çapraşık dişler ve çene sorunları düzenlendiğinde yüz estetiğiniz ve profilinizde olumlu yönde değişmeler gözlenir. Alt çenesi üst çeneye göre daha önde duran hastalar tedavi sürecinden sonra baktığında alt üst arası dengenin sağlandığını görebilirler. 

Çeşitli faktörlerin etkisinden ötürü diş yapılarında bozulmalar görülebilir; genetik yapı, çocukluk döneminden beri gözlenen alışkanlıklar, parmak emme, emzik- biberon kullanım sürecindeki yanlışlıklar, tırnak yeme gibi davranışlar diş yapılarında önem arz eden değişimleri ortaya çıkarırlar. Biyolojik ve psikolojik pek çok sorunların durumumuzun üzerinden gelebilmek için ortodontik tedavi sürecini gördüğümüz dönemde tedaviye acilen başlamak ve düzenli bir şekilde gerekli olanları uygulamak sizi istenen amaca ulaştıracaktır. Ortodontik tedavinin sağladığı en önemli faydalardan biri de doğal bir sonuca ulaştırması olarak da ifade edilebilir. Kendi diş yapımızı korumuş olacağız. Diğer müdahale yöntemlerinde diş minelerine, yapılarına hasar veren pek çok durumla karşı karşıya kalınırken bu tedavi yönteminde bireyin dişleri kendi dişleri olarak kalır. Estetik ve fonksiyonel bakımdan işlevselliğini korurken ve  konumlarını sağlamlaştırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi amaçlanır. Yaşam boyunca kendi dişinizi kullandırmak asıl amaçlardan birisidir. Hekiminiz ile eşgüdüm içinde tüm etmenler göz önünde bulunduğunda hangi tel çeşidinin seçilmesinin önemli olduğu üzerinde konuşulur.  Şimdi sürecin aşamalarından bahsedelim;

Öncelik olarak ortodonti süreci için etkili muayene sürecinin başlatılması gerekmektedir. Muayene sürecinde çürükler ve diş eti hastalıkları belirlenerek gerekli etmenler üzerinde durulur. Yapılması gerekli olan müdahaleler gerçekleştirilir.Uzmanlar hem dişlerin uygun konumlarına doğru hareketini sağlayacak hem de onlara zarar vermeyecek baskılar uygulanarak dişlerin çene kemiğinin üzerinde hareketini kolaylaştırır. Dişlerin hasar görmeden, kaplama yapılmadan düzeltilmesi hedeflenir.Hijyenik ortam düzenlenmeden diş teli takma uygulaması sağlanmayacaktır.

Dudakların yan tarafa çekilerek uygulanmasını daha rahat biçimde yapması için “ekartör” isimli bir alet yardımıyla işlemler sağlanır. Bu alet ağızımızdaki tüm dişlerin ayrıntılı bir şekilde görünmesine olanak sağlar. Ağzın daha genişleyip açılmasına katkı sağlar. Ayrıca ağız kuruluğunun istenen seviyede durması için tükürüğü izole edecek pek çok aletler de tedavide tercih edilir. 20 dakika kadar kısa bir sürede tüm bu uygulamalar yapılmalıdır. Uygulamaların yapılmasından sonra birkaç gün içinde ağızda farklı bir his oluşabilir. Yanak ve dilde sorunlar oluşsa da oryantasyon süreci ile kısa sürede istenen duruma gelebilecektir. Eğer beklenenden fazla oluşursa bu ağrının temeli başka bir faktörden ötürü oluşmaktadır. Bu durum karşısında doktorunuz ile iletişim kurup muayenenizi olarak sorunları bulmanız önemlidir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu problem durumlarından etkilenerek çeşitlendirilmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre ödeme kolaylıkları mevcuttur.

Diş teli süresince dikkat verilmesi önemle üzerinde durulan diğer konum ise; ağız bakımına özen vermek, özel aletlerle diş temizliğini sağlamak, muayenelere zamanında gitmek, süreci istenen düzeyde ilerletmek gibi etmenlerle sıralanabilir.Ortodonti tedavisi alan bireyler diş tellerine zarar sağlamamak adına kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kulanmayı tercih ederek süreçte dikkat etmelilerdir. 

Günde en az 2-3 kez diş fırçalama alışkanlığının sağlanması önemlidir. Kullanılan genel diş fırçalarının dışında diş aralarını da uygun bir biçimde temizleyebilmek için diş arası (ara yüz fırçası) fırçaları süreçte kullanılabilmektedir. Dişlerin temizlendiğinden emin olmak için muayene sürecinde aşamalarınızı doktorunuz ile paylaşmalısınız. Braket takılı dişlerin temizlenme aşamaları normal dişlere oranla daha uzun devam edecektir. Temizliğe ve gelişmeye katkı sağlamak için bazı besinlerin yenmemesi gerekmektedir. 

Bazı sert besinlerin tüketimi sırasında oluşan hatalı hareketler braketlere zarar verebilmektedir. Dişlerin üst kısımlarında lekeler görülmemesi için boyayabilme imkanı olabilen besin çeşitlerinden uzak kalmak süreç için olumlu niteliklere sahiptir. 

Bazı kişiler tellerin kişilerin dişlerinde çürümeleri meydana getirdiğini iddia etmektedirler. Burada ifade edilmesi gereken durum ise tellerin değil tellere gösterilmeyen bakımın çürüğü meydana getirdiğidir. Kişiler kenar gerekli bakımı sağlamadığında lekenlenmeler başlamaktadır. Özellikle çocuklar bu konuda ön plana çıkmaktadır. Çocuklara temizlik süresince yardımcı olmak gerekmekte, onlarda bu bilinci oluşmak gerekmektedir.

Her öğünün ardından dişlerin temizlenmesine önem gösterilmelidir. Doktor kontrollerine sık sık giderek sürecin gidişatına yön verin. Temizleme süreci çocuklarda takıp çıkarılan plaklar ile daha kolay ilerler. Diş teli fiyatları 2019 yılında çeşitli etmenlerce değişmektedir.

Tedavi sürecinin ne kadar süreceği her hastanın tedavi aşamalarında uygulandığı müdahalelere, noktaya ve gelişim göstermesine göre farklılaşmalar gösterir. Tedavi süresi 8 aydan 30 aya değişen süreçler içerisinde gerçekleşmektedir. Bir kişinin tel takma süresi ortalama 18–24 ay gibi bir süreç içerisinde olabilmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerinde dişlerde bulunan hasar boyutu fiyatların şekillenmesinde öneme sahiptir.

Şimdi diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki etmenlere bakalım;

Diş teli nasıl takılır sorusuna ayrıntılı cevap vermek gerektiğinde; braket ismi verilen ve diş üzerinde bulunup telleri tutan küçük yapıcıkların dişlere özel yapıştırıcılar ile tek tek yapıştırılmasından oluşur. Önemli olan etmen diş teli nasıl takılır sorusundan ziyade hangi braket türünü tercih etmem beni istenen noktaya taşıyor sorusuna cevap aramaktır. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi türler süreç içerisinde kişinin isteği doğrultusunda tercih edilebilir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih ile şekillenerek kişilere uygulanır. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli yetişkin bireylerce daha fazla tercih edilmektedir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları da bu bağlamda artış gösterebilmektedir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde anlaşma sağlamalısınız. Kişiler diş teli fiyatları sebebiyle süreçten kaçınma gösterebilmektedir.Kendi dişlerinizi kullanacağınızı bilmeniz sizi bir kere daha düşünmeye yetmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerini doktorunuz ile uzlaşarak değerlendirmelisiniz.

 

 

 

 

 

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.