Görüntü
Estetik Diş Hekimliğinde Ortodonti Tedavisi
estetik görünüm

Ortodonti tedavisinin estetik diş hekimliğinin diğer tedavi yöntemleri ile karşılaştırılması

   Ortodonti tedavisi, dişlerdeki konum bozukluklarını ve çene kemiklerinin birbirleri ile ilişlikisini dişlerin üzerine yapıştırılan diş telleri aracılığıyla düzelten bir tedavidir. Ortodonti tedavisi dişlerin konumlarını düzelttiği için diğer bütün estetik diş hekimliği uygulamalarından ayrılır. Çünkü bütün estetik diş hekimliği uygulamaları dişlerin görünüşünü düzeltmeye yönelik bir tedavi sağlarken ortodonti tedavisi hem dişlerin görünüşünü düzeltmekte hemde konumlarını düzeltmektedir. Zaten dişlerin görünüşünü düzelme işlemini dişlerin konumlarını düzelterek yapar.

  Bu sebeple dişlerin konumları ile ilgili problemlerin çözülmesi gerektiğinde yada başka problemlerle beraber dişlerin konumlarının da düzeltileceği durumlarda da başka bir tedavi ile kombine olarak uygulanır. Yalnız dişlerin renkleriyle yada şekilleri ile ilgili bir problem varsa ortodonti tedavisi uygulanmamalıdır. Çünkü ortodonti tedavisinden önce dişlerin rengi ve şekli nasılsa tedavi sonrasında da ayndır. Çünkü ortodonti tedavisi dişlerin rengini ve şeklini değiştirmez. 

 Estetik diş hekimliği uygulamaları bazı bonding uygulamaları haricinde dişte aşındırma yapılarak uygulanır. Yani dişe geri dönüşümsüz olarak zarar verir ( dişlere zarar verdiği için uygulanmamalıdır demiyoruz eğer ihtiyaçsa uygulanmalıdır, çünkü bahsettiğimiz estetik diş hekimliği uygulamalarının sonucu mükemmeldir). Ortodonti tedavisi ise dişin doğal yapısında hiçbir bozulma yapmaz. Tedaviden önce dişler nasılsa tedaviden sonrada öyledir. Tedaviden sonra sanki dişlerinize hiçbir şey yapılmamış gibi olur. Bu durum ortodonti tedavisinin en büyük avantajıdır. 
   Dişlerde hem konum hemde renk yada şekil problemi olduğunda kısa süreli ortodonti tedavisi ile dişlerdeki konum problemi çözülebilir, sonrada diğer estetik diş hekimliği uygulamaları ile de renk ve şekil problemi tedavi edilir. Bu yöntemle mükemmel sonuçlar elde edilir. 
   Sonuç olarak estetik diş hekimliği uygulamalarının birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır . Önemli olan doğru uygulamayı doğru vakada doğru uygulayabilmektir. Bu sebeple estetik diş hekiminizin bütün bu bahsettiğimiz tedavi yöntemlerini bilip hepsini değerlendirebilecek vizyona sahip olması gerekir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: ORTODONTI TEDAVISI ORTODONTI DIS TELI TEDAVISI ESTETIK DIS HEKIMLIGI