Görüntü
Ortodontik Elastiklerin Kullanımı
tel lastiği

  Ortodonti dişlerdeki çapraşıklıkları, yamukluklar ve ayrıklıkları, yani her türlü konum bozukluğunu düzeltmeyi amaçlayan bir tedavidir.
  Ortodontik tedavinin bir parçası olan elastikler; alt dişlerden üst dişlere takılan ve çeneler arası kuvvet uygulayarak alt ve üst dişlerin birbirlerine tamasını düzelten lastiklerdir.
  Ortodonti tedavisi ile dişlerinizin daha güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. Ama bu durum tedavinin amacına ulaşması için yeterli değildir. Düzeltilen dişlerin aynı zamanda fonksiyonel olarakta rahat kullanılması gerekir. Aynı zamanda düzeltilen dişlerin diş telleri çıktıktan sonra  konumlarını korumaları ve bozulmamaları gerekirOrtodonti tedavisi dişlerinizin güzel görünmesini sağlamasının yanında bu sonuçları da size kazandırmalıdır. Ortodontik elastikler dişlerinizin birbirine temasını iyileştirerek tedavi sonrası bozulmasını önler ve çiğneme fonksiyonunu daha efektif yapmanızı sağlar. 
Ortodontik elastik kullanımını gerektiren birinci nokta tedaviden sonra dişlerinizi rahat kullanabilmenizdir. Dişlerinizin ortodonti tedavisinden sonra fonksiyonel olarak rahat kullanılabilmesi için alt ve üst çenenin ve bu çenelere ait dişlerin birbirleriyle iyi bir ilişkisi olması gerekir. Yani ortodontik tedavi ile alt ve üst dişler arasında düzgün bir temas sağlanmalıdır. Ortodontik elastik kullanımını gerektiren bir diğer nokta da tedaviden sonra dişlerinizin bozulmadan kalabilmesini sağlamaktır. Diş telleriniz çıktığında dişlerinizin yeni yerindeki konumunda bozulmadan kalabilmesi komşu dişlerle olan ilişkisine bağlıdır. Yani ortodonti tedavisinden sonra alt ve üst dişleriniz arasında anahtar kilit uyumu gibi sıkı bir temas sağlanmalıdır ki bu sıkı temas dişlerinizi yeni konumlarında tutsun. İşte bu ortodontik lastiklerle sağlanır.
  Ortodontik tedavi genel olarak doktor kontrolünde bir tedavi iken elastiklerin kullanıldığı döneme geçildiğinde hasta kontrollü olmaya başlar. Çünkü ortodontik elastikler hasta tarafından takılıp çıkarılabilirler ve en az 20 saat takılmasını isteriz. Hastamız lastiklerini takarsa dişleri düzelir, takmazsa düzelmez. Dolayısıyla hastalarımızın lastiklerini takma performansı toplam tedavi süresini etkileyen ana etkenlerden birisidir. Örneğin 15 ayda biteceğini öngördüğümüz bir tedavi hastamızın ortodontik elastiklerini istediğimiz gibi takmaması  sebebiyle 30 ay sürerken; 24 ayda biteceğini öngördüğümüz bir tedavi hastamızın çok iyi lastik kullanması sonucunda 15 ayda bitebilir.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



54 Yorum

Etiketler: ORTODONTI ORTODONTI TEDAVISI ORTODONTIK ELASTIKLER DIS LASTIKLERI
...

Elif Değerli · 08 Ağu 2019

Merhaba ben lastiği kullanmaya başlayalı 2 hafta oldu ön dişlerime ve sol arka dişlerime kullanıyorum. Ön tarafa taktığım lastik diğerine göre daha kalın ve diş etlerimi sıkıştırıp şişiriyor ve kanatıyor. Kanama geçiyor ama etlerim iki haftadır şiş. Normal mi?

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, diş etlerinde şişme ve kanama genellikle ağız hijyeninin yeterli olmamasından kaynaklanır. Dişlerinizi daha sık ve dikkatli fırçalamanızı öneririm.

...

azra demir · 27 Tem 2019

ben 12 saat takıyorum gece 11 den sabah 11’ e kadar tedavi işe yarar mı

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, doktorunuzun önerdiği şekilde takmanız gerekmektedir.

...

Büşra · 21 Tem 2019

Elastik kullanıyorum ağrı çekmiyorum ve dişlerimde bir farklılık göremiyorum normal mi ?

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, ortodontik elastiklerin etkisi sizin kolay kolay fark edebileceğiniz bir şey değildir. Farkı doktorunuz görebilir. Lastiklerinizi doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmaya devam edin.

...

Kübra · 16 Tem 2019

Diş teli tedavim yakında sonlanacak. Fakat lastik vermedi. Acaba lastiksiz tedavi sonlanabilir mi?

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, bazı tedavilerde nadiren lastik kullanılmadığı oluyor. Bu konuyu doktorunuza danışmanızı öneririm.

...

Yusuf Taha · 24 Haz 2019

20 yaşındayım alt çenem geride diye tel taktırdım şimdi lastik verdi doktor yan bu lastik ile alt çene ileri alınabilir mi

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, doktorunuzun söylediği şekilde kullanırsanız ortodontik lastiklerle çeneniz ileri yada geri alınabilir.

...

E.A · 12 Haz 2019

Merhabalar , diş doktorum elastiği çapraz taktı ve bu benim canımı çok sıkıyor . Düz taksak birşey olurmu düz ; altaki braketin üsteki brakete taksak .

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, ortodontik lastikleri doktorunuzun söylediği şekilde takmanız gerekir. Farklı şekilde takmak dişlerinizi düzeltmek yerine bozar.

...

İrmak yilmaz · 03 Haz 2019

Merhaba ben dis teli lastiklerini 17 saat takıyor um ama yeterli olur mu

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhaba, ortodontik lastikler günde 20 saatin altına düşmeden kullanılmalıdır. 20 saatin altına düşen kullanımlarda tedavi süresini uzatması söz konusudur.

...

Firdevs çelik · 01 Haz 2019

Diş telleri tedavisine başladıktan belli bir süre sonra üst çenemin öne geldiğini fark ettim doktorum bunun dudaklarımı ıslatmam ve yediğimden dolayı olduğunu söyledi doğru mudur? üst çenemin eskisi gibi olması lastik tedavisi ile olur mu

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, ortodontik lastiklerle çenenizin bir miktar geriye alınması mümkündür.

...

Tolga · 22 May 2019

Merhaba, 17 yaşındayım dişlerim bozuk ve alt çenem biraz geride, sizce çenem ameliyatsız düzelir mi ? Diş teli vs aparatlarla.

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar , çene problemlerinde ilk seçenek çene cerrahisi olmakla birlikte ; diş teli ile %80 düzelme olabilmektedir. Tedaviniz 18-20 ay sürer. Diş teli fiyatı 5500-6500tl civarıdır. Net fiyat ve tedavi seçeneklerine sizlerle birlikte karar vermek için için lütfen ücretsiz muayene randevusu (0532 582 40 50 -0 212 219 09 08) alınız.

...

Betül · 21 May 2019

Merhabalar, dün itibariyle düzelen dişlerime lastik tedavisine geçtik. Benim alt çenem geride üst çenem önde. Alt çenemi ileri almak için doktor alt ön 2 dişimin arkasından hemen aynı hizada olan ön üst 2 dişimin üzerine lastiği taktı. Bu lastik dişlerimi bozar mi? Çünkü şu an üst 2 disimde geriye baskı hissediyorum sadece onlar bozulup geri giderse nolur? Umarım anlatabilmisimdir. Cevabınızı bekliyorum.

64x64

Dt Emre Aldoğan·

Merhabalar, Klass 2 kapanış dediğimiz alt dişlerin geride ve üst dişlerin önde olduğu kapanış biçimini düzeltmek için doktorunuzun verdiği lastik sizin tedaviniz için doğru. Bu tarz kapanış problemini düzeltirken alt dişler bir miktar öne gelirken üst dişlerde bir miktar geriye doğru gitmektedir yani baskı hissetmeniz olağan bir durum endişelenmeyin. Doktorunuzun tavsiyelerine uymanız en doğrusu.Net fiyat ve tedavi seçeneklerine sizlerle birlikte  karar vermek  için lütfen ücretsiz muayene randevusu (0532 582 40 50  -0 212 219 09 08) alınız.

Daha Fazla Yorum İçİn Tıklayınız.