Diş teli tedavisinde maksat dişlerin üzerinde, dişleri hareket ettirecek bir kuvvet oluşturarak dişlerdeki konum bozukluklarını ve yamuklukları düzeltmektir. Dişleri haraket ettirecek olan kuvvet dişlere braket ismini verdiğimiz kuvvet aktarıcılarıyla iletilmektedir.
Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve diş telleri eskiden tamamen metaldi. Metal diş tellerinin dişleri üzerindeki etkisi çok iyi olmasına rağmen sosyal hayatın içerisinde olan insanlar için tercih edilemiyordu. Bu sebeple dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin görünmez olanları üretildi. Ve bu görünmez diş tellerine estetik braketler ismi verildi. Kliniğimizde estetik braketlerle tedavisine başlanan bir hastamızın diş telleri çok yakın arkadaşları da dahil olmak üzere etrafındakiler tarafından farkedilememektedir. Tedaviye başlayalı 2-3 ay olduğu halde yeni farkedenler bile olmaktadır.

Estetik braketler safir, seramik ve sert plastik gibi malzemelerden üretilirler. Estetik braketler halk arasında "çabuk kırılır ve tedavi süresini uzatır" olarak bilinmektedir. Metal braketlerin diş yüzeyine daha sağlam yapıştığı doğrudur. Yalnız bu durum estetik braketlerin daha zayıf yapıştığı anlamına gelmez. Sadece biraz daha dikkatli kullanım gerektir. Bu sebeple bu dikkati gösterebilecek bilince sahip hastalarda kullanımalıdır. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler koptuğunda, braketi kopan diş hızlı bir şekilde eski yerine doğru gitmeye başlar. Yani bozulur. Dişe tekrar braket yapıştırılarak diş tekrar düzeltilebilir. Fakat bu durum tedavinin uzamasına sebep olur ve hastaya zaman kaybettirir. Bu bahsettiğimiz farklarının haricinde estetik braketlerin metal braketlerden farkları yoktur. Estetik braketlere, diş renginde olması ve bu sebeple diş üzerinde belli olmaması sebebiyle görünmez diş telleri de denilmektedir.
Kliniğimizde diş teli tedavisine başlanan her üç hastadan ikisine görünmez diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Böylece hastalarımız sosyal hayatlarında da özgürleşirler.
Görünmez diş teli tedavisi uygulamasında önemli olan nokta kıymetine bilen, dikkatli kullanabilecek hem fırçalamasını iyi yapabilecek hemde kırılmasına sebep olan yiyeceklerden uzak durabilecek hastalarda uygulanmasına özen gösterilmelidir.