Görüntü
Tel Tedavisinin Önemi
diş teli nedir

Tel Tedavisinin Önemi

Diş teli tedavi adımlarının ortaya çıkmasında etkili olabilecek olan faktörlere göz atıldığında çevresel ve genetik faktörler en önemlileri olarak ifade edilmelidir. Genetik etmenlerden daha çok ön planda olan faktör çevresel faktörlerdir. Bu durumun oluşum göstermesinde bireyler açısından önem arz edecek olan etmenler ve bize süreçte kolaylık kazandıran durumlar ilk sırada yer almaktadır. Bu faktörlerin ön plana çıkmasındaki en önemli ihtiyaç da kontrol mekanizmasının bizim elimizde yer almasıdır. Çevresel etmenler bizce daha çok kontrol altına alınabilmektedir. Bu durum da gelişme ve ilerleme kazanılması açısından bizlere olanak kazandırmaktadır. Çevresel olarak ifade edilebilecek olan pek çok çeşitli faktörler de mecvuttur. Bu etmenler; ağız solunumu yapmak, parmak emmek, beklenen zamandan daha erken veya geç dişlerin kaybı, uzun süren biberen ve emzik kullanımı ve diş temizliğinin gerekli müdahale yöntemlerinin yapılmaması ya da yanlış seçilmesi gibi durumlar örnek verilebilmektedir. Bu durumlardan beri diş teli fiyatları 2024 yılında etkili olan faktörler ve diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları nasıl belirlenir, şeffaf diş teli / görünmez diş teli nedir gibi soruları cevaplandırarak ilerleyeceğiz. Kişilerin başına gelen bazı hastalıklar da ağız ve diş sağlığı üzerinde etki sahibi olmaktadır. Örnek olarak göstermemiz gerekirse de çocuklarda meydana gelebilen bademcik, geniz eti problemleri buna örnek olarak gösterilebilmektedir. Gerekli müdahale yöntemleri ile sorun olabilecek türler arasında denge kurulmalı, süreç aksatılmamalıdır. Aksi durumlarda çene yüz iskelet sistemi veya dişler de tedavisi ileri olan bozukluklar zaman içerisinde meydana gelebilmektedir. Yetişkinlik döneminde cerrahi müdahalelerin uygulanarak sorunun çözümüne kavuşması gerekmektedir. Diş teli fiyatları da bu durumda artış gösterme eğiliminde olacaktır. Bebekler gelişim süreci çerçevesinde parmak emme alışkanlığını kazanmaktadır. İlk zamanlarda gerekli müdahale planı sağlıklı bir şekilde gerçekleşmez ise süreç içinde bu faktörler ciddi problemlerin oluşmasına neden olabilirler. Bu duruma çözüm bulmak aracılığıyla anne, baba işbirliği durumunun sağlanması gerekmektedir. Biberon ve emzik kullanımı da diş ve ağız problemlerinin oluşmasına neden olabilecektir. Mutlaka uzman yardımı ile ilerlemek diş teli süreci için en doğru karardır. Bebeklerin bir çoğunda biberon ve emzik kullanımı mevcuttur. Erken dönemlerde denemeye çalışılsa da en fazla 4 yaşına kadar emzik kullanımının bırakılması sağlıklı ağız sağlığını geliştirmek anlamında önemli bir adım olarak karşımıza gelmektedir.

Parmak, dil dudak emme, uzun süre biberon kullanma, ağız solunumunda bulunma gibi pek çok olumsuz alışkanlıklardan çocukları uzak tutmak adına gerekli çalışmaların sağlanması önem arz edecek olan durumdur. Aileler bu durumda çok zorluk içerisinde olmaktadır. Uzman yardımı ile sürecin üzerinden gelinilmesi gerekmektedir. Diş doktorunuzla gerekli iletişim düzeyini kurarak süreci istediğiniz düzeyde tutmalısınız. Bu alışkanlıkların ilerlemesi de ciddi problem durumlarının oluşmasına kaynaklık edecektir. Damak kubbesinde derinleşmeler, üst çene de daralmaların görülmesi, diş dizilimin de değişik yönlere kayıp diğer dişlerin yerini kapatması ve şekillerinde de bozulmaların meydana gelebilmesi, önde dişlerin açık kapanması olarak isimlendirilen pek çok problem durumunun meydana gelmesi de olası olacaktır. Problem durumları diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmelerine göre belirli bir düzen çerçevesinde belirlenecektir. Parmak emme, uzun süreli yalancı meme ve biberon kullanımı durumlarından dolayı meydana gelebilen diş konum sorunları zamanında müdahale edildiğinde ileride gözlenebilecek olan zorlu problem durumlarının meydana gelmesini engellemiş olmaktadır. Problem durumlarına karşı erken müdahale yöntemlerinin planlanması gerekmektedir. Yaşamın her aşamasında diş sağlığında gereken tedavi uygulamaları yapılması önemlidir. Burada unutulmaması gerekli olan etmen; daha  ileri dönemlerde uygulanacak tedavi yöntemlerinin daha maliyetli ve daha uzun sürecek biçimde olması durumudur. Tedavi süreci ve maliyet avantajları da süreçte ele alınmalıdır. Zorlu süreç, uğraş gerektiren tedavilerin ücretleri erken dönem yapılan müdahale yöntemlerine oranla daha fazla miktarda olabilmektedir.

Küçük çocuklarda diş çürümesi durumlarına daha sık rastlamaktayız. Dökülen dişlerin yerleri boş kalabilme durumu da bulunmaktadır. Zaman içerisinde yan dişler de bu boş alana kayabilmektedir. Konum problemlerinin meydana gelmesinde çeşitli olanaklar mevcuttur. Bu durumda koruyucu diş hekimliği, diş konum problemlerinin oluşumunun ortadan kaldırılmasında önem arz eder. Süt dişlerde meydana gelebilecek olan bu gibi pek çok faktörler karşısında yeni dişlerin ortaya çıkma yaşına kadar ağızda görülen boşlukların diğer dişler tarafından dolmadan korunumun sağlanması gerekmektedir. Önemli olan adım süt dişlerinde önemli olan tedavi süreci adımlarının ve müdahalelerin uygun bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Düşmüş, çekilmesi gerek olan veya erken çekilmiş olan süt dişlerinin de kendi konumlarının korunması gerekir. Kalıcı dişler çıkana değin oluşacak boşluğun korunması adına yer tutucuların kullanımı da önemli olmaktadır. Bu durumun gerekliliği üzerinde de durularak süreç uzun süre zarfında ilerlemektedir. Bu faktör de göz ardı edilirse dişler boş konuma kaymaktadırlar. Çocukluk döneminde tercih edilen plaklar yardımı ile düzen daha kolay kurularak sağlıklı görünüme daha kolay kavuşulmaktadır. Erken süt dişi kayıplarının yerine dolan yeni dişler de çapraşık görünümün oluşmasına neden olabilecektir. Asıl olması gerkeen konumun neresi olduğunu belli olmayan asıl diş çıkacağı zaman uygun yer bulamadığında ya gömülü kalacak ya da kendine uygun olmayan bir konumdan çıkmaya çalıştığı için diş teli kullanımının uygulanmasına zemin hazırlayacaktır. Diş teli bireylere kalıcı olarak dişlerini kullanmasına olanak sağlar. Diş teli fiyatları 2024 yılında artık bu bağlamda ele alınarak değerlendirilmelidir. Yaşamımız süresince pek çok faktör diş ve ağız sağlığımıza etki vererek bazı problemlerin meydana gelmesine kaynaklık etmekte ve diş çürümelerinin neden olmasına da yol açabilmektedir.  Bu dişlerin öğütme yüzeyi ‘’ fissür koruyucu ‘’ olarak adlandırılan, koruyucu bir sıvı dolgu malzemesi ile kaplanmaktadır. Çürük oluşumunu ortadan kaldırmak adına kullanılmaktadır.Çocukluğun ilk dönemlerinde sorun olarak adlnadırmadığımız fakat daha sonraki hayatımızda pek çok problem durumlarını meydana getirebilecek potansiyeli olan etmenler gerekli müdahaleyi yerinde ve zamanında gerçekleştiremezler ise daha sonraları bizim zamanımızı ve emeğimizi de alabilecektir. Bu etmen bizi daha karmaşık müdahale yöntemlerini tercih ettirmeye de mevcut kılmaktadır.

Ortodontik müdahale yöntemleri bireyin sorunları ve çözümler düzeyine göre farklılaşmalar gösterecektir. Diş teli nasıl takılır ve Diş teli fiyatları 2024 yılında nelerden etkilenir? Soruları arasındaki bağlantının kurulmasını inceledik. Diş teli nasıl takılır sorusunda ilk olarak braketlerin temel özellikkeri ve türlerinden bahsedilmelidir. Braket dişlerin üst kısmında yer alan telleri tutan küçük yapıcıklar olarak adlandırılmaktadır. Özel olarak bu aşama için kullanılan ürünler ile dişlerin üzerlerine yapıştırma adımları sağlanmalıdır. Bu adımlarda önemli olacak olan faktör diş teli nasıl takılır sorusunun yanında hangi braket çeşidini kullanılmasının bilinmesi durumudur. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi türler oldukça tercihi fazla olan tülerdir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih ile ilerletilmektedir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli bireylerce tercihi fazla olan fakat diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bakımından da artış içerebilen yöntemler arasındadır. Doktorunuz  ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde anlaşma kurmalı ve sürece böyle ilerlemelisiniz. Bireyler diş teli fiyatları nedeni ile süreçten kaçınma belirtileri göstermektedir. Ortodonti fiyatlarında pek çok etken mevcuttur. Bu etkenlerin ana amacı sizi sağlıklı bir ağız yapısına kavuşturmaktır. Diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemelerini doktorunuz ile paylaşarak size uygun müdahale yöntemini seçebilirsiniz.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: #dişteli #ortodonti #braketler #şeffafdişteli #ortodontitedavisi #diştelitedavisi2021