Görüntü
Günümüzde ortodonti estetik bir tedavi olarak mı kabul ediliyor
estetik tedavi

 Ortodonti dişlerdeki konum bozukluğunu ve birbirleriyle ilişkisini düzelterek daha güzel görünmesini sağlayan bir tedavidir. Yani ortodontinin estetik bir yönünün olduğu doğrudur. Yalnız ortodonti tedavisinin sağladığı tek yararın estetik olduğunu düşünmek hatadır

 

-Dişlerin daha rahat temizlenmesini sağlar. Böylece dişlerinizde temizlenemeyen lekelerin oluşmasını engeller.
  Dişlede çapraşıklık ve sıkılık  varken dişlerinizi istediğiniz kadar fırçalayın diş fırçanızın değmediği alanlar kalacaktır. Bu bölgelerde diş taşı ve leke oluşacak ve ağız hijyeninin bozulmasına sebep olacaktır.
-Ağız hijyenini iyileştirdiği için çürük oluşumunu engeller
  Çapraşık dişlerde çok sıkı temas olduğu için dişlerinizi fırçaladığınızda diş fırçanızın hiç değmediği yüzeyler kalır. Bunu  sebebi dişlerinizdeki çapraşıklıktır. Dolayısıyla fırçanızın değmediği bölgede diş çürükleri olumaya başlar.
- Çene eklemi rahatsızlıklarını ortadan kaldırır.
  Çapraşık ve yamuk dişlerin varlığında çiğneme esnasında oluşan çiğneme basıncı her iki çene eklemine dengeli ve eşit miktarda dağılmaz. Bu durumda ilerleyen yıllarda eklem problemlerine yol açar. Çiğneme basıncının her iki çene eklemine dengeli dağılabilmesi için alt ve üst dişlerin birbirlerine sağlı sollu tam temas etmesi gerekir. Böylece çiğneme basıncı her dişe dengeli bir şekilde dağılmış olur. Dolayısıyla çene ekleminde oluşabilecek problemlerin önüne geçilmiş olur.
-Dişlerdeki konum bozukluğu diş üzerinde anormal basınç oluşturarak oklüzal travma denilen anormal çiğneme basıncının oluşturduğu travmaya sebep olabilir.
  Oklüzal travma; anormal çiğneme basıncının lokal olarak diş üzerinde oluşturduğu hasardır. Başlangıçta travmaya ağrı eşlik eder. Bir dişiniz sanki diğer dişlerinizden daha yüksekmiş ve ağzınızı kapattığınızda diğer dişlerinizden daha erken temas ediyormuş gibi hissedersiniz. İlerleyen zamanlarda ağrınız hafifler ve dişte sallanma başlar. Müdahale edilmediği takdirde dişinizi kaybetmenize kadar varan tablo ortaya çıkar. Ortodonti tedavisi dişlerinizdeki konum bozukluğunu düzelterek çiğneme basıncının diş üzerinde travma oluşturmasına engel olur.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: ORTODONTI ORTODONTI TEDAVISI DIS TELI DIS TELI TEDAVISI ORTODONTININ FAYDALARI