Görüntü
Adım Adım Ortodonti Süreci
dis-teli-fiyatlari

Ortodonti; çapraşık diş problemlerine çözüm önerileri getirmesi amacıyla çeşitli müdahalelerin üretildiği ve alanında uzman ortodontistlerin yardımıyla ilerletilen tedavi biçimidir. Diş teli de bu tedavilerin başında gelir.

Günümüzde insanlar hayatın her döneminde dişlerin onlar için ne kadar önemli olduğunun bilincindelerdir. Sosyal yaşamlarında diş konumlarının onlar için ne denli önem taşıdığını bilmektedirler. Bu nedenle günümüzde pek çok kişi tedavi sürecine başvurmaya koyulmuşlardır. 

Tedavi sürecinde hastanın yaşı süreç için önem taşımaktadır. Başlanacak ortodonti yönteminin gidişatının nasıl olacağını yöntemler belirlemektedir. Eğer hasta ergenelik dönemine girmediyse bazı aparatlar yardımıyla tedavi gerçekleştirilirken, daha büyük bir yaşta ise karmaşık tedavilerin sürdürülmesi olasıdır.
 
Çocukluk döneminde görülen bazı alışkanlıklar (parmak emme, biberon kullanma vs) süreç ilerledikçe bazı problemlerin oluşmasına da kaynaklık eder. Basit bir alet kullanımı sayesinde konumlanma sorunları ortadan kaldırılır.  

Üst çene kısmında iskeletsel etmenlerden ötürü bir darlık meydana gelirse oluşan problemleri özel aletler yardımıyla kolayca düzeltebilirsiniz. Fakat çene kemikleri olması gereken boyuttan daha büyük ve dişler olması gereken boyutan daha küçük ise dişlerin ara bölgelerinde boşlukların kalması beklenmektedir. Çapraşıklıklar pek çok etmenden meydana gelebilmektedir. Çene kemiği olması gereken boyuttan daha küçük, dişler de kendi boyutlarından daha büyük iseler bu durumda çene üzerine dişlerin konumlanmasında bazı zorlu süreçler yaşanabilmektedir. Çapraşık dişlerin gözlenmesinin pek çok nedeni de beklenen dönemden erken veya daha geç süt dişlerinin düşmesinden ötürü oluşmaktadır. Dişler en yakın bölgelerde buldukları boş konumlara doğru ilerleme eğilimi göstermektedirler. Böylece o konuma gelmesi gerekecek olan dişin boş konumu kaybolmuş olur. Eğer boş kısım dolduğunda asıl diş de çıkmaya başlarsa bu sefer çapraşıklık meydana gelir.

Ortodonti, diş teli tedavisinde dikkat edilecek ana etmen uzmanın gerekli muayene tedavilerini kişiye has bir biçimde yerine getirmesidir. Günümüz yaşamında pek çok alanda yetişkinlerde de diş teli tedavisinin uygulanması fazlaca gözlenmektedir. Bunun nedenlerinden biri de porselen braketlerin üretilmesidir. Porselen braketlerin görüntüsü daha çok tercih edilmektedir. Bu sebepten ötürü de yetişkinler tel tedavisine başlamaktan çekinmemeye başlamışlardır. Bazıları dişlerin iç yüzeylerine tel takmayı tercih ederken bazıları da  şeffaf brakerleri tercih etmektedirler.
Tedavi süresince yapılacak olan muayene süreçleri ağrı oluşturmaksızın ilerlemektedir. Bazı yanlış uygulamalar sonucunda yanak ve dilde yaralar görülebilir. Bu yüzden uzmanın dikkatli olması önem arz eder. Çeşitli etmenlerce gözlenebilen sorunlar da bir hafta içinde ortadan kalkacaktır. Bazı etmenlerin meydana gelmesi (braket kopması, telin kırılması, vb.) tekrar hasarların oluşmasına sebep olmaktadır. Bir diş telinin kopması veya braketin kırılması ancak büyük bir kuvvetin dişlerin üzerine nüfuz etmesini gerektirmektedir.  Bu gibi etmenlerin ortaya çıkması sonucunda uzmanın müdahalesi ile tedavileri yapılmalıdır. 

Teller ilk yerleştirildiğinde sert besinlerin tüketilerek dişlerin ilk zamanki hassas yapısının zorlanmaması gerekmektedir. Bu nedenden ötürü keserek veya bölerek besinleri tüketmemiz diş yapılarımızın daha sağlam olmasında etkilidir. Diş yapılarını iyileştirmek adına yapılacak olan müdahalelerin dişleri çürütme durumu söz konusu değildir. Çürük oluşumlarına bakıldığında braketlerin dişlerin üzerlerine yapıştırılması sonucunda alt kısımlarında çürük oluşum gözlenmez. Mikroplar bu alt kısımlarına etki etmediği burada çürük gözlenmez. Fakat yan kısımları mikrop tutma özelliği taşımaktadır. Bu durum nedeniyle braketlerin kenar bölgelerinin iyice temizlenmeli mikroplara karşı ürünlerin kullanması gerekmektedir. 
Etkili temizleme aşamaları gerçekleşmez ise çürükler meydana gelebilmektedir ve bu durum tedavide aksaklıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır. 

Bu nedenlere de bakarak dişlerin iyice temizlendiğinden emin olmak gerekir. Teller dişlerin üzerine konumlanmasının ardından dişler eskiden fırçalandığı gibi rahatlıkla temizlenebilmektedir. Fakat temizleme işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Dişlerin temizlenme süreci sırasında tel ve braketlerin kopabilmesi veya çıkması gibi risk faktörleri çok nadir görülmektedir.  Daha ayrıntılı bir temizleme sürecinin gerçekleşmesi için daha dikkatli ve özenli işlemlerin yapılandırılması çok önemlidir. Bu amaç için özel olarak hazırlanan özel diş fırçaları ve ara yüz fırçaları süreç içerisinde kullanılmalıdır.

Elma, armut gibi sert yapıda olan besinlerin ısırlarak tüketilmesi durumunda diş yapılarında hasarları meydana getirme ihtimali olabilmektedir. Keserek ve bölerek tüketim sağlanması yapıların aşınmasını engelleyecek daha sağlıklı bir ağız yapısının oluşmasına katkıda bulunacaktır. Meyvelerin iç kısımlarındaki çekirdeklerin diş yapılarına zarar verme ihtimali de bulunmaktadır. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki aksamalar nedeniyle fiyatlarda da daha artış olabilmektedir.

Tedavi sürecinin ne kadar zamanı kapsadığı üzerinde durmamız gerekirse; bir buçuk iki yıl arasında değişmeler meydana gelmektedir. Tedavi süreci hastanın yaş, sorunun boyutu ve müdahale edilecek tedavinin tekniğine göre değişiklikler içermektedir. Hasta ve doktor arasındaki ilişkinin niteliği de sürecin gidişatı açısından önemli bir yere sahiptir. Eğer hasta muayenelerini düzenli takip ediyorsa, ağız bakımına dikkat ediyorsa, braketler ve tellerine iyi bakıyor onları kıracak hasar verecek durumlardan kaçıyorsa, sert besinlerden kaçıyorsa, verilen aletler, lastik, vb. aletleri istenilen düzeyde kullanıyorsa en kısa zamanda tedavi süreci olumlu yönde ilerleme kat edecektir. Planlama süreci tamamlandığında ve hastanın da bu plana uyum göstermesi sağlandığında  en zor anlarda bile tedavi süresi 2,5 yılı geçmeden ilerleyecektir.

Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki etmenler nedir gerekli noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki artışların nedenlerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişimlerinin sebeplerine değinelim;
Diş teli nasıl takılır tam olarak bilmeyen hastalar süreçte bazen kaygılanmalar yaşayabilir. Bu nedenden dolayı anlatmakta yarar vardır. Braket denilen ve dişlerin üzerindeki karecikler olarak ifade edilen telleri birbirine tutma özelliğine sahip olan yapıların, dişinize uygun olan ürünler ile dikkatli bir biçimde kullanımı ile yapıştırma işlemi yapılır ve teller takılmış olurr. Diş teli nasıl takılır sorusuna ek olarak hangi braket türünün kullanımının gerekli olduğu sorusunu da uygun cevap vererek bulabilmek önemlidir. 
Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli çok daha fazla tercih edilebilmektedir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda değişme gösterecektir. Görünmez diş teli yetişkinlerce diğer türlere göre fazla uygulanır ve tercih edilir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihlerde artma göstermektedirler. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) arasındaki durumları iyi kurmanız süreç içinde oluşacak durumlara karşı etkili sonuçlar elde etmenize katkı sağlayacaktır. Kişiler diş teli fiyatlarının yüksek olması faktöründen dolayı tedavi olmayı reddedebilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı durumları sonucunda oluşturulan fiyatlar doktorunuz ile iletişime geçtiğinizde size uygun düzenlemeler ile ödeme olanakları düzenlenmektedir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli türlerini talep etmenizde fiyat önemli bir konumda yer alacaktır. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki fiyat artışını kişiye göre olacak ödeme koşulları ile oluşturmaya çalışır.
Diş teli tedavi sürecinin sonuna doğru tedavideki dişlerin kendi konumlarında sabit kalmaası için sabitleme durumunun gerçekleştirilmesi önemlidir. Doktorunuzun verdiği pekiştirme aparatlarını kullanmanız gerekmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine de bakıldığında süreçte fiyatları etkileyen pek çok etmen bulunmaktadır. Şeffaf diş teli kullanımında inceliklere dikkat etmek gerekmektedir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.